Как да научим децата да ходят самостоятелно без подкрепа? Детето се страхува да ходи - какво да прави?

Филм за аутизма - "Мозъкът на Юго" (с български субтитри) (Юни 2019).

Anonim

Всички родители с нетърпение очакват техните бебета да започнат да се преобръщат първо, след това да седнат, да пълзят, да застанат на опората и накрая да направят първите стъпки. Има много форуми, където майките споделят постиженията на любимите си деца. И колко жалко е осъзнаването, че твоята плячка по някакъв начин изостава от твоите колеги.

Особено много тревожност е въпросът за първите стъпки на бебето. Може би опитните родители знаят как да научат децата да ходят, но за младите двойки това не е лесна задача. Според медицинските стандарти, здравото бебе трябва да започне да ходи на възраст от 9 до 15 месеца. Но всяко дете е индивидуално. Всеки има своето време и възможности.

Защо бебето все още не върви?

И сега скъпоценното дете е на 9 месеца, а родителите започват да се тревожат, да ходят на педиатри, невропатолози, ортопеди и т.н. Основният въпрос, който родителите питат лекарите: "Как да научим децата да ходят?"

Причините, поради които обувката не излиза, много. Да ги разгледаме:

 1. Характер или темперамент на детето. Спокойните и бавни деца започват да ходят много по-късно от своите връстници. Флегматично и меланхолично не бързаме по принцип. Те могат да седят часове на играчките на майката на ръцете си. Те нямат нужда да се движат докато стоят.
 2. Теглото на детето. Вероятно мнозина са чували от педиатрите, че децата с наднормено тегло започват да правят първите стъпки по-късно. И това е вярно. Тежките деца трудно се изправят на краката си, натоварването на гръбначния стълб се увеличава, а мускулите не са готови за самостоятелно ходене. Анализирайте ситуацията, свържете се с експертите. Може да се наложи да коригирате диетата на детето, да добавите физическа активност. Само тогава детето може да бъде научено да ходи без подкрепа.
 3. Готовността на мускулите на гърба и гръбначния стълб. Този фактор играе важна роля. Преди да се научи да ходи, обувката трябва да свърши чудесна работа. Първо, той се учи да държи главата си, да се преобърне, да седне, да пълзи, да се изправи, да ходи с подкрепа, и едва след това човек може да обучи дете да върви. Лекарите смятат, че основният показател за готовността на детето за самостоятелно ходене е способността му да пълзи. По време на този процес се тренират всички мускули на тялото. И преди да научите детето да ходи самостоятелно, трябва да го научите да пълзи.
 4. Наследственост. Смята се, че възрастта, в която детето започва да ходи, е установена генетично. Ако мама или татко си заминаха, тогава бебето има всички шансове да повтори опита си.
 5. Стрес. Отбиването, промяната на ситуацията, кавгите на родителите, болестта - всичко това може значително да забави времето на първите стъпки. Създайте щастлива атмосфера, атмосферата на любов, грижа и нежност. Butuz ще бъде по-лесно и по-бързо да се развива.
 6. Желанието на детето да ходи. Случва се, че бебето не се нуждае от промяна на пространството. Всичко му подхожда. Той е здрав, няма физически аномалии, но няма желание да прави и първите стъпки. В края на краищата, бебето вече е личност със собствен характер, навици и темперамент. Не го бързайте. Нищо лошо няма да се случи, ако детето започне да ходи малко по-късно. Родителите трябва да бъдат търпеливи и да се опитат да събудят интереса на детето към вертикалното движение.
 7. Страх от ходене. Възможно е бебето да има неприятно преживяване, свързано с изправено ходене. Задачата на родителите е да избавят детето от този страх. Не настоявайте да бързаме. Съсредоточете внимателно багажника, оставете го да се чувства вашата защита.
 8. Мускулно-скелетни и неврологични аномалии. Причината, поради която детето не ходи, може да бъде патология в опорно-двигателния апарат. Консултирайте се с вашия педиатър, посетете други специалисти. Разбира се, ако бебето разкрие нещо, ще е необходимо допълнително лечение. Ето защо, преди да научиш малко дете да ходи, трябва да се увериш, че всичко е в ред със здравето му.

 9. Проходилки. Специалистите в тази област са разделени на два лагера. Някои смятат, че използването на това устройство е изключително вредно за здравето на децата. Последните настояват, че проходилката е визуална помощ за обучението на детето как да ходи самостоятелно. Като цяло, това е добра помощ за родителите, но само ако бебето не е там постоянно. Мама може да постави детето си там, например, когато трябва да прави бизнес, да приготвя вечеря или да прави маникюр. Също така, лекарите са съгласни, че е възможно да се използват проходилки само след 9 месеца.

Общи препоръки

Според медицинските стандарти бебето трябва да предприеме първите стъпки от 9 месеца до 15 години. Вече беше написано, че може да има много фактори, с които детето не ходи.

Има много препоръки и методи за обучение на децата как да ходят. Всички те са верни. Родителите трябва само да изберат най-подходящия за тях. Но е необходимо да се вземат предвид общите препоръки.

Възрастта, в която е необходимо да се започне обучението, не трябва да бъде по-малка от 9 месеца. Това се дължи на факта, че мускулната структура на бебето все още не е формирана и гръбначният стълб не е готов за изправено ходене.

обучение

Трябва да започнете тренировка от първите месеци на появата на обувката. Как да го направя? Подготовката трябва да бъде както следва:

 1. Необходимо е да се постави върху корема. Така укрепване на мускулите на гърба.
 2. Насърчавайте го да се преобърне, първо от едната страна на другата страна, а след това от корема към гърба и обратно. Всички мускули участват в такива упражнения.
 3. Насърчавайте бебето си да пълзи. Можете да поставите пред него любима играчка, която да пълзи към бебето си. Увеличете разстоянието с течение на времето. Важно е да научим детето да пълзи дори повече, отколкото да ходи. Пълзенето укрепва мускулния скелет, подготвя гръбначния стълб за ходене.
 4. Детето трябва да може самостоятелно да застане до опората и да върви по него.

Ако детето направи „отличната” задача с последната задача, тогава можем спокойно да кажем, че той е готов за първите стъпки.

Съвети

Как бързо да научи детето да ходи? Детето безопасно и бързо се движи при подкрепата - това е знак, че можете да започнете занятия. Но не бързайте. Провеждане на всички класове в игрална форма. Не трябва да настоявате за ходене, ако бебето е палаво, той е гладен или не е здрав. По време на тренировката радостната атмосфера е важна, смее се, забавлява се и радва бебето.

Фитбол упражнения, догонване и други упражнения

За укрепване на мускулите се придържат упражненията по фитбол. Седнете бебето пред себе си, дръжте го за колана и завъртете топката в различни посоки. Такова упражнение учи баланс и укрепва мускулите на гърба.

Ако детето може да пълзи, опитайте се да увеличите неговата физическа активност. Играй да настигнеш играчката. Преместете любимия си обект за зареждане от едно място на друго, той трябва да го обхожда.

Като инвентар можете да използвате количка или специални колички, дръжката на които бебето държи и ходи. Протегнете дебело въже, така че детето да стъпи на препятствия. Това упражнение помага за укрепване на различните мускули на краката.

Първо, научете бебето си да се откъсне от подкрепата. Задръжте го първо с две ръце, след това можете да освободите едната ръка. Следващата стъпка е да се освободите от двете ръце. Кога да направите това зависи от детето. Дали с увереност той отива за една дръжка, независимо дали правилно поставя краката, ноктите или не.

Тройка игра

Ако включите втори възрастен в играта, можете да направите следното. Единият води ботуша, държи го под ръцете, а вторият възрастен простира двете си ръце към бебето. Първото е да пусне детето. В този случай вторият е да държи пръстите си. С кураж и твърдост на бебето, времето за "независимо" ходене може да се увеличи. Може би това е най-доброто упражнение. Но не забравяйте за застраховка.

Учете бебето да седи от изправено положение. Това ще спаси гръбначния стълб от претоварване, а ботушът от наранявания при падане.

Приоритет за безопасност

Какво става, ако детето се страхува да ходи? Как да научим малко страхливец? Всичко зависи от родителите.

Необходимо е да се грижи за безопасността на бебето по време на тренировка:

 • Премахни от пода всички допълнителни елементи, които той може да се препъне.
 • Не е необходимо да научите детето да ходи по хлъзгави повърхности. Това увеличава вероятността от нараняване. Детето ще се уплаши още повече и ще бъде по-трудно да го научи.
 • По-добре е да провеждате класове в ортопедични обувки, където кракът ще бъде сигурно фиксиран.

"Скрий" негативните емоции, премахни юздите

И основното правило, как да се научи едногодишно дете да ходи, когато се страхува, е да не показва негативни емоции на самите родители. Не е необходимо да се задъхваш и да крещиш на всяко люлеещо се бебе.

Трябва първо да държите дръжките си за пръв път, а след това да сте близо или да използвате поводите. Това е специално устройство, което е прикрепено към раменете и под ръцете на детето. Тя ви позволява да избягвате падане. Родителите трябва да насърчават детето си с думи, по-често да се усмихват, да хвалят и прегръщат плячка.

заключение

Следвайки тези препоръки и слушайки себе си и своето бебе, родителите могат лесно да отговорят на въпроса как да научат децата да ходят. Не забравяйте, че всичко има своето време. Търпение и малко усилие.