Каква е вероятността да забременеете за първи път? Кога има голяма вероятност да забременеете?

Митове за първия път при момичетата! (Юни 2019).

Anonim

Когато двойката стигне до решението да има бебе, искам бременността, която е толкова желана за тях, да дойде възможно най-скоро. Съпрузите се интересуват, каква е вероятността да забременеете за първи път и какво да направите, за да я увеличите.

След кой час обикновено настъпва бременност

Много двойки вярват, че веднага щом престанат да се защитават, бременността веднага ще дойде. Това обаче не винаги е така. Като правило, здравата двойка се нуждае от няколко месеца редовен сексуален контакт, за да зачене бебе. В 60% от случаите бременността настъпва в рамките на шест месеца след като съпрузите вече не се защитават. Ако след една година редовна сексуална активност не е настъпила бременност, то това е причина да се консултирате с лекар и да проверите здравето си.

Някои жени зачеват след един незащитен полов акт, въпреки че такива случаи са доста редки. Каква е вероятността да забременеете за първи път след един месец? За здрава жена, тя е около 10%.

Етап на планиране на детето

За да увеличите шансовете си да забременеете за първи път, трябва да следвате всички правила на етапа на планиране на детето. Огромна роля в успешната концепция играе женското здраве. Гинекология, консултация с терапевт - това е, което всяко момиче трябва да премине, преди да спрат да се предпазват. Може би лекарят ще ви предпише допълнителни изследвания и тестове, за да се уверите, че тялото е готово за предстоящата бременност.

Също така е препоръчително човек да проверява здравето си, тъй като качеството на спермата играе огромна роля в процеса на зачеването. Пълно обновяване на сперматозоидите в мъжкото тяло се случва след осем седмици. Ето защо, в двата месеца, предхождащи незащитен сексуален контакт, човек трябва да води активен и здравословен начин на живот, да се хранят правилно, да играе повече спортове и да ходи на чист въздух.

Възможно ли е да забременеете успешно без посещение на лекар и да промените начина си на живот? В повечето случаи, да, но за да се успокоите и да увеличите шансовете за успешна концепция, по-добре е да не пренебрегвате тези съвети.

Какво трябва да знаете, когато се подготвяте за бременност

В допълнение към здравните проблеми, различни фактори могат да предотвратят бременността, което трябва да се вземе предвид по време на подготвителната фаза. От особено значение в случая е възрастта на съпрузите. Според проучването, идеалното време за раждането на първото дете за жената е 20-25 години, когато се увеличава вероятността да забременее за двойка. Тъй като жените остаряват, овулацията се среща по-рядко при момичетата, а при мъжете активността на сперматозоидите намалява.

Прекомерното или недостатъчно тегло на съпрузите, неправилното хранене, при което организмът получава недостатъчно количество витамини, приемащи лекарства, особено антибиотици, оказват влияние върху началото на бременността. Злоупотребата с алкохол и пушещите жени намаляват вероятността за зачеване с почти 3 пъти.

Положението, в което съпрузите имат секс, също е от значение. Според лекарите най-лесният начин да забременеете в мисионерската позиция. В този случай, веднага след полов акт, е по-добре жената да не се изправя веднага и да се къпе. Желателно е поне за известно време да си легнете с повдигнати крака. Трябва да се помни, че слюнката намалява активността на спермата, така че засега е по-добре да се въздържа от орален секс.

На кои дни от цикъла е възможно да забременеете

Много двойки се чудят кога има голяма вероятност да забременеете. За да се определят най-успешните дни за зачеване, е необходимо да се изчисли кога овулацията се случва при жена. Момичета с ясен менструален цикъл не е трудно. Овулацията обикновено се случва 12–16 дни преди менструацията.

За жени, чиито месечни периоди са нередовни, е малко по-трудно да се определи в кои дни е най-вероятно да забременеят за тях. В съвременната медицина има няколко начина да научите за началото на овулацията. Можете да си купите специален тест в аптека, която ще ви каже кога си струва да се опитвате да заченете бебе. Някои жени редовно измерват базалната температура, а моментът, в който тя започва да се издига, е сигнал за активни действия за тях.

В допълнение, има някои промени в организма, които могат да определят овулацията. Тези дни количеството на слузта в цервикалния канал се увеличава, а неговата консистенция се променя леко. Някои жени се чувстват болезнени в дясната или лявата страна, когато фоликулът се спука. Някой не обръща внимание на тези признаци и някой слуша неговото тяло, като по този начин увеличава шансовете за бременност.

Бременност в началото на цикъла

Много жени твърдят, че бременността им започва в самото начало на цикъла, когато все още е далеч от овулацията. В действителност, тази гледна точка е погрешна, тъй като зачеването може да се случи максимум 48 часа след разкъсването на фоликула.

Сперматозоите имат висока жизненост. Средно те запазват своята жизнеспособност за 5-7 дни. Това може да обясни началото на бременността, ако сексуалният контакт е бил непосредствено след края или дори по време на менструация.

Възможно ли е да забременеете след овулацията

Някои жени използват календарен метод като консервант. Впоследствие те са изненадани от началото на бременността, тъй като незащитен сексуален контакт е настъпил няколко дни преди менструацията. Как е възможно това?

В такива случаи има вероятност да има нарушение на цикъла. Оплождането е невъзможно дори два дни след овулацията, тъй като яйцеклетката губи своята жизненост. По някаква причина дори и жените с редовен цикъл понякога се провалят. Овулацията се измества в продължение на няколко дни и може да настъпи бременност, въпреки факта, че сексуалният контакт е бил няколко дни преди началото на менструацията.

Бременност "при анулиране" на орални контрацептиви

Повечето жени, които приемат хормонални противозачатъчни хапчета, се интересуват от вероятността да забременеят за първи път след като бъдат отменени. Тук много ще зависи от продължителността на употребата на контрацептиви, от възрастта на жената и нейното здравословно състояние.

Като правило, ако приемате хормонални препарати за кратко време, вероятността да забременеете веднага след тяхното отменяне се увеличава. Лекарите използват тази техника в някои случаи за лечение на безплодие. По време на трите цикъла след оттеглянето на таблетките, шансовете за успешно зачеване са по-високи, отколкото преди да бъдат взети.

Вероятност да забременеете за жена, която е приемала хормонални контрацептиви дълго време

Ако една жена приема контрацептивни лекарства в продължение на няколко години, може да отнеме известно време, за да се възстанови нейната репродуктивна функция. Много често оралните контрацептиви се предписват от самите момичета и инструкциите може да не се спазват винаги. За да имат хормоналните хапчета най-малко вреда за здравето на жените, гинекологията препоръчва да се консултирате с лекар преди да започнете да ги използвате.

Като приемате контрацептиви за повече от година, трябва да направите почивка за няколко месеца. Пренебрегването на това правило може да доведе до жена в дългосрочната борба с безплодието.

Значителна е и възрастта на жената. До 22-23 години тялото на момичето се възстановява бързо след приема на хормонални препарати. След 30 години репродуктивната функция може да се върне на жената в рамките на една година, а след 35 години този период се увеличава с 2 пъти.

Каква е вероятността да забременеете за първи път за определена жена? На този въпрос не може да се отговори точно. Спазването на всички препоръки и положителната нагласа със сигурност ще ви помогнат да откриете добрите новини възможно най-скоро.