Защо боядисват яйца за Великден

Боядисване на яйца - лесни начини (епизод 145) (Юни 2019).

Anonim

От древни времена хората са рисували яйца за Великден: ​​тази традиция датира от много векове и повечето хора я приемат за даденост, без дори да мислят защо се прави. Всъщност тя е дори по-древна от самия Великденски празник, а историята й е далеч назад във времето. Историците могат само да предполагат защо рисуват яйца за Великден и има няколко версии по този въпрос.

Модерното обяснение защо яйцата са нарисувани на Великден в тези дни, към което се придържат много християни, е следното: има една красива древна легенда за Мария Магдалина, която донесе вестта за възкресението на Христос на римския император Тиберий. Тъй като беше невъзможно да дойдат в двора на императора без принос, и Мария Магдалина не можеше да носи само луксозни подаръци, а просто да направи подарък, взе със себе си обичайното пилешко яйце. Когато императорът слушаше посланието й, той подигравателно каза, че ще повярва, че мъртвец може да се издигне, само когато обикновеното яйце стане червено, дори и да е. Случило се чудо - яйцето веднага станало червено. Между другото, християнските източници не описват такава история и тази версия не се счита за официална, но е много обичана от вярващите. Именно на тази история, според тях, традицията на рисуване на яйца за Великден се връща назад.

Според друга, по-малко чудотворна версия на същата легенда, Мария Магдалина просто е представила на императора червено оцветено яйце с надпис, съставен от първите две букви на изречението „Христос е възкръснал” - и това е първото великденско яйце.

Безпристрастните изследователи са склонни да вярват, че християните са възприели тази традиция от по-ранните култове. Наистина, то е в много предхристиянски вярвания, особено сред славяните. Защо рисуват яйца? В езическите култове яйцето било символ на плодородието, а през пролетта славяните имали и голямо празненство, посветено на пробуждането на природата и началото на фертилния сезон, а яйцата, като символ, били украсени по всякакъв начин. С течение на времето тези празници се сляха и недобре образованите слоеве от населението се объркаха. Вероятно гореспоменатите легенди изглежда оправдават факта, че християнските вярващи са започнали да наблюдават езически обреди по най-големия християнски празник. Между другото, някои свещеници с радикални възгледи все още не го приемат днес, като се чудят защо рисуват яйца на Великден. Някои дори казват, че това е грях и се опитват да забранят на енориашите да рисуват яйца. Но тази традиция се е вкоренила и е станала част от християнската култура, така че вярващите срещат такива твърдения с недоумение.

Има и по-прозаично обяснение защо яйцата са боядисани за Великден. Може би това се дължи на факта, че по време на дълъг пост е било невъзможно да ги изяде, и така, че да не се развалят, те са варени чрез добавяне на различни билки, например, лук кори, така че да не се обърка сварени яйца с боядисани такива.

Всъщност, струва ли си да се размишлява защо яйцата са боядисани за Великден - където идват корените на тази традиция, най-важното е, че е много красива и популярна. Защо боядисват яйца за Великден? За украса на празничната маса, за да се забавляват, да се поздравяват - това е правилният отговор. Много популярни забавления са свързани с оцветени яйца - кой от нас не играе с тях през детството, тества яйцето за издръжливост? И колко щастлив беше да спечели чуждото яйце и няма никакво значение дали обичаме да ги ядем или не. Също така рисувани яйца са включени в много суеверия и ритуали. По-специално, понякога за успешното изграждане и бъдещото благосъстояние на жителите, в основата на една строена къща е поставено великденско яйце, като има много такива традиции и всяка нация има своя собствена. Като цяло, рисуването яйца е забавно и красиво, без значение каква е историята на този обред.