Запек при деца: лечение, причини, превенция

Глисти 2/2 част - заразяване, симптоми и лечение (Юни 2019).

Anonim

Често педиатрите са деца, които страдат от запек. Ако докоснем въпроса за статистиката, тогава този проблем е най-често срещаният проблем сред стомаха. Липсата на изпражнения се среща главно при кърмачета, но преди да се премине към разглеждане на такъв проблем като запек при деца, чието лечение е доста важно, си струва да прочетете някои данни. Само тогава можем да говорим за наличието на патология.

Стол за дете през първите 12 месеца от живота:

  • На възраст от 6 месеца честотата на изпражненията е 5-6 пъти, при кърмене
  • От 6 месеца до една година - поне 2-3 пъти на ден, при кърмене
  • На възраст от 6 месеца честотата на изпражненията е 2-3 пъти, при условие на изкуствено хранене
  • От 6 месеца до една година - най-малко 1-2 пъти на ден, при условие, изкуствено хранене

Ако честотата на изпражненията не отговаря на посочените данни, запекът на децата, чието лечение е необходимо, може непременно да се превърне в истински проблем. Ако погледнете въпроса от страна на науката, тогава запек е нарушение на червата, които са придружени от увеличаване на интервала между отиване до тоалетната от 24 до 48 часа.

Ако родителите се сблъскат с такива затруднения като запек при деца, лечението може да се извърши у дома. Почистването на клизма се счита за най-бързия метод. Характеризира се с използването на преварена вода, която трябва да се охлади до стайна температура. За повишаване на слабителния ефект, глицеринът може да се използва като добавка. Препоръчителната доза от 1 до 2 чаени лъжички на 200 грама вода. След въвеждането на течността в червата, се препоръчва задните части да се държат за няколко минути, така че водата да не се разлее веднага.

За да стане фекалната маса по-мека, можете да използвате течен парафин. Даване на продукта в малки количества между храненията. Препоръчителната доза от ½ чаена лъжичка - за бебета, до 3 чаени лъжички - за деца от 4 години.

Друг инструмент, който обещава незабавно да се премахне запек при деца, лечението на което изисква огромни усилия е използването на свещи. Чрез вкарване на свещ в ануса е необходимо да се притиснат задните части, така че да не се отстраняват рефлексивно от пътеката. За кърмачета най-удобната позиция за влизане се счита за легнало положение с повдигнати крака и свити колене.

Има популярни методи за лечение на запек, които включват премахване на проблема чрез използването на различни естествени съставки. Първоначално трябва да добавите продукти, като моркови и цвекло, сушени кайсии и манго, както и киви, за ежедневната диета на вашето бебе, те имат слабително действие. Отлично средство е компотът от ставите. За неговата подготовка е да се вземе една супена лъжица от плодове, стафиди и сини сливи. Състав се налива 2 чаши вода и се вари в продължение на 20 минути. Течността пие половин чаша преди лягане.

Когато детето е на изкуствено хранене, се препоръчва да се промени диетата на смесите. Струва си да добавите мляко на прах към храната, като използвате ферментирали млечни продукти и целулоза. Когато тялото не възприема трохите на млякото, то трябва да бъде напълно изключено от диетата.

Не забравяйте, че проблемът със запека може да бъде напълно решен, като се започне да се дава по-често на бебето. Както бе споменато по-горе, отвара от стафиди, сушени кайсии и сливи може да бъде незаменим инструмент. Някои сокове имат слабително действие. Напитките от ябълка, целина и цвекло ще ви освободят от проблеми. Като превенция на заболяването, трябва да добавите плодови пюрета към ежедневната диета на детето си. Не злоупотребявайте с мед и оризова каша.

Ние заключаваме, че запекът при деца, чието лечение е доста приемливо у дома, в повечето случаи са възрастови проблеми, а не патология.