Сменяйте зъбите в котенцата. Бебешки зъби в котенца

От атеиста към светостта (Юни 2019).

Anonim

Собствениците на котки имат много въпроси за повишаване и поддържане на мъркане у дома. Днес ще обсъдим една много важна тема, тя се отнася до зъбите. Така че нека започнем ...

Когато се раждат котенца, в устата им все още няма нито един зъб. На две седмици на възраст, първите резци избухват. До десетата седмица се появява набор от млечни зъби. Много хора се интересуват от това как зъбите се променят в котенцата - възрастта, когато бебетата стават най-ухапни.

На десет седмици мъркането има пълен набор от млечни зъби. Между другото, колко котенца ги имат? Общо двадесет и шест. Около третата седмица от живота се появяват резци, след седем или десет дни се появяват кучетата, а премоларите се прорязват по-късно. По правило те изглеждат безболезнено. По това време никой не се притеснява: нито котето, нито собствениците. След това настъпва смяната на зъбите при котенцата. Невъзможно е точно да се определи периода, в който това се случва, тъй като всичко е индивидуално. Обикновено котенцата имат всички зъби на възраст от седем месеца.

Периодът на смяна носи много проблеми. На около три до четири месеца котенцата започват да преминават към постоянни зъби. Първо, резците се променят, а след това и зъбите. Последните са премоларите и моларите.

Между другото, колко постоянни зъби имат котките? Те имат точно тридесет мършави. На долната и горната челюст са две кучета и три резци. В горната челюст има четири молара (един моларен и три премолара), а в долната челюст - по три молара (два премолара и един молар). Имайте предвид, че всеки трети корен е най-големият.

Тук е формулата за зъби на възрастни котки: три резци, един кучешки, три премолара, три резци, един кучешки, 2 премолара.

В каква последователност те се променят? Първо, резците избухват (на четири месеца), след това зъбите след две или три седмици, в същото време както за премоларите, така и за моларите (на четири до шест месеца).

Зъбите на котето се променят: симптоми на процеса

По правило всичко е асимптоматично. Все пак, ние отделяме един от признаците на това явление - възбудимост. Животното може да бъде в такова състояние по време на хранене или да пие течност. Може да има и апетит. Слабостта и летаргията също са признаци на промени в зъбите. Понякога има и лигавене и възпаление на устата.

Какво да направите така, че смяната на зъбите при котенцата да не се превърне в трагедия? Нуждаете се от нещо, което да вземе зъбите им. За целта се подготвят специални играчки. Те са просто незаменими през този период. За да направите играчката по-добре успокояваща, първо я замразете. Колкото повече такива неща, толкова по-добре.

въпроси

Какво хранене трябва да бъде в този труден момент? Смяната на зъбите при котенцата е доста труден период както със собственика, така и със самите деца. По принцип диетата не е особено необходима. Трябва да се добавят само храни, богати на калций и фосфор. Можете да закупите специални превръзки, които съдържат тези вещества. Не е необходимо да преминавате към някаква специална храна, тъй като този процес е напълно естествен.

Вярно ли е, че по време на смяната на зъбите котетата имат неприятна миризма от устата? Да. Но миризмата ще изчезне след няколко месеца (една или две).

Когато котенцата сменят зъбите си, не ги третирайте снизходително. Не им позволявайте да хапят и да почесат ръцете ви. Подобно поведение може да остане и при възрастни котки (тогава драскотини и ухапвания стават много по-болезнени), по време на пубертета забавлението им се превръща в агресия. Ето защо, веднага сложи табу на човешките ръце, нека децата гризат специални играчки.

Възможно ли е да се ваксинира животно по време на смяна на зъбите?

Тук мнението на експертите се раздели. Въпреки че мнозина вярват, че в края на краищата не е необходимо да се ваксинира в такъв момент. По-добре е това да се прави по-рано (около два или три месеца) или по-късно (около осем месеца), защото по време на зъбите се променят различни промени в организма (хормонални, между другото също). Ваксинацията е допълнителна тежест, тя може да предизвика усложнения, както и други странични ефекти.

Необходимо ли е да се премахват бебешки зъби от котенца?

Ако това не стане, тогава какво ще се случи след това? Ако никакви зъби не наранят венците, а новите зъби растат равномерно, тогава не се притеснявайте. Сега се опитайте внимателно да разхлабите зъбите на котенцата. Така можете да ускорите загубата им. Трябва да започнете да се притеснявате, ако старите зъби не изпаднат за половин година. След това те трябва да бъдат отстранени (въпреки че котките рядко имат такива проблеми). Ще е необходимо да извадите млякото. Прекомерното количество зъби може да доведе до травматизация на меките тъкани в устата, развитието на пародонтоза и промяна на ухапването.

Защо се случват нарушения?

Основната причина за стоматологични промени е генетичната предразположеност. Ето защо, собственикът трябва да инспектира своите домашни любимци, като се започне с три месеца и половина. Ако се открият аномалии, незабавно отидете на лекар.

Помогнете на ветеринарен лекар

Ако забележите двоен ред зъби в домашен любимец, не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Имайте предвид, че дори с тази патология, котките се държат добре, ядат добре, играят. Наличието на такъв проблем може да доведе до зъбен камък, както и до по-тъжни последствия, като остеомиелит.

Единственият начин да се реши проблемът, свързан с двойния ред зъби, е да се премахне смущаващото. Разбира се, такава манипулация може да бъде извършена от лекар във ветеринарна клиника. Това е така, защото такива операции трябва да се извършват под обща анестезия, за да се избегне значителен стрес за животното, както и да се извърши процедурата за правилно отстраняване на бебешки зъб.

Малък извод

Сега знаете как се променят зъбите в котенцата, чиито симптоми са описани подробно. Надяваме се, че всичко е ясно за вас. Разбирате как да хранят котето през този период. В допълнение, ако забележите някакви проблеми в този момент с мъркане, тогава не забравяйте да го покажете на ветеринар. Търсейки, той ще може да идентифицира проблема. Ако направите навременна диагноза и лечение, тогава ще можете да се предпазите от по-сериозни проблеми, свързани със зъбите и устната кухина на животното. Като цяло, експертите съветват да посетите ветеринарен стоматолог поне веднъж годишно (за предпочитане двама). Гледайте здравето на вашия домашен любимец, тогава всичко ще бъде наред.