Как да научиш куче да командва у дома? Основи за обучение на кучета

От атеиста към светостта (Юни 2019).

Anonim

Има мнение, че няма смисъл да се обучава куче, което не участва в изложби и състезания. Това мнение е погрешно. Палави кучета и малки и големи породи причиняват много неудобства и собственика си, и други. За да може кучето да разбере собственика му и затова веднага му се подчини, е необходимо да го обучим. Освен това, по време на обучението, човек и куче се учат да се разбират и да станат истински приятели.

Кога да започнете

Екипите трябва да започнат да се учат още от първите дни на появата на домашен любимец. Кученцата са по-податливи на нова информация и са изключително любопитни. Те запомнят отбори по-лесно и по-бързо от възрастните кучета. Но не всички отбори могат да учат детето. С изпълнението на някои от тях си струва да изчакате до 6 или дори 10 месеца.

Ако се вземе решение да се вземе възрастно куче в къщата, то тогава може да се научи на екипи. Това ще бъде малко проблематично, но доста реалистично. Капитанът просто ще се нуждае от повече усърдие.

Кучешко обучение: откъде да започнем

Необходимо е незабавно да се настроите на това, което ще бъде много трудно. Начинаещият треньор ще се нуждае от много търпение и, разбира се, постоянство.

Ако собственикът реши да обучи своя домашен любимец, но по някаква причина не иска да го обучава на професионален треньор за кучета, тогава възниква проблемът: как да научим кучето на команди вкъщи? Първите класове, разбира се, ще бъдат най-трудни, защото кучето все още няма да разбере какво се изисква от него.

Първите часове не трябва да траят повече от десет минути, но си струва да се харчат по няколко пъти на ден. Всеки нов урок трябва да започне с повторение на миналото.

Основни правила

Преди урока кучето може да си играе с кучето, да го пусне и да се забавлява. Но кучето не трябва да се уморява! Няма смисъл да тренираме, след като кучето е изяло. Също така, не преподавайте кучето късно през нощта преди лягане. По това време тя ще бъде сънлива, мързелива и не е склонна към проявление на дейност.

Необходимо е да се справяте с любимия си всеки ден, да фиксирате своя опит и да научите нови неща.

Изобличават и наказват домашен любимец за неразбиране и неподчинение е невъзможно! Човек може само да каже нещо укоряващо в строг глас. В края на краищата, как да преподаваме на кучето по различен начин, отколкото по един забавен начин? Кучето трябва да бъде отнесено и заинтересовано, а не принудено.

Ако кучето не отговори на командата, тогава не е необходимо да я повтаряте повече от 1-2 пъти: той ще научи, че командата не може да бъде изпълнена за първи път.

Необходимо е след всяко успешно представяне на екипа на кучето да изрази радостно и да похвали умния домашен любимец.

Насърчаване на учениците

Ако собственикът получи удоволствие от тренировките, тогава домашният любимец, усещайки настроението си, ще се опита да го угоди. Хвалете кучето трябва да бъде вкусна храна, игра или ходене.

Радостта на собственика, деликатността и гладенето по главата ще дадат на кучето разбиране, че се държи правилно. Вие не можете да похвалите кучето със закъснение, по време на което тя вече е успяла да извърши действие, което не е свързано с екипа.

Можете да използвате кликера - малък ключодържател, който излъчва нисък звук. Първо трябва да научите кучето да щракне (да се насладите на всяко кликване). Своевременно щракване трябва да замени деликатес, а кучето, след като вече е свързало клика с приятни емоции, ще го възприема като насърчение.

помощ

Учете кучето команди, като правило, можете да използвате съвети. Например, преди да започнете тренировка, можете да се хванете за колана с чанта с любимото куче. Можете да вземете куче играчка, което ще бъде свързано с конкретен екип или с тренировки като цяло. Когато кучето запомни и научи командите, необходимостта от подкани ще изчезне.

прякор

Първата и най-важна команда за кучето е собственият му прякор. Псевдонимът трябва да се произнася ясно и да не се нарушава! Веднага след като кученцето се появи в къщата, е необходимо постоянно да повтаря името му, обръщайки се към него.

Не е необходимо обаче да започват други команди с името на кучето, защото след това няма да ги възприемат, без да се споменава името му пред тях.

- За мен!

Тази команда е много важна за безопасността на кучето. Може би тя ще спаси живота си повече от веднъж. Когато чуе “Ела при мен!” Тя трябва незабавно да изтича при господаря си. Ако кучето не бъде научено на този екип, то тогава е абсолютно невъзможно да се освободи от каишката по време на разходката!

За да обучим домашния любимец на екипа „Ко мен!”, Трябва да му сложите дълга връв, а след това, силно и ясно да го командвате, го дръпнете до него и му дайте лечение. Повторете няколко пъти. Когато животното разбере какво да прави, разстоянието трябва да се увеличи.

Тъй като съществуват различни методи за обучение на кучета, е възможно да се изгради обучение за този екип малко по-различно. Първо, кажете командата, когато кучето вече се състезава със собственика. По-късно трябва да използвате, за да привлечете лечение. Всеки път разстоянието между собственика и кучето трябва да бъде увеличено.

Командата трябва да се произнася спокойно и твърдо. В никакъв случай не трябва да го ползваме в случай, че ако се обади на кучето, те ще го накажат или ще го направят с това, което не му харесва (например, за да реже или да се къпе).

"Седни!"

Тази команда също се счита за една от основните. Използва се за спиране на кучето. Без знанието на този екип е доста рисковано да я пуснеш от каишката.

За първи път тази команда трябва да се произнася, когато самото куче започва да седи. След няколко повторения, преминете към следващия етап. Тази команда е за кучета с жестове с ръце. Необходимо е кучето да се лекува с пръстите си и да протегне ръка напред, да го покаже на кучето, като каже „Седнете!“. Разбира се, кучето ще скочи и ще се върти, искайки да поеме деликатеса. Собственикът трябва да стои неподвижно. Когато кучето се уморява от скокове, той ще седи до собственика, гледайки собственика. Екипът е направен! Собственикът похвали ученика.

бариера

Как да научим екип от кучета? Докато играете с куче, трябва да я дразните с играчка или кост. След това трябва да държите ръката си върху препятствието (стол, възглавница и т.н.), като я подканяте да прескочи. Когато кучето скача, трябва да кажете: "Бариера!".

Куче на каишка

Лизарското обучение е важно умение за кучета. Необходимо е да се научи на кученце на каишка още преди да излезе, ходене около апартамента 2-3 пъти на ден в продължение на няколко минути. Не можете да го оставите да се дръпне! Ако той се втурне в погрешната посока, от която се нуждае, той трябва да бъде къс и да не държи на каишка няколко пъти. Това трябва да бъде сигнал за подчинение, а не за принуда.

"Глас!"

За първи път да каже тази команда трябва да бъде, докато кучето лае. Първият път, когато кучето трябва да бъде провокирано, дразни с нещо. След - опитайте да го накара да лае в отбора.

Можете да отидете по друг начин. Собственикът трябва да държи на протегнатата си ръка много апетитен деликатес. Пет, разбира се, започва да лае, изисквайки деликатес. Собственикът щастливо го възхвалява.

- Легни!

Когато домашният любимец е усвоил командата "Седнете!", Можете да зададете следния въпрос: как да научите кучето на командата "Легни!"?

Казвайки командата със строг глас, трябва леко да натиснете кучето върху холката с лявата си ръка и постепенно да издърпате предните лапи на кучето напред с дясната си ръка, поставяйки го в легнало положение. Кучето е принудено да легне. Сега трябва да я задържим в това положение поне за няколко минути. Ако тя се опита да скочи, все още държи и повтаря командата. За да се научи на кучето команда "Легни!", Като правило, собственикът трябва да покаже значително търпение.

"Дай!"

Най-добре е да обучите кучето на този екип на възраст на кученце. Чувайки думата „Дай!”, Кученцето трябва да се откаже от всяко, дори много важно нещо за него (играчка, купа). Преподаването на този екип не е толкова трудно. Когато кученце вземе играчка в зъбите, собственикът трябва внимателно, но твърдо да го вдигне, повтаряйки командата. Когато животното дава играчката, тя трябва да бъде похвалена и да върне играчката.

След известно време, кученцето спокойно ще даде на собственика нещо. След това трябва да дадете играчката по-късно.

"Извличане!"

Тази команда вече е по-сложна. Как да научим кучето да изпълни команда? Кажете командата и поставете домашния любимец в устата на играчката. Тогава кажете: "Дай ми!", Вземайки играчката. Когато екипът е овладян от кучето, можете да поставите играчката по-далеч и по-далеч, а след това да хвърлите.

Има голяма вероятност, след като се озоват извън дома или обичайното тренировъчно поле за кучета, кучето ще направи грешки във вече добре проучени екипи. Това е нормално, защото е заобиколено от непознати звуци и миризми, което го обърква. Собственикът трябва да бъде търпелив!

"Гадост!"

Чувайки тази дума, кучето трябва незабавно да се откаже от всяко действие, което е започнало. Можете да научите този екип с каишка. Носещи каишка на куче, трябва да намерите обект, който ще я заинтересува (кост, играчка, наденица). Сега вземете кучето на малко разстояние от този обект. Домашният любимец ще се бори да достигне до него, но собственикът, ясно заявил командата „Фу!“, Трябва упорито да дърпа кучето с каишката към него.

Не дърпайте каишката твърде рязко, тъй като кучето ще бъде наранено. Също така, не викайте силно. Не забравяйте, че основата на обучението на кучета е взаимното удоволствие от занятията, доверието и доброто настроение.

Не трябва да злоупотребявате с тази команда, защото в този случай животът на кучето ще се превърне в серия от забрани. Това може да завърши с това, че той ще престане да се подчинява и да приема тази команда сериозно. Когато кучето владее тази команда, собственикът трябва да го използва разумно и до точката.

"Напред!"

Собственикът трябва да помни, че когато преподава този екип, кучето трябва да е близо до левия си крак.

И отново да не се прави без каишка. След като го направихте много кратък, трябва да продължите напред, повтаряйки командата. Кучето, разбира се, ще се опита да се оттегли, но това няма да работи. Чувствайки се неудобно, той ще бъде принуден да се приближи.

Но не е нужно да караш кучето през цялото време на къса каишка. Тя трябва доброволно да се приближи. Затова при всяка тренировка каишката трябва да се разхлаби. В противен случай тя развива навик да дърпа господаря си по време на разходка.

- Място!

Кучето трябва да е наясно със своето място. Обикновено тази команда се използва в случаите, когато кучето се държи лошо или се намесва.

Трябва да изберете място, което ще се счита за куче. За да привлече куче там, трябва да му покажеш лечение, да бъдеш на това място. Когато дойде, трябва да му дадеш лечение и да кажеш командата.

"Спри!"

Много необходим екип. Използва се доста често. Необходимо е да се научи кучето на този екип не по-рано от 7 месеца, тъй като обучението изисква концентрация на вниманието от домашния любимец.

След като заповяда, трябва да вдигнете, държейки стомаха, седящо куче. В тази позиция задръжте за няколко секунди. След това пусни и похвали.

"Вървете!"

Тази команда е необходима за промяна на активността на кучето. Този екип обикновено е лесен за обучение на куче. Трябва да го произнесете и да покажете с ръка посоката, в която кучето трябва да се движи. Ако в интервалите между обучението на други екипи да кажат: “Разходка!”, Кучето ще разбере какво означава думата за него. Ето защо този екип не трябва да го обучава отделно.

- Дай ми лапата си!

Командата не е задължителна, но е полезна. В допълнение, изпълнението на домашни любимци изглежда много сладко. Тази команда ще помогне много при измиване на лапите и рязане на нокти. Напълно е възможно да се обучава куче в клас за обучение на кучета.

Трябва да държите лечение в ръката си и да поставите кучето пред себе си. Тя ще се опита да получи лечение с помощта на езика, а след това с помощта на лапа. В този момент трябва да произнесете командата и за няколко минути да държите лапата в ръката си. За да похвали и да даде на лечение.

"Bite!"

Екипът е по-необходим за големите кучета, които наистина могат да защитят собственика си. Въпреки че по-добре се възприема от кучетата на малки породи поради тяхната агресивност. Необходимо е този екип да научи само това куче, което вече е усвоило други необходими команди. Това означава, че животното трябва да бъде контролирано и послушно, защото следващото умение е достатъчно опасно. Не можете да научите такъв екип на небалансирано и нервно куче!

Най-добре е да обучите домашен любимец на този екип на 9-10 месеца. За предпочитане е присъствието на професионалист.

Собственикът трябва да е облечен в дебели специални дрехи, така че кучето да не го нарани случайно.

Кучето трябва да бъде вързано, собственикът - да стои на разстояние, на което кучето може да го достигне. Трябва да дразните куче с пръчка, играчка или парцал. Той се втурва към досадния обект и го грабва. За да похвали.

"Kiss!"

Този трик се отнася за необичайни команди за кучета. Ако собственикът иска да създаде истински художник от любимия си домашен любимец, тогава естествено ще трябва да научи домашния любимец на много различни екипи и каскади.

Отново, имате нужда от каишка. Тя трябва да даде на кучето да помирише лечението и да седне пред него. За кучето не направи рязък трясък, трябва да стъпите на каишка и да не се пусне. След това, след като заповяда, да държи деликатес с устни и се навежда към кучето.

"Spinning!"

Как да научим кучешки отбор у дома? Собственикът трябва да „нарисува“ кръг във въздуха над главата на кучето за седене с парче деликатес. Ширината на кръга трябва да бъде такава, че кучето да може да се върти във всички посоки. Кучето ще изчака напразно собственика, за да му даде хапка. Тогава тя ще застане на задните си крака. Отличен! Собственикът казва командата и продължава да "нарисува" кръг. Кучето ще трябва да се върти, без да откъсва погледа си. Готово!

"Поклон!"

Какви са командите за кучета, характерни главно за цирковите животни, но кой така иска да научи сладък домашен любимец? Един от тези отбори - "Bow!". Кучето, изпълняващо тази команда, трябва да стои на задните си крака и да лежи отпред.

Необходимо е да стъпите на каишка с лявото си стъпало, като в този момент дръпнете лакът от носа на кучето с дясната си ръка в посока напред-надолу. Собственикът трябва да провокира домашен любимец да легне. Когато легнал, започнал да изважда предните си лапи, трябваше да залепи лявата си ръка под стомаха на кучето и така да ограничи движението му напред. По това време собственикът издава командата.

В заключение

Подготвеното куче е неоспорима причина за гордостта на собственика си. Особено нуждаещи се от обучение са големи кучета от породи, които са планирани да играят ролята на охрана или ловци. Разбира се, опасни екипи (например, "Alien!") За да обучават куче самостоятелно, не е безопасно не само за собственика, но и за всички членове на домакинството. По-добре е да се повери обучението на подобни екипи на професионални обучители на кучета. И собственикът може да научи бъдещия страшен наблюдател необходимите основни команди.

Кучешкото обучение не изисква твърде много време, особено в началото. Собственикът не трябва да бъде мързелив, защото в негов интерес е да отгледа интелигентен и послушен домашен любимец, който никога няма да се превърне в тежест във всяка житейска ситуация. Повдигнато куче може да бъде взето заедно, на екскурзия, на среща, на турне, на разходка по главните улици на града, без страх от неприятни изненади. Собственикът трябва да помни: няма глупави кучета, но има и зле отглеждани.