Котката спря да ходи на таблата - какво да прави? Как да изберем тава за котка? Съвети за котешки психолог

Suspense: Donovan's Brain (Юни 2019).

Anonim

Често собствениците на домашни любимци забелязват, че котката е спряла да ходи в тавата. Какво да направите в този случай? Как да препокриете вашия домашен любимец "на мястото"? Какви са причините за това? Тези и много други въпроси могат да бъдат намерени в статията.

Котката спря да ходи на таблата. Какво да правим

Разбира се, можете да се позовете на факта, че котето просто е имало недоволство срещу някой от членовете на семейството и по този начин отмъщава. Но ветеринарите могат да кажат много повече за това защо котката спря да ходи в таблата. Какво да направите в този случай? Бягате при ветеринар или психолог? Или може би се опитвате самостоятелно да разберете причината за капризното поведение? В крайна сметка, стреса при котката не е рядко явление.

Ясно е, че никой собственик няма да му хареса, когато любим домашен любимец изведнъж започне да гата на грешни места. За един човек това ще доведе до сериозен дискомфорт, който може да продължи безкрайно. А другият би предпочел просто да се отърве от домашния любимец, без да разбере причината за това поведение. За съжаление, вторият вариант е по-често срещан. Ясно е, че мръсни килими, кърпи за миене, миене на мебели и, разбира се, непоносима миризма рано или късно ще изморят някого, дори най-търпеливата. Ето защо е толкова важно да се разбере защо котката спря да ходи на таблата и какво да прави с нея.

Опитайте се да разберете вашия домашен любимец.

Драматичната промяна в поведението на домашния любимец винаги има обосновка. Младо котенце, което вчера редовно отиваше в тоалетната си, няма да е толкова лесно да се нападне на грешното място. Това не е характерно за чистите животни. Нещо повече, дори и най-опитните специалисти и вносните продукти няма да помогнат на животните, ако причината не бъде изяснена.

Най-често е стрес. Котешкият психолог е склонен да вярва, че един домашен любимец, като всеки друг член на семейството, може да се тревожи за собствениците си, да симпатизира и да изпитва различни емоции. Те се страхуват, ревнуват, притесняват се заради кавги и ругатни и интуитивно усещат - няма нищо изненадващо в това, че дори най-възрастната и образована котка спира да ходи в таблата.

На първо място, необходимо е да се елиминира източникът на котешкия опит. И едва след това - да научи домашния любимец "на мястото". Ясно е, че никой няма да му хареса, когато котката отиде до тоалетната, навсякъде. Но за да се развълнува и мушкам носа му не може - така че може само да изостри ситуацията.

Причина в животинските инстинкти

Една котка е просто опитомено диво животно, така че за нея са характерни типичните инстинкти. Възможно е по този начин животното да маркира своята територия, претендирайки за това. Специална тайна се секретира от жлези, разположени между пръстите и в областта на устните. По време на размножителния сезон интензивността му нараства. Освен това в урината могат да се открият следи. Със сигурност многократно сте обръщали внимание на това как една котка се приближава към ъгъла, мебелите или други обекти, вдига опашката си и леко я разклаща. Така животното маркира своята територия. Всеки психолог ще потвърди това.

чистота

Твърде мръсни или прекалено чисти голяма тава за котки може да бъде причина за такова "shkodnichestvo." Котките по своята същност са чисти животни. Ето защо, твърде мръсна тоалетна със сигурност ще убие желанието да отиде там. Изпразнете тавата, измийте я добре, напълнете я със суха тоалетна или покрийте чиста пелена. Не забравяйте за мястото около тоалетната - също трябва да е чисто.

Това се случва и обратно. Решихте да измиете тоалетната на вашия домашен любимец, за да сияете и сте успели в това - таблата за котенца блести с чистота. Но проблемът е - домашният любимец не иска да ходи там. И всичко това, защото той не мирише на миризмата му. А това означава, че това не е негова територия. Не забравяйте, че не можете да миете котките с химически средства. Можете само ако това е специална смес.

Физически причини

Купили сте съвсем нова тава за коте. Големи, с високи страни, с подложки от всяка страна и мека пелена вътре. Тоалетната за котки е идеална за цвета на плочките и хармонично се смесва с интериора. Но само един домашен любимец по някаква причина категорично отказва да го използва по предназначение. Как да разберем котката? Нищо. Просто сменете тавата със старата. Или си купите нов, но колкото е възможно по-прост и удобен.

Тоалетна пълнител за котки също играе голяма роля. Днес, в специализирани магазини има разнообразие от видове котешки пълнители. Пресовани, дървесни, минерални и т.н. Възможно е новият тоалетен пълнител за котки да не харесва домашния любимец, така че той започва да крещи, където е невъзможно.

Местоположението на тоалетната е друг фактор, който влияе на поведението на животното. Да предположим, че сте направили ремонт в къщата и мястото, познато на котката, е било преместено в друга стая или на друго място. Разбира се, животното ще бъде объркано и ще откаже да отиде в тавата.

Психологически проблеми

Тук има много възможности, като се започне от негативната ситуация в къщата и завършва изключително с психологическите проблеми на самия живот. Първо, обърнете внимание на поведението на домашния любимец. Ако той не просто отиде до тоалетната за луксозен кожен диван, а буквално маркира всеки ъгъл - напълно е възможно путката ти да стане доста възрастна и спешно се нуждае от партньор. В този случай, ако не планирате да плета на животното, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. Сега има много безопасни, растителни лекарства, които инстинктите на животните потискат. Между другото, има и специален спрей за преподаване на котето в таблата.

Ревността е друг фактор, който може да повлияе на поведението на животното. Да предположим, че в къщата ти се появи малко коте. Ясно е, че едно по-възрастно животно ще започне да ревнува от собствениците си към нежелания гост. Отивате до тоалетната на грешното място е чудесна възможност да демонстрирате недоволството си.

Скрита злоба

Котките все още са другари. Проявявайки недоволство срещу човек, те понякога са способни на много. Струва ви се, че заслужено сте се оплаквали от домашен любимец за престъпление. В неговия свят вие го третирате несправедливо, удряйки най-дълбоките и силни чувства. Ето защо, влажни маратонки и тапети в ъгъла - резултат от връзката ви с животното.

Опитайте котка за прошка. И какво ще помогне? Често котките се развалят, ако има друго животно у дома (например куче). Външният вид на бебето, между другото, също може да повлияе на несправедливото поведение на котката.

Физиологични проблеми

Не винаги причината за отхвърлянето на тавата се крие в психологията на котките. Има и обикновени здравословни проблеми, които влияят на поведението на животното. Важно е да се разбере естеството на такава промяна. Да предположим, че вашият домашен любимец няколко години редовно ходи на таблата и не се различава по подобно поведение. Но напоследък започна да се случва нещо странно:

 • Пет изведнъж реши, че тавата не е подходяща за сериозни случаи. Но локви в къщата не се виждат.
 • Котката отива до тоалетната недалеч от таблата и я зарови с въображаем пълнител.
 • Котката демонстративно скача върху мебелите и прави локва точно пред собственика.

Ако нещо подобно се случи повече от 2-3 пъти, трябва да покажете животното на ветеринарния лекар. Проблемите с тоалетната в котката могат да бъдат причина за някои заболявания.

Болест котки, и как тя се отнася до тавата

Има много начини и начини да помогнем на животното да се научи на лайна на едно и също място. Например, в магазина за домашни любимци можете да си купите специален спрей, за да научите коте в тавата. Но ако говорим за възрастно животно, чието поведение се е променило без видима причина, си струва да се обмисли дали всичко е в ред със здравето на домашния любимец. Има някои заболявания, които могат да повлияят на тоалетната на животното:

 1. Елементарна инконтиненция. Често се развива след стерилизация като усложнение. Лесно е да се определи патологията - на мястото, където котката е спяла или седнала, има басейни. Заболяването се развива и след гръбначни наранявания или при хронично възпаление на бъбреците.
 2. Атония. Най-често тази патология има възрастов характер. Всъщност, пикочният мехур на животно се превръща в торба с меки стени. В резултат урината я пълни напълно и излиза под естествено налягане.
 3. Цистит. Заболяването се характеризира с урина, смесена с кръв. Котката иска да отиде до тоалетната, но не може и в същото време изпитва остра болка.
 4. Уролитиаза, която се среща често при котки.

Ето защо, ако не сте намерили психологическите аспекти, които могат да повлияят на специфичното поведение на животното, трябва да се консултирате с лекар.

Какво да направя, ако котката спря да ходи на таблата?

А сега си струва да споменем купчините, които вашият домашен любимец напуска. Сред най-често срещаните заболявания са следните патологии:

 • Диария. Дори човек знае това „болки в сърцето“, когато тялото буквално спира да се подчинява. Мотивационните треньори имат един добър израз - ако искате да отидете до тоалетната, нищо няма да ви спре по пътя към него. Можете също така да направите паралел между хората и животните - ако вашият домашен любимец има диария, може да не достигнете таблата.
 • Тежкото повръщане може да предизвика частични движения на червата.
 • Анус включване. Обща причина, поради която се образуват пилоти на килима. В този случай, животното се чувства далеч от най-приятните усещания. Сърбежът под опашката кара котката да пълзи на каузално място на пода.
 • Възпаление на ануса. Това е резултат от предишното състояние, само в по-остра форма. В допълнение към сърбежа и силната болка по време на движение на червата се добавя монотонна болка. В резултат на това котката започва да избягва тавата, защото носи неудобство.

Има и друга причина, поради която вашият домашен любимец изведнъж спря да ходи в тавата. Подстригани нокти. Да, точно така. Домашен любимец боли незащитените лапи на пълнителя.

Как да привикнете отново животното към тоалетната?

Първата стъпка е да се определи причината за това поведение и да се отстрани. Само тогава може да се коригира поведението на животното. Бъдете търпеливи. Ако причината за безскрупулното поведение се е превърнала в болест, е препоръчително да смените таблата, защото старата ще причини страх.

Попитайте консултанта за магазина за домашни любимци за котешки носител с ароматизатор. Обърнете внимание на спрея Ms Kiss. Той има специални свойства, които помагат на вашия домашен любимец да научи за таблата.

Не забравяйте за психологическия аспект. По-често хвалят вашия домашен любимец, ако той прави своя бизнес в точното място, нека да лекува, да се отдадете. Ако е възможно, сложете тавата на мястото, където котката е отишла да ходи.

Какво да направя, ако котката е нападнала святото?

Има ситуации (и доста често), когато домашен любимец започва да се разваля, когато изобщо не би трябвало да го прави. Мивка в банята, тоалетна. Невъзможно е да оставим всичко да върви. В края на краищата, тази опашка трябва да познава мястото си в къщата. Причините могат да бъдат различни:

 • Конкуренция. Ако в къщата има няколко котки или други животни, които трябва да споделят тоалетната, то котката най-вероятно ще бъде сред първите, които ще отидат в търсене на друго, по-уединено място, което според него е идеално за справяне с нуждите. Котешкият психолог съветва да се поддържа отделна тава за всеки домашен любимец и един резервен. Това означава, че трябва да има три тави на 2 котки.
 • Една котка може да отиде до таблата си по голям начин, а на човек - да се справи с малки нужди. В този случай просто трябва да приемете и да угаждате Вашия домашен любимец с друга голяма тава за котки. Между другото, тази черта говори за прекомерна чистота на домашен любимец.

Дори ако все още не знаете причината за това поведение, не се отчайвайте. За да започнете, просто се опитайте да разберете вашия домашен любимец. Въпреки че никой няма да ви каже как да разберете котка. В края на краищата, това животно е капризно и капризно, но в същото време привързано и послушно, ако намерите общ език с него. Дайте на вашия домашен любимец самочувствието и грижата, нека се чувстват като пълноправен член на семейството - тогава малки проблеми (под формата на локва на най-видно място) ще изчезнат сами.