Памучна риза: свойства, разновидности, предимства и недостатъци

Спортно елегантни летни ризи, бяла памучна риза,спортна риза (Юни 2019).

Anonim

Памучната тъкан има дълга история. Широко разпространени материали, придобити поради уникалните си свойства, които са обсъдени в тази статия. Ще разгледаме и особеностите на грижата за продуктите, изработени от естествена тъкан, ще разкрием предимствата и недостатъците на материала.

структура

Тъканта от памучна риза се прави от памучни семена. Тъй като продуктите, произведени от материал без странични добавки, са редки, във вътрешните ширини такива тъкани често се наричат ​​памучни влакна. На международния пазар тъканите са известни като памук.

Висококачествената тъкан на риза е 95% целулоза. Останалото се дължи на примеси. В зависимост от естеството на допълнителните компоненти, материалът може да бъде по-груб или тънък, мек и да има матова или полупрозрачна текстура.

Видове памучни тъкани

Памучните тъкани се разделят на отделни видове, въз основа на метода на преплитане на влакната, естеството на преждата, дебелината на материала и финишното покритие. Лятната риза е представена на пазара с шинц, гума, груб бял, сатен. Демисезонни опции за памучни тъкани са кашмир, реп, гарус, понге, креп. В същото време за шиене на зимни дрехи се използват фланелни и фланелеви тъкани.

Приложения на материали

Днес памучните влакна се използват широко в текстилната промишленост. Така в Съединените щати памучната тъкан е номер едно за производството на облекло и тапицерия за интериорни елементи. Постелки, медицински аксесоари, драперии, корици за книги и индустриални абразиви са традиционно изработени от памучен плат.

Пухчетата, които се образуват върху семето от памук, се използват за получаване на чиста целулоза. Тази основа е част от пластмасовата, качествена хартия, използвана за производството на експлозиви. Натрошените памучни семена са част от някои хранителни продукти, по-специално брашно и растително масло.

Предимства и недостатъци

Памучната тъкан се счита за един от най-екологичните материали. Сред предимствата на памука си струва да се отбележи:

  • приятна на допир текстура;
  • хипоалергенни качества;
  • добра дишане;
  • комфорт при контакт с тялото;
  • капацитет за абсорбиране на влага;
  • липса на ефект на статично електричество.

Какви са недостатъците на платните ризи? На първо място, тук трябва да подчертаете бързата загуба на оригиналния облик. Материалът лесно се смачква, за да се образуват устойчиви гънки, след първото измиване, впечатляващо свиване, изсъхва бавно.

Имайки предвид гореспоменатите недостатъци, тъканта на ризата не се търси. Много потребители предпочитат тази версия на висококачествени синтетични материали, заместители на памук от изкуствени влакна.

Грижа за памучни тъкани

Характеристиките на грижата за памучни продукти зависят от състава на материала. Ето защо, преди да прибягвате до измиване или гладене на неща, трябва да се запознаете със символите на етикета.

Оцветените и бели памучни тъкани обикновено се измиват поотделно. Цветните дрехи се накисват във вода при температура не повече от 40 ° С. В същото време те първо проверяват дали тъканта не се отделя. За да направите това, овлажнявайте малка невидима зона, като притискате последната в бяла кърпа. Ако белият материал се появи в цветни следи - тъканната тъкан се превръща в преливане. В този случай тя трябва да се измие отделно от другите неща. Белите памучни дрехи могат да бъдат измити с вода, чиято температура е около 90 o C.

За да гладите тънка памучна кърпа трябва да бъде на ниска температура. По-плътен материал под формата на фланелена и фланелетна основа може да се глади с гореща ютия.