Ринит при дете: симптоми и лечение

Гайморит - Школа доктора Комаровского (Юни 2019).

Anonim

Хрема е феномен, който не може да се обърка с нищо, защото винаги се характеризира с изпускане на слуз от носа. Трябва да се лекува, особено при деца, защото винаги има риск от усложнения.

Ринит при едно дете е често срещано явление, защото при пациенти на тази възраст носните проходи са твърде тесни, което го прави много трудно да се изхвърли слуз. Подобен проблем често се среща при новородени през първите 10 седмици от живота. Такъв хрема не трябва да се лекува. Трябва да сте в състояние да го разпознаете, за да не се опитвате да го елиминирате с лекарства всеки път.

Но ако детето развие остър ринит, нещата са много различни. Тя се появява поради инфекция в организма и може да продължи около 10 дни. Като правило, остър ринит се развива с ARVI и следователно е вирусен или инфекциозен по природа. И това трябва да се третира.

Струва си да се обърне специално внимание на ринит при дете, което дори не е преминало година. При бебетата мукозната мембрана подува по-бързо, носната кухина е тясна и имунитетът е много слаб. Бебетата не знаят как да духат носа си, защото слузта остава достатъчно силна. Ето защо е необходимо при първите признаци на заболяването незабавно да се свържете със специалист, така че той да предписва лекарства. Факт е, че при липса на терапия може да се развие хроничен ринит при деца, синузит, отит или фарингит.

Като правило, хрема при деца не е самостоятелен проблем, а съпътстваща инфекциозна болест. Ето защо, първоначално е необходимо да се третира причината, а само след това нейните последици.

Ринит при дете в този случай е защитна реакция на тялото, с помощта на която той се опитва да спре инфекцията и да я задържи, в бронхите и белите дробове. Следователно, основната задача на лечението е да се предотврати изсушаването на носната лигавица. Факт е, че ако това се случи, детето ще диша през носа, което ще накара слузта да изсъхне в белите дробове. И това е сигурен път към развитието на усложнения, по-специално пневмония.

За да направите това, трябва да идентифицирате ринит при деца. Нейните симптоми обикновено са следните:

 1. Назална конгестия, секреция на слуз, кихане.
 2. Повишена телесна температура, главоболие.
 3. Бебето не може да диша свободно през носа.

Ако родителите открият симптоми на остър ринит при детето си, както е споменато по-горе, трябва да се лекуват незабавно. За тази цел трябва да направите няколко дейности:

 1. Овлажнете въздуха в стаята, където е детето. В противен случай, бебето ще има трудно дишане, лигавицата ще изсъхне, което ще влоши състоянието.
 2. Бебето трябва да пие много топли течности.
 3. Най-добре е да се заровят в носа хидратиращи капчици, по-специално разтвор на морска сол.
 4. Ако дишането на детето е много трудно, можете да използвате медицинска крушка или специална всмукване за слуз, за ​​да издърпате въжетата. Но направете го по-добре като последна инстанция.

Ако няма подобрение в състоянието и се появят следните симптоми, е необходимо да се консултирате със специалист:

 1. Висока температура
 2. Възпалено гърло или недостиг на въздух.
 3. Детето отказва да яде.
 4. Хрема продължава повече от 14 дни.
 5. Назалната секреция е станала гнойна или кървава.