Висящи чорапи, песнопения и други западни коледни традиции. Откъде идват

Няма празни пластмасови бутилки (Юни 2019).

Anonim

Това беше първият месец на 2019 година. Коледни празници. Зад и Нова година. Но радостните, вълнуващи преживявания от тях са все още свежи в паметта, и е време да се мисли за естеството на двете празници, за техните прилики и различия, за това как се появяват тези или други традиции, свързани с тях.

Под коледната елха или в чорап?

При всички различия между двете празници е невъзможно да не забележим много прилики, особено по отношение на празниците. И всяка година традициите все повече се смесват, заимствани от един празник за друг. Например в Русия, където Новата година се празнува масово и само няколко са Коледа, някои родители започнаха да поставят подаръци на деца, които не са били под коледната елха, както е било обичайно, но в чорап.

Откъде идва тази необичайна, ако мислите, традиция? Защо точно чорап?

Има няколко версии, обясняващи появата на традицията на "чорапа". Но най-правдоподобното от тях е следното. През Средновековието, когато хората на Запад празнували Свети Никола на 5 декември, било решено да се окачи на стената чорап, пълен със сено. Те вярвали, че светецът приема сено, за да нахрани малкото си магаре, а в замяна оставя децата с различни лакомства. С течение на времето те някак забравиха за необходимостта да се сложи сено в чорапа, но децата продължават да търсят подаръци в коледните чорапи.

Но друга история изглежда по-красива. Привидно в древни времена живее един беден човек, който е отгледал три дъщери. Но той беше толкова беден, че когато дъщерите му израснаха, той нямаше какво да плаща за тях като зестра. Признавайки това, Свети Никола се качва на покрива на бедната барака и хвърля златни монети в комина. Златото падна в чорапи, които бяха изсушени на ръба на печката. Оттогава е обичайно да се носят чорапи край печките и камините на Бъдни вечер, а сутрин да се провери дали щедрият Николай не е споделил какво.

Първенска брада и мустаци: снимки на участници, всяка от които заслужава победа

Не и бащата: Кристофър Шварценегер изобщо не се интересува от спорт

Лечебните свойства на маслото, използвано в азербайджанския курорт

Тънки и зелени напомняния за рая

В Русия, обичайният начин да се скрие подаръци под коледната елха. Но откъде идва традицията на коледната елха в къщата и танцува около нея? Е, това е напълно просто. Още преди раждането на християнството и настъпването на християнски празници е било обичайно да се украсяват къщите с лапи на евъргрийни - ела, ако бор. Те можеха да стоят в къщата дълго време, без да изсъхват, а през зимата също да напомнят за зелените на топлите сезони.

Християните приеха хубав обичай, добавяйки към своите иновации. Така например християните са измислили украса на смърчови лапи с ябълки - така са изобразявали Едемската градина. През вековете ябълките се превръщат в топки, оцветени в стъкло, а до тях започват да се появяват и други орнаменти.

Навикът да се внася зелено дърво в къщата през зимата беше твърдо установен сред коледните традиции, и оттам плавно се пренесе в Нова година, почти напълно лишена от религиозни конотации.

Пейте бебе, не се срамувайте

Но традицията на коледни песни на празника на Нова година не е прехвърлена. Очевидно това изисква твърде много усилия - да се срещне предварително, да избере репертоар, да репетира. Руснаците предпочитат да пеят импровизирани, у дома, в близък кръг от приятели.

На Запад коледният хор отива от къща на къща или просто стои по средата на улицата, наслаждавайки се на слух с хармонични гласове. Колкото и да е странно, това е навик от сравнително наскоро - от 19-ти век, когато съседите са имали навика да се гледат един друг за Коледа и желаят една просперираща следващата година в проза или стих. Постепенно тази иновация нараства заедно с вековната традиция на песните. И така се появиха техните хибриди - коледните хорски песнопения.

Каква традиция на коледните празници харесвате повече от други?