Бактериурия по време на бременност: симптоми, лечение

Инфекциях во время беременности - Выборнова И. А., врач акушер-гинеколог (к.м.н.) ЕВРОМЕДПРЕСТИЖ (Юни 2019).

Anonim

По време на бременността бъдещата майка е особено загрижена за здравословното си състояние. Това обаче не може да спаси представител на по-слабия пол от различни патологии и заболявания. Често бъдещите майки се сблъскват с инфекции и заболявания на пикочно-половата система. Тази статия ще обсъди какво е бактериурия по време на бременност. Ще откриете основните причини за тази патология, ще можете да разберете какво е асимптоматична бактериурия по време на бременността и ще видите дали си струва да я лекувате. Не забравяйте да говорите за това как да коригирате това състояние.

Какво е бактериурия по време на бременност и как е опасно?

В нормални условия човешката урина е абсолютно стерилна. Той дори не съдържа полезни бактерии. По време на раждането тялото на жената претърпява много силни промени. Нарастващата матка оказва натиск върху съседните органи и пречи на нормалното им функциониране.

Така че, докато бебето се носи, бъдещата майка може да изпита запек поради движение на червата, болки в стомаха, черния дроб и жлъчния мехур, дължащо се на изтласкването им. Също така чест спътник на феталното развитие е бактериурия. При бременност това състояние може да бъде много опасно. Развива се поради компресия на бъбреците и пикочните пътища. Ситуацията се влошава от патологията на тази система.

Какво е опасна бактериурия по време на бременност? Това е първият въпрос, който се поставя от жени, които са диагностицирани. Тъй като пикочният мехур и матката са разположени много близо, патологичните микроорганизми могат да преминат от една мембрана към друга. Инфекцията на репродуктивния орган може да развие възпалителен процес, който неизбежно ще има отрицателен ефект върху плода.

Диагностика на патологията

Бактериурия по време на бременност се среща просто. Лекарят може да подозира наличието на болестта на определени основания, което привлича вниманието на бъдещата майка. Въпреки това, в повечето случаи бактериурията не проявява никакви симптоми по време на бременност. Ето защо на всички жени, които чакат бебе, често се прави тест на урината.

Бактериите могат да бъдат идентифицирани в отпадъчните продукти чрез рутинен анализ. Най-често лекарите предписват бактериологично засяване.

Признаци и симптоми на патология

Както бе споменато по-горе, асимптоматичната бактериурия по време на бременност не е необичайна. Много често бъдещата майка не подозира, че патологичните микроорганизми живеят в нейния пикочен мехур и отделителната система. Признаците започват да се появяват само в особено пренебрегвани ситуации.

  • Най-честите симптоми на бактериурия са болки и спазми при уриниране. В този случай можем да говорим за цистит, който е следствие от размножаването на патогенни микроорганизми.
  • Също така, жената може да забележи болка в долната част на корема. По време на бременността тя се простира до страничните зони. В този случай можем да говорим за запушване на пикочните пътища.
  • Образуването на камъни и пясък в урината може да бъде следствие от размножаването на патогенна микрофлора. В този случай бактериурията по време на бременност може да предизвика възпаление на бъбреците и прилежащата им област. В този случай лекарите говорят за развитието на пиелонефрит.
  • Патогените могат да причинят уринарна инконтиненция или фалшиво желание. Въпреки това, повечето бременни майки приписват този симптом на растежа на матката и нейното налягане върху пикочния мехур.
  • Често патологията се проявява с треска, слабост и общо нарушено състояние. В този случай, жената дори не подозира, че причината се крие в размножаването на бактериите.

Бактериурия по време на бременност: лечение

Когато се открие патология, си струва да започне лечението възможно най-рано. Само в този случай има вероятност за успешен резултат. В противен случай, бактериурията по време на бременност ще има само отрицателен ефект върху плода.

Методът на лечение винаги се избира от лекаря. Преди началото на корекцията, жената трябва да бъде изследвана за определяне на чувствителността на микроорганизмите към някои антибактериални агенти. Без това изследване лечението може да бъде безполезно.

Корекцията винаги е съобразена със симптомите. В някои случаи лекарите използват естествени и безопасни продукти, които могат да се приемат по време на бременността. Най-често този метод е избран за асимптоматична бактериурия. Също така, за лечение могат да се предписват антимикробни средства, които могат да се използват само през втория и третия триместър на бременността. Помислете за някои методи на лечение.

Антимикробна терапия

Антибактериални лекарства се предписват на жени едва след 14 - 16 седмица от бременността. През този период плодът е надеждно защитен от плацентарната бариера. Най-често лекарите предписват следните лекарства: амоксицилин, цефуроксим, цефтибутен, цефалексин, нитрофурантоин и др.

Бъдещите майки получават тези лекарства обикновено за 3-5 дни. Това лечение е напълно достатъчно. В същото време, след корекция, си заслужава да се преразгледа, което ще покаже ефективността на лечението или липсата на полза.

Безопасно лечение

Бактериурията по време на бременност може да бъде излекувана с помощта на някои безопасни средства. Въпреки това, този метод ще бъде ефективен само в леки случаи или при липса на симптоми.

Най-често лекарите предписват терапевтични и диуретични чайове. Сред тях са „Чай от бъбреците“, „Brusniver“ и т.н. Също така се използват капсули, изработени от растителни компоненти, например, "Canephron". Тези лекарства могат да се използват през целия живот на детето. Те не оказват отрицателно въздействие върху здравето на бебето, а само облекчават състоянието на майката.

Здравословна напитка

За лечение на бактериурия по време на бременност предписан режим на пиене. На ден бъдещата майка трябва да консумира най-малко два литра чиста течност. Не се вземат предвид чай, супа, мляко и други продукти.

Освен това е много полезно да се пие сок от боровинки и брусници. По-добре е да се подготви такава напитка от замразени или пресни плодове. При липса на необходимите съставки можете да си купите краен продукт в супермаркета.

диета

По време на лечението с бактериурия трябва да следвате определена диета. Бъдещите майки трябва да откажат солени и нарязани продукти. Трябва също да изключите употребата на мазни и пържени храни. Строго е забранено да се пият витамини, съдържащи калций. Това може да провокира образуването на пясък и камъни в бъбреците, което ще влоши хода на заболяването.

Опитайте се да отдадете предпочитание на леки зеленчукови ястия, които съдържат много фибри и груби влакна. Яжте варени, печени храни и приготвени на пара храни.

Допълнителни мерки

За лечение на бактериурия е необходимо да се облекчат бъбреците и пикочните канали колкото е възможно повече. Това може да стане чрез проста гимнастика. Вземете позицията на лактите и стойте в това положение за около пет минути. Повторете гимнастиката няколко пъти на ден.

Престанете да спите и почивайте на гърба си. В тази позиция матката много силно изстисква бъбреците и допринася за стагнацията на урината в тях. В резултат на този процес се наблюдава активно размножаване на бактериите.

Редовно вземайте тестовете за урина и наблюдавайте пикочния си мехур. Това ще позволи ранното лечение да започне, ако е необходимо, и да се избегнат усложнения.

заключение

Сега знаете какво е бактериурия по време на бременност. Не забравяйте, че патологията трябва винаги да се предписва от специалист. Самоотборът на лекарствата може да е погрешен и да причини само отрицателно въздействие върху плода. Благослови те!