Свинки от морско свинче - какво да правя? Особености при отглеждането на морски свинчета у дома

какво трябва и какво не трябва да давате на морското ви свинче (Юни 2019).

Anonim

Морските свинчета са много сладки и доста непретенциозни животни, така че те често се отглеждат като домашни любимци. Гледайки ги, можете да видите как понякога те сърбят. Това нормално ли е? Какви са причините за сърбеж? Какви условия трябва да предоставят на домашни любимци, че той е щастлив и здрав? Колко живее морско свинче у дома?

Кога трябва да прозвучи алармата?

Всички морски свинчета сърбят, това е напълно естествен процес - за да следят собствената си хигиена. Домашни любимци може да одраскат всяко място точно така, това не е причина да прозвучи алармата. Въпреки това е необходимо да се подчертаят някои фактори, които трябва да предупреждават собственика:

  1. Прасето постоянно драска едно място.
  2. По кожата се вижда пърхот.
  3. Позлатата става неактивна или твърде раздразнителна.
  4. На кожата се виждат червени петна, подуване, черни петна.
  5. Предимно започнаха да падат вълна.
  6. Морското свинче се ухапва и сърби.

Всеки този елемент, както индивидуално, така и в комбинация с други, може да посочва здравословни проблеми на морското свинче. По-долу разглеждаме основните възможни причини за краста.

паразити

Морското свинче може да се надраска поради инфекция с кърлежи. Той се установява в дълбоките слоеве на кожата и причинява непоносим сърбеж. Морското свинче започва да разресва кожата преди кръвта, козината пада, пустулите се образуват. Морските свинчета могат да се заразят чрез храна, сено, от други животни и дори от хора.

Друг неприятен паразит е ядещ. С помощта на лупа е напълно възможно да се изследва върху кожата на животно. Прасето получава вълна, сърбеж започва, появява се пърхот. Заболяването засяга гърба, чатала и крупа. Паротитът може да се зарази чрез храна и от заразени животни.

Тежката краста може да е симптом за заразяване с въшки. При паротит кожата почервенява и се обелва. Животното започва да се държи странно: скача, издава звукови сигнали, много сърбежи. Потърсете въшки по главата и ушите.

Един от най-честите паразити, които заразяват морските свинчета, са бълхи. Те хапят прасета, от които сърбят. Ухапването от бълхи може да причини тежка анемия. Позлатата губи апетит, става апатична и неактивна.

Свинките на морски свинчета, ядат ли малко и пият много? Може би има червеи. Паразитът е много опасен за морски свинчета. Животното започва да губи мощност буквално пред очите ни, появяват се проблеми с храносмилателната система, особено с червата.

алергия

Mange може да бъде резултат от алергии. Едно животно може да надраска едно място преди нараняване, да има вълна, очите му да поливат, има кихане и недостиг на въздух. Причината може да бъде хранителна алергия или алергия към отпадъци.

Имунопатологичен процес може да предизвика иглолистни дървени стърготини, които отделят вещества, които дразнят дихателните пътища. Постоянният контакт с кожата и козината с течение на времето може да предизвика силна алергична реакция. Ако морското свинче има признаци на алергия, трябва да смените постелята на целулоза или царевица.

Ако морското свинче има хранителни алергии, тогава намирането на точния източник не е толкова просто. Препоръчително е да се преминат тестовете. Въпреки това, у дома, можете да се опитате да определите източника на проблема, като комбинирате различни храни и внимателно наблюдавате животните. Компонентът, предизвикващ алергична реакция, трябва да бъде напълно изключен от диетата.

гъба

Паленото морски свинчета могат да бъдат лишени. Най-често може да се види на лицето. Без лечение тя се разпространява по цялото тяло. Ако на кожата се появи люспесто място, косата е паднала, се е образувала рана, морското свинче често го драска - може би причината за гъбата.

Лишат морското свинче от други заразени животни. Също така, причините за външния му вид могат да бъдат стрес, възраст, твърде висока влажност в клетката, влажна постеля. Лишаването може да се появи на фона на други болести. Например, на фона на алергия или инфекция с паразити.

Липса на витамин

Друга причина за краста може да бъде avitominoz, което е свързано с лоша диета и липса на сочна растителна храна. Животното започва да се къпе, на кожата се появява обрив и косата пада. Паротит неактивен, страда от запек. Всичко това може да се дължи на липсата на витамин С в храната.

Необходимо е животното да бъде взето при лекаря, за да се изключи възможната причина за инфекция с краста с паразити, гъбички и алергии. Ако лекарят диагностицира Avtominoz, е необходимо да се увеличи количеството на фуражи, съдържащи витамин С. Например, китка магданоз, богат на него, може да се окачи в клетка.

стрес

Стресът може да предизвика проблеми с нервната система, така че морското свинче ще започне да сърби, губи коса и апетит. Причините за стреса на това малко животно могат да бъдат много. Едно от основните е лошите жилищни условия, поради което морското свинче е постоянно в неудобно и раздразнително състояние. Стресът може да се натрупва и в резултат да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Ако едно морско свинче гризе клетка, тогава клетката е твърде малка за него: тези животни не са толкова малки и затова изискват отвореното пространство.

Други домашни любимци могат да причинят стрес. Например, котките, които обичат да гледат гризач отвън и при липса на домакин, не са склонни да блъскат лапа в клетка.

Постоянният шум и вибрации могат да направят домашния любимец нервен, така че не е необходимо да поставяте клетка близо до високоговорителите или телевизора.

лечение

Забелязали ли сте, че вашето морско свинче сърби, какво да правя първо? Трябва внимателно да прегледате животното и да отбележите всички отклонения от нормалното състояние.

Ако морското свинче е сърбеж от стрес, внимателно анализирайте състоянието на животното и премахнете всички възможни причини за безпокойство.

Но ако причините за краста не могат да бъдат идентифицирани визуално, спешно вземете домашния любимец на ветеринар. Той ще направи стърготини от кожата и ще отиде при тях за анализ. Само чрез определяне на точната причина за краста, можете да назначите правилното лечение.

предотвратяване

Много често причината за заразяване на морско свинче с паразити е общуването с други животни. Обърнете внимание на това. Ходенето на животно на улицата в зелената трева може и да не е най-приятните последствия.

Морските свинчета могат да се държат заедно в еднополовите двойки. Ако една от двойката е болна, временно изолирайте индивида от здраво животно. Клетката, захранващото устройство и къщата трябва да се изплакнат добре с дезинфектанти и да се изсушат. Ако сте закупили само втори домашен любимец в магазин за домашни любимци, временно го поставете под карантина и наблюдавайте неговото здраве преди да го въведете в други домашни любимци.

Необходимо е да се следи отблизо чистотата на клетката. Прасетата бързо замърсяват постелята с урина, което може да предизвика дразнене и възпаление. Необходимо е да го промените във времето.

Най-малко веднъж месечно, тялото на морското свинче трябва да се инспектира за рани, раздразнения или възпаления. Ако откриете нещо странно, трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар.

Характеристики на правилното съдържание

Причината за повечето заболявания са неподходящи условия за отглеждане на морски свинчета. В лоши условия, тялото отслабва, животното става по-уязвимо. Собствениците често се чудят: колко живее морско свинче у дома? Ако следвате всички правила, домашни любимци могат да живеят до 8 години.

Морските свинчета могат да се държат в клетки или волиери. Минималният размер на клетката е 40 * 80 см, а височината му е 50 см. В малка клетка, звярът няма къде да се обърне, ще започне да се депресира. Животното може да бъде пуснато за ходене по пода, но трябва да го наблюдавате отблизо. Не забравяйте, че на обувка човек от улицата може да донесе доста вредни микроби, така че отдаването под наем на морско свинче да се разхожда само там, където е напълно чисто.

Поставете клетката на място, далеч от течения и недостъпни за пряка слънчева светлина. В никакъв случай отоплителните или електрическите уреди. Оптималната температура за морски свинчета е 17 ... 20 o C. Влажността е от 40 - 60%.

Като пълнител можете да използвате дървесни стърготини, царевица или целулозен пълнител. Морското свинче трябва да има къща, в която може да се скрие и да почива, хранилки за суха и влажна храна. Поставете вода в купа, но не забравяйте, че едно активно животно може лесно да го преобърне и да го напълни с вода, затова е по-ефективно да се използва топка или автоматична поилка. Те пестят пространство, водата не е толкова бързо замърсена, лесно се променя.

Диетата на морските свинчета трябва да се състои от суха и влажна храна. Не забравяйте да им дадете сенник - основният източник на протеини, малки клони на овощни дървета, така че те да могат да мелят зъбите си.

Отстранете пълнителя в клетката до степен на замърсяване. Веднъж месечно правете общо почистване: измийте клетката, къщата, хранилките и бутилката с вода.

Морските свинчета са доста спокойни същества. Те могат да съдържат еднополови двойки. Не дръжте момчето на морски свинчета с момиче, ако не искате да се занимавате с бъдещото им потомство. В допълнение, момчето ще получи момичето толкова много с нея ухажване, че тя ще се опита да избяга, да се скрие, и в ограничените условия на клетката е трудно.

Внимателно следете състоянието на домашния любимец. Ако косата падне, морското свинче сърби, издава звукови сигнали, отказва храна, спешно е да пренесе животното на ветеринарния лекар.