Пюре от плодове от първа постеля: Съвети за педиатри, разрешени продукти

2013-08-22 (P2of2) Master’s Diary of Divine Connections (Юни 2019).

Anonim

Въпросите, свързани с храненето на децата, винаги са свързани с грижовни родители. Особено когато става въпрос за първата примамка. Плодово пюре? Растително пюре? Каши? Кое от следните е подходящо за бебето повече? И на каква възраст можете да добавите нови продукти към диетата? Тези и други въпроси засягат млади мумии, които се грижат за здравето на детето. Разбира се, само един педиатър може да отговори на тези въпроси и да разсее всички съмнения въз основа на параметрите на развитието на детето и неговата възраст. Съществуват обаче общи насоки за допълващи се храни. Статията разказва на читателите кога е необходимо да се въведе, характеристиките на този процес, както и кой плодов сос е по-добър за първото хранене.

Обръщаме се към изучаването на нови вкусове.

Диетата на новородените трохи се състои от кърма или адаптирана смес, съобразена с техните нужди. Всички педиатри казват в гласа си, че кърменето е необходимо за здравето на бебето. В крайна сметка, кърмата съдържа целия комплекс от витамини, микроелементи и други полезни вещества, необходими за растежа на тялото, които подпомагат укрепването на имунната система. Ето защо, ако сте успели да коригирате този процес, тогава не можете да се притеснявате за първото хранене до седем месеца. Някои майки не влизат в диетата на нови продукти до изпълнението на десет месеца.

Но хранените с бебешки трохи първо трябва да се прилагат много по-рано, въпреки че дори педиатрите сами променят мнението си по този въпрос от време на време. Например в съветския период лекарите настоятелно препоръчваха бебето да се запознае с нови продукти за три месеца. Това беше свързано с някои от хранителните характеристики на самите майки. Те нямаха витамини, пресни зеленчуци и плодове, а самата диета не беше много разнообразна. Ето защо не трябва да се очаква, че само за кърмата ще е достатъчно за бебето.

Днес педиатрите се ръководят от препоръките на Световната здравна организация. Според нейните изследвания бебетата, които са изкуствено или смесени, трябва да бъдат хранени на възраст от пет до шест месеца. И бебетата, които ядат кърма, трябва да бъдат въведени в зеленчуци и плодове до седем месеца.

Въпреки това, във всеки случай, преди въвеждането на първото хранене са необходими консултации с педиатър. В края на краищата, само той е в състояние да определи дали храносмилателната система на трохите е отлежала за приемане на храна за възрастни.

Фактори, сочещи възможността за въвеждане на първите допълнителни храни

Отбелязваме още веднъж, че само вашият педиатър трябва да вземе такова важно решение. Но все още има редица признаци, които показват, че е време да се разшири диетата на трохите.

Това се доказва от способността на детето да седи добре. Ако той се чувства уверено седнал, тогава е време да купуват красиви прибори и детски ястия с ярки картини, които улесняват привикването на бебето към нов начин на хранене.

Важно е детето да прояви интерес към храна за възрастни. Много деца започват от пет или шест месеца, за да се опитат да погледнат към чинията на мама или татко по време на обяд или вечеря.

Също така обърнете внимание на дъвчащия рефлекс. Детето, готово да промени диетата си, често наблюдава родителите по време на хранене и се опитва да повтори всички движения, включително и дъвченето.

В допълнение, педиатърът трябва да потвърди образуването на храносмилателната система. Това може да се прецени, ако трохите ядат добре, натрупват тегло, не са палави поради колики и болки в корема.

Къде да започнат да примамват?

Лекарите препоръчват плодови пюрета и сокове на нашите баби за първото хранене. Това се дължи на същия недостиг на диета на младата майка и на липсата на витамини, съдържащи се в пресните плодове.

Днес педиатрите не препоръчват примамване с плодово пюре. Те вярват, че различни плодове предизвикват алергични реакции и се абсорбират от тялото много по-зле от зеленчуците. В допълнение, първото хранене на детето с плодово пюре на практика изключва зеленчуците от диетата на бебето, тъй като техният вкус ще изглежда на бебето нечестен и той ще ги откаже, като действа. В резултат на това детето ще формира ясни вкусови предпочитания, които ще продължат дълго време.

Според препоръките на Световната здравна организация е необходимо да се започне запознаване на бебето с нова храна с растителни пюрета, състояща се от един зеленчук. Но еднокомпонентно плодово пюре за първото хранене е по-добре да не се използва. Той може да влезе в диетата само след зеленчуци, мляко без зърнени храни и месни пюрета.

Правила за запознаване с нови ястия: списък на разрешените продукти

Кога да се въведе плодово пюре в бебешка храна? Нека стъпка по стъпка анализираме схемата за запознанство с трохи с нова храна за него.

Ако детето набира тегло добре, тогава първата му каша трябва да е зеленчукова. За него са подходящи млади тиквички, карфиол или броколи. Въпреки това, не забравяйте, че ястието за трохи трябва да се състои само от един зеленчук, докато се привикне към новото меню.

След това можете да разширите диетата на зърнените култури от царевица и просо без мляко, както и вкусна пюре от тиква. Обикновено тези ястия стават познати трохи за два или три месеца.

Ако всички продукти се усвояват от храносмилателния тракт на детето, след седем или осем месеца той трябва да получи първата месна каша от заек или пуйка. Около месец по-късно можете да преминете към плодови пюрета. Важно е да се наблюдават възможните алергични реакции и да не се смесват плодовете помежду си. Едва след като трохите се приспособяват към нова диета, можете не само да му дадете каша от няколко плода, но и да ги смесите със зеленчуци. Няколко интересни рецепти за плодова каша за първото хранене, даваме малко по-късно.

През годината бебето ви трябва да е запознато със следните продукти:

 • хляб;
 • зърнени храни без мляко и млечни продукти;
 • плодове (ябълки, банани, круши, праскови, нектарин, кайсии);
 • зеленчуци (тиквички, тикви, броколи, краставици, цвекло, картофи, моркови, карфиол);
 • извара и млечни продукти;
 • леки супи върху зеленчукови и месни бульони;
 • пуешко месо, пиле, заек и говеждо месо (някои родители дават на своите едногодишни деца месни пържоли домашно приготвени на пара, което не е забранено от СЗО);
 • риба (pollock или хек).

През следващите месеци, диетата на трохите непрекъснато се разширява, но педиатрите препоръчват да не се прекалявате с въвеждането на нови храни. Те съветват майките да направят храната по-разнообразна поради възможностите за готвене. Нека детето ви свикне с факта, че зеленчуците, плодовете и рибите се появяват редовно на масата. С течение на времето детето ще изрази своите предпочитания и ще има любими ястия.

Как да се въведе плодово пюре в храната?

Не всички майки разбират как да разширят правилно диетата на вашето бебе. Както вече разбрахте, началото на допълнителни храни с плодово пюре не е най-добрият вариант за бебето. Но ако вече сте усвоили зеленчуци и зърнени храни, тогава лесно можете да преминете към нови гастрономически открития. Това обаче трябва да бъде направено така, че да не навреди на трохите.

Плодовият сос за първите допълнителни храни трябва да бъде еднокомпонентен. И да свикнете с това е необходимо да отнеме от седем до десет дни. До този момент на масата трохи не трябва да се появяват нови плодове.

Плодовото пюре трябва да се дава на бебето веднъж на ден, за предпочитане на закуска. И на първо място, частта не може да бъде повече от половин чаена лъжичка. Хранете бебето с кърма или с формула. Постепенно се увеличава количеството картофено пюре, достигайки максималната сума. Много е лесно да се определи. Родителите просто трябва да умножат възрастта на детето с десет. Полученото число ще покаже максималното количество картофено пюре, което бебето може да яде на ден.

Докато детето свиква с новия продукт, майката трябва внимателно да следи състоянието му. Ако трохите се абсорбират добре от плодовото пюре, тогава консистенцията и цвета на стола няма да се променят, кожата ще остане розова без обриви, а коремът ще бъде мек. Само като се вземат предвид всички горепосочени фактори, можете да прехвърлите детето на нов продукт или да добавите друг плод или зеленчук към вече познатите картофено пюре. Но свикването с него ще отнеме от една седмица до десет дни.

Какъв плодов сос да избере за първото хранене: препоръки на педиатри

Родителите трябва да помнят, че всички плодове, достъпни за клиентите в магазините, могат да се разделят на няколко групи според степента на алергичност:

 • Леко алергичен. Те включват круши и зелени ябълки, както и плодове като цариградско грозде.
 • Умерено алергичен. Тази група включва жълти ябълки, банани и праскови.
 • Особено алергични. Червени плодове, включително нар и диви плодове.

Какво е плодовото пюре да започне да се храни? Естествено, педиатрите препоръчват използването на ябълки или круши за първото хранене. Освен това, тези и други са по-добре да изберете зелено. Това намалява риска от алергична реакция няколко пъти.

Обикновено червените плодове се въвеждат в добавките след една година, когато тялото на трохите се адаптира към различни продукти и ястия, приготвени от тях.

Магазин или домашно приготвено пюре: направете избор

Така че решихте да въведете плодово пюре в примамката. Кое е по-добре - в буркани от магазина или варени със собствените си ръце? За това майки на форумите твърдят, почти дрезгав, като много аргументи за и против. Всяка майка трябва самостоятелно да отговори на въпроса кой плодов сос е най-подходящ за първото хранене. Статията само изрази аргументите на всяка от страните.

Тези, които подкрепят опцията за хранене чрез буркани с бебешка храна от магазина, твърдят, че те са просто божи дар за заети майки. В края на краищата, така се освобождава времето, което трябва да се изразходва за почистване и готвене на зеленчуци и плодове за картофено пюре.

Асортиментът на бебешката храна е много широк и производителят няма концепция за сезонност на плодовете. И това е огромен плюс.

Трябва също да се има предвид, че картофено пюре в производството се приготвя в съответствие с всички норми и всички полезни свойства се запазват в крайния продукт. Освен това рискът от попадане на микроби и патогенни микроорганизми в плочата на бебето е почти нулев.

Въпреки това, магазин плодове пюре, има недостатъци. Майките, купувайки друг колоритен буркан, не могат да бъдат абсолютно сигурни, че плодът се отглежда в екологично чист район, а производителят не е добавил нещо към тях.

Майките, които предпочитат да правят плодово пюре за първото хранене със собствените си ръце, казват, че винаги имат пълна информация за свежестта на плодовете, тяхната зрялост и качество. В допълнение, те значително да спести на семейния бюджет, като магазин бебешка храна е винаги доста скъпо.

Въпреки това, домашното картофено пюре също има своите недостатъци. И те се отнасят до суровини за производство на бебешка храна. Обикновено се купува от магазина, което означава, че майките не могат да бъдат напълно сигурни, че се отглеждат без добавяне на химикали.

Как да изберем буркан с пюре за плодове?

Ако решите да нахраните бебето си картофено пюре, тогава не пренебрегвайте съветите за избор на храна.

Обикновено картофено пюре се продава в стъклени и калаени буркани. Първият вариант е по-екологичен, но без спазване на правилата за съхранение, в продукта се губят полезни вещества. По-добре, когато стъкления буркан е опакован в непрозрачна опаковка.

Преди да купите, не бъдете мързеливи, за да прочетете информацията за състава, възрастовите граници и срока на годност на продукта.

Често в състава на плодовото пюре можете да видите компоненти като нишесте и витамин С. Последният действа като естествен консервант, но вторият значително намалява смилаемостта на картофено пюре в стомаха на детето.

Сред широката гама плодови пюрета, родителите разграничават няколко продукта, които децата харесват и са чудесни за първото хранене:

 • "Уилямс Круши". Това пюре, доставено на руските сергии от компанията Gerber, е перфектно усвоявано от трохи от четири месеца и не съдържа чужди компоненти в състава, различни от витамин С.
 • Ябълково пюре с извара. Този продукт от "Spelenok" може да се дава на деца от шест месеца. В състава му има нискомаслено извара, което придава специален вкус на плодовото пюре.
 • Плодово пюре със сметана. Компанията Тема предлага на шестмесечното си бебе вкусен продукт от ябълки, праскови, сметана и захар.
 • Крушови картофено пюре. Този продукт от "Humana" може да се дава на деца от четири месеца. Пюрето не съдържа в състава си нищо друго освен круши, отглеждани по всички стандарти на Европейския съюз.

Предлага готвене от домашно приготвено картофено пюре

С неговите ръце, плодово пюре за първото хранене е много лесно за приготвяне. Плодовете винаги са обелени и нарязани на малки кубчета. Най-добре е да се готви за двойка, но в екстремни случаи, можете да прибегнете до готвене. В саксията не трябва да има повече от две лъжици вода, а процесът продължава около десет минути. В двоен котел, плодове, също не трябва да се прекалява - петнадесет минути ще бъде достатъчно.

Готовите суровини могат да бъдат пюре с вилица или поставени в блендер. Детето трябва да се предлага картофено пюре под формата на топлина.

Не забравяйте, че в процеса на готвене е важно да използвате отделни ястия и да премахнете домашни любимци от кухнята.

Готовите картофено пюре не трябва да се подслаждат. Бебетата, които вече са оценили вкуса на плодовете, могат да бъдат пюре под формата на микс със зеленчуци. В такива ястия е добре да се използва тиква и, например, тиквички.

Готвене за бебето у дома

Децата обичат пюрето от круши много. Подготвен е идентично с описанието от предишния раздел, но тук има няколко тайни. Не всички бебета се отразяват добре на зърната в картофено пюре, а крушата има точно подобна текстура, която остава в земна форма. Така че не бъдете мързеливи, за да ударите плода в блендер два или три пъти. За да направите ястието по-лесно за храносмилане, добавете малко млечна смес или круша от бульона към пюрето.

Опитайте се да направите за трохите си пюре тиквички и ябълки. Тази опция е идеална дори за алергични хора и е склад на витамини. Тиквичките съдържат калий. Това вещество помага на работата на сърдечния мускул. Ябълките съдържат вещества като йод, фосфор, желязо и витамин С. Заедно те предпазват бебето от настинки и вирусни заболявания. Няколко тиквички се приготвят за десет минути, а ябълките - около петнадесет. При нормално готвене трябва да добавите към определеното време за пет минути.

Манго е екзотичен плод и не се продава във всеки магазин. Но ако имате възможност за закупуване на зрели плодове манго, не забравяйте да се готви картофено пюре за вашата троха. Този плод съдържа дванадесет аминокиселини, един от приятните странични ефекти от които е нормализирането на съня. Пюрето е направено от пресни плодове. Те се нарязват на кубчета и се смесват в блендер с две супени лъжици преварена вода. След това полученото пюре се нагрява на печката, но не се завръща. Бебето трябва да го предложи под формата на топлина.