Детето не се подчинява какво да прави? Три основни правила за отглеждане на дете

СЛУЖЕНИЕ (Юни 2019).

Anonim

"Не бягай, " "не скочи", "не го вземи в ръцете си" - колко често се чуват забраните на родителите със съдържанието на такива изявления. Детето, разбира се, прави всичко с точност и обратното - бяга, разчиства всичко по пътя си, скача и грабва всичко, което не пада. Защо детето не се подчинява? Кой е виновен за непокорството му? Ако детето не се подчинява какво да прави?

Детето не се подчинява какво да прави? - Следвайте речта

Човешкото подсъзнание е така подредено, че частицата „НЕ” на практика не се възприема изобщо. Човек съзнателно разбира какво се иска, но най-вероятно след известно време той ще направи обратното. За пример, може би, експериментирайте, питайки любим човек: попитайте веднъж, че той „не забравяйте“ и следващия разрез, така че той „да си спомня“. Уверявам ви, че инструкцията с фразата „помни“ ще бъде изпълнена точно и ефективно, което не е така с фразата „не съм забравила“.

Трябва да се опитаме да заменим думите с частицата "НЕ". Да предположим: “не пляскайте” на “затворете тихо”, “не докосвайте” на “отпуск, оставете да лъже” и т.н.

Детето не се подчинява какво да прави? - обясни наличните

Много често непокорството на детето се ражда от неразбиране на самата същност на забраната: „Защо е възможно за възрастните, но не мога?“.

Всички деца са много любопитни, познават света, предметите и техните свойства. При вида на мама с поразителен мач, той наистина иска да се опита да запали светлината.Детето удари играчка на стъклото, той харесва този нов и звънтящ удар. Много важно в такива моменти е реакцията на възрастен. Например, едно дете, което чука една и съща играчка на дървена маса - майката, без да обръща внимание на нея, отива за своя бизнес. И когато той взе играчката и започна да чука на стъклото - мама, ужасена, викайки "Не!" Бърза с пълна скорост към него. Бебето ще бъде много щастливо - защото накара майка си да го направи. Трябва да се повтаря!

Също така много често детето е помолено да направи нещо, но не показва как. Да се ​​чака в подобна ситуация на послушание е безполезно. Няма никакъв смисъл да изискваме от бебето да върне играчките на място, ако не само не е интересно, но дори не знае къде е това място. Но ако мама превръща този вид почистване в някакъв ритуал, когато машините не трябва просто да се сгъват, а да се поставят в гаража, кученцата и малките животни се слагат в леглото. И това несъмнено ще покаже и помогне няколко пъти, без съмнение, че такова почистване никога няма да предизвика бебето да протестира.

Детето не се подчинява какво да прави? - Забранява се в умерени количества

Непостоянството и неподчинението могат да възникнат с твърде големи количества и строги забрани. Например тригодишно дете пита майка си:

- Мамо, мога ли да играя в двора?

- Не, там е много студено.

- Мамо, можеш ли да играеш в къщата?

- Не, можеш да счупиш нещо.

- Мамо, мога ли да ям сладолед?

"Не, гърлото ти може да е болно ..."

Резултатът от такива диалози често е датски сълзи, а родителите в този момент ще се оплакват от неподчинение. Необходимо е да се помни едно от важните правила - забраните трябва да бъдат разумни.

Когато отговаряте на въпроси, които са толкова важни за родителите, като „Детето не се подчинява какво да прави?”, „Как да накараме детето да се подчинява?” Трябва да се помни, че всяко дете е индивид. Детето не е родено непокорен, така и неговото възпитание и отношението на възрастните към него. Всяко дете има естествени нужди, които ние, възрастните, трябва винаги да вземаме под внимание - това са нуждите за обич, любов, разбиране, независимост и свобода. В умереност, разбира се, ограниченията и правилата трябва да бъдат, но също така е важно те да бъдат договорени между родителите. Необходимо е да си припомним един много важен момент в отглеждането - всички деца стачкуват не срещу правилата, а срещу методите на тяхното прилагане!