Как да изберем спален чувал: съвети от опитни туристи

Къмпинг съвети от www.unidelivery.eu (Юни 2019).

Anonim

Успешният избор на туристическо оборудване за дълъг поход може да реши много проблеми. Заедно с обемна раница, надеждни обувки и стабилна палатка, много е важно да се подготви качествен спален чувал. От него ще зависи не само здравната подкрепа в суровите условия на пустинята, но и възможността за пълноценно възстановяване, което е толкова необходимо при пътуване. Но как да изберем спален чувал, така че той наистина да изпълнява основните функции на защита и в същото време осигурява комфорт по време на почивка? По този въпрос има много препоръки от опитни туристи, най-важните от които ще бъдат разгледани по-долу.

Оптимална форма и конфигурация

Желателно е да се започне с продуктовия дизайн. По принцип устройството се класифицира в три групи:

  • Спален чувал-пашкул.
  • Спален чувал, одеяло.
  • Спален чувал с облегалка за глава.

Модели-пашкули се правят под фигурата на човек със стесняване в областта на краката. Някои модификации за по-голямо удобство и разширение в областта на коленете. От гледна точка на поддържане на оптималния термичен режим, това е най-добрият вариант, въпреки че има недостатъци. Например, одеялото за спален чувал има по-опростен дизайн, който ви позволява да формирате разделяне. От друга страна, обемът на модела е по-малко кокони, което улеснява прехвърлянето им. Предимствата на тези спални чували трябва да включват наличието на качулка с дъно. По желание може да се предлага затоплена врата, както и топлоизолиран клапан по цялата дължина на закрепващия елемент.

Обикновените спални чували обикновено са кръгли. Това е удобен и познат дизайн, който дава повече свободно пространство, но в същото време заема повече място. По същество именно тези модели представляват сегмент от пълни 2-спални чували, някои от които могат да бъдат разкопчани и направени единични. Едно и също семейство включва версии за облегалки за глава. Общото устройство съответства на спален чувал под формата на одеяло, но към основата е прикрепена допълнителна „възглавница“.

Топлоизолация

Устойчивостта в определени климатични условия е един от основните оперативни параметри на спален чувал. На основно ниво продуктите се класифицират по сезони. Например, спален чувал за лятото се изчислява за високи температури през нощта. Зимните модели осигуряват ефективна изолация, която може да поддържа комфорта при -50 ° C и по-ниска. Но температурата не е основният фактор, определящ характеристиките на микроклимата в торбата. За изчерпателно описание на различни фактори се използва следната класификация на спалните чували:

  • Максимална. Категория модели, които се използват удобно при високи температури. Тези продукти премахват усещането за прекомерна топлина и прекомерно изпотяване. Но тук е важно да се подчертае, че основното предимство на максималните спални чували е добрата вентилация на материалите, което елиминира необходимостта от повдигане на ципа при горещо време.
  • Comfort. Спални чували, предназначени за температури, близки до отрицателни. Показателят за качество в този случай ще бъде способността на продукта да осигури 8-часов непрекъснат сън.
  • Extreme. Това са зимни спални чували, предназначени за използване в тежки климатични условия. В този случай става дума за способността на материала да поддържа относително удобство за поне 6 часа. Основната задача на тези модели е да предотвратят риска от хипотермия.

Горните характеристики се изчисляват върху условията, при които човек спи гола или в термично бельо. В същото време, торбичките се тестват с участието на хора с гасене, което също трябва да се има предвид при закупуване на конкретна версия на спален чувал.

Основни материали за производство

Типичните спални чували са оформени в два слоя - горен и вътрешен. Що се отнася до първия, при избора си е важно да се вземат предвид дълготрайността, якостта, устойчивостта на влага и вентилацията. Тези свойства са особено важни, ако се избере торбичка за спане, омокрянето ще го направи практически неподходяща за употреба преди сушене. Полиестер и найлон отговарят на тези изисквания. Ако силата и издръжливостта са на преден план, тогава се препоръчва да се даде предпочитание на полиестер. Найлонът е добра дишане и влагоустойчивост. Не пренебрегвайте напълно други материали. Основното нещо е, че те надеждно защитават пълнителя и в същото време изпускат въздуха. Тези функции не трябва да се поддържат директно от материала на горния слой. Някои производители напълно "мрачни" тъкани модифицират поради тънък филм мембрани, получаване на много атрактивни резултати.

Вътрешният слой също се избира с очакването на циркулация на въздуха, а силата избледнява на заден план. Според много туристи и пътешественици, усещането за приятен и мек материал е важно отвътре. Ето защо, спалното одеяло често се прави с памучни тъкани. За разлика от тях, „пашкулите“ са направени от полиестер и найлон, за да се оптимизира тяхната форма. Популярни и комбинирани материали - например от памук и синтетика.

Топлоизолационен материал

Може би най-критичният слой, от който ще зависи топлинният комфорт в чантата. Как да изберем спален чувал за изолация? Вече беше казано, че основата може да бъде определена и това е добър вариант. Правилното третиране на гъши пух е различна еластичност, свиваемост, лекота и способност за задържане на топлината. Проучванията показват, че такива спални чували могат да поддържат оптимален термичен режим при околна температура около -30 ° С. Но пухът се страхува от влага, така че при силни валежи има опасност да останат без комфортни условия за нощуване.

За да не се страхувате от висока влажност, е необходимо да се предпочитат синтетичните материали. В тази категория изборът е много богат - синтепон, firepack, holofiber, tinsuleyt и т.н. Всеки от тези топлоизолации има своите предимства и недостатъци, но се подчертават и общите за тях характеристики. Това са практичност, способност за бързо възстановяване и след това запазване на формата, както и атрактивни свойства за спестяване на топлина. Това означава, че зимен спален чувал от комбинация от найлонови огнеупорни материали, например, може да предпази от замръзване и пренасищане дори при екстремни температури. Единственият недостатък на това решение е липсата на екологична безопасност. За тези, които се занимават с различни области на туризма и екстремните спортове, могат да се предложат универсални чанти. Особеността на тези модели е, че техният пълнител се променя в зависимост от настоящите изисквания за похода.

Избор по предназначение

За различните категории туристи има отделни видове спални чували. Разделянето може да се извърши по пол, възраст, професия и т.н. Например, има армейски спални чували, които се изработват според стандартите на въоръжените сили на различни страни. Предимствата на псевдо-военните модели включват висока якост, функционалност и лесна поддръжка. В такива продукти се използват специални материали, които не се замърсяват, задържат топлината и не позволяват на влагата да премине. За ловците и рибарите това е най-доброто решение.

Що се отнася до разделянето на половете, не всички производители правят подобно внимание в класификацията. Въпреки това, за жените има удобни спални чували, които се характеризират с разширяване на бедрата и допълнителен слой топлоизолация в краката. Те имат свои собствени характеристики и детски спални чували, които формират отделен клас. Разбира се, преди всичко те се различават по размер, но и при такива модели се предлагат по-дебел термоизолатор и ярки цветове.

Аксесоари за спален чувал - какво да обмислите?

В обичайната опаковка е включен капацитет на платформата на компресора, който позволява компактно поставяне на продукт в раница. Този аксесоар намалява обема на торбичката, което улеснява транспортирането. Между другото, някои модификации на самите армейски спални чували могат да се трансформират в торби и раници, така че външният слой да затваря водоустойчивия слой.

Препоръчва се закупуването на херметични чанти. Това е особено вярно за спални чували. Херметичната обвивка създава допълнителна бариера пред влагата, поддържайки чувствителните материали сухи. За да се поддържа чистота и хигиена, си струва да се има предвид наличието на специални лайнери. Тези аксесоари обикновено допълват детския спален чувал - например микрофибърът ще защити структурата на влакната на вътрешния слой от потта и себума на детето.

Как да оценим качеството на продукта на външен вид?

След като вземете решение за основните параметри на спален чувал, можете да продължите с покупката. Но дори на този етап трябва да се вземат под внимание някои нюанси, за да не се разочароваме в процеса на работа. При четене на конкретен случай се обръща внимание на малките детайли - например качеството на шевовете. Те трябва да бъдат равни и в минимално количество. Светкавицата се проверява отделно като отговорен функционален елемент на продукта. Как да изберем спален чувал за крепежни елементи? Препоръчително е да се даде предимство на засилено цип, който в този случай не улавя трета страна плат. Рискът от залепване също е минимизиран. По-нататък, в закръглена форма, не трябва да се образуват студени мостове. Това свойство зависи от плътността на сближаването на страните и прилягането на външната облицовка.

производители

Alexika, Trek Planet, Bergen Sport, Trimm, Аляска и др. Могат да бъдат приписани на напредналите представители на спалния сегмент, а в семейството на всеки един от тях можете да намерите модели за различни цели, но някои от тях се фокусират върху специфични качества. Например, най-добрите спални чували, по отношение на топлоизолацията, са произведени под марката Alexika. Modification Canada Plus е оборудван и с удобна облегалка за глава и специална шнур, която изисква минимални усилия за здраво захващане. В гамата Trek Planet са налични оптимални решения за леки разходки при умерени температури. Това са спортни версии на спални чували, които са практични и лесни за употреба.

Чешкият модел Trimm Walker 230 също е популярен и се използва от любителите на къмпинги при умерени температури. Тази версия на спалния чувал е в състояние да поддържа топлинен комфорт при -4 ° C. Потребителите отбелязват висококачествено външно покритие с аксесоари и дълготрайност на полиестерната обвивка. Като евтино, но приемливо решение се препоръчва и спалното бельо на Аляска от беларуската фабрика Balmax Textile. Гамата на този производител осигурява както икономични модели, така и премиум версии. Работният температурен диапазон е от -25 ° C до 20 ° C.

Съвети за грижа за спален чувал

Поддържането на функционалността, изолацията и структурната надеждност на продукта ще зависят, наред с други неща, от неговата грижа. Проблемът с спалните чували е, че те не понасят нормалното миене. А това важи не само за естествени материали като пух, но и за повечето синтетични пълнители. Затова се препоръчва да се използват облицовки, които предпазват основата на торбата от замърсяване. И ако моделите от класическата форма все още могат да се откачат на части и да се измият поотделно, тогава, например, спален чувал-пашкул ще трябва да бъде изпратен на химическо чистене. Отново, тази процедура е нежелана, така че трябва да се свържете с нея възможно най-малко. Алтернативна възможност се използва и под формата на нежно ръчно пране във вода с температура до 35 ° С. В бъдеще чантата трябва да се съхранява в най-разширената форма, така че да е добре вентилирана, но да не бъде изложена на пряка слънчева светлина. Самата стая трябва да е суха и чиста.

заключение

Въпреки голямото разнообразие от различни модели на спални чували, правилния избор не е труден, ако направите ясен списък с изисквания. Във всеки случай, можете да се съсредоточите върху универсален набор от принципи за избора на качествен модел. Как да изберем спален чувал според тези правила? Желателно е да се даде лек, компактен монтаж, добре изолирана и защитена от влага продукти. Такива качества на материалите като хипоалергенност, екологичност и антистатичност няма да бъдат излишни. Проблемите на избора ще възникнат само на етапа на оценка на конкретни материали. Основното ще бъде разклонението между естествения пух и синтетиката. Каква възможност да останете? Разбира се, в дългосрочен план е по-добре да се разчита на естествено природосъобразен материал. Но ако изискванията за практичност, лекота на поддръжка и достъпни цени са важни, тогава си струва да си купите синтетика. Що се отнася до конструктивните характеристики, размери и форма, при тези параметри е необходимо да се разчита на индивидуални характеристики и като цяло на условията на марша.