Ден на името Катрин: история, традиции и предсказания

Последният приносител на греха (Юни 2019).

Anonim

Името на лицето е неразделна част от него. Великият поет, възпитан от руската земя, попитал: "Какво ми е името?" Ние ще отговорим: празник. Както знаете, повечето хора имат светии покровители. Те се определят от името. И всеки светец има ден за възпоменание, денят на почит е ден на името. Днес ще говорим за такъв празник, който се отличава в много страни по света - това е името на Екатерина.

Какво е святото зад това име, какво означава това?

От времето на древните гърци името Катрин означавало чистота и чистота. Тя произхожда от гръцката "Katharios". Но покровителят на това име живее в Александрия. Православен ден на Екатерина - денят на почитане на св. Великомученица Екатерина Александрийска. Според легендата този свят е пример за истинска целомъдрие и чистота. Въпреки богатството, благородството и оживения ум, тя остана невинна: ​​веднъж имаше сън, в който се ожени за самия Христос. На следващата сутрин имаше пръстен на пръста си, който божественият съпруг й даде в сън.

Света Катерина Александрийска помага на много християни през целия й живот. Според легендата, тя е спасила жертвоприношенията по време на езическите ритуали на привържениците на християнството. Веднъж тя преобрази философите, изпратени от императора, съблазнени от нея, в нейната вяра. Сред учените беше съпругата на императора. Всички те бяха екзекутирани за държавна измяна.

За всичко това императорът осъди Катрин на екзекуция през волана. Но когато светецът се приближи до пистолета, удар от небето го разби на парчета. Императорът все още не беше уплашен. Така заради истинската си вяра в Света Троица и отказа да последва страстите, голямата мъченик бе обезглавена през 305 година.

Дълго време се чества рожденият ден на Катрин по църковния календар: 7 и 17 декември - според правилата на Православната църква. 2 и 13 февруари, 9, 22 и 24 март; 5 и 28 април; 25 ноември - според правилата на католиците.

Денят на името на Катрин не е само ден на почит към светите мъченици и една девица, която носи това име. Това са и традиционните народни ритуали, свързани с този ден. Например, в нощта на 7 декември, момичетата в Русия са предполагали. Едно от любимите видове гадания беше следното: в нощта на „Катерина“ те изтръгнаха клонче от череши и го сложиха във вода. Ако тя цъфти - това означава, че момичето ще се ожени през следващата година. Друг популярен метод за гадаене е хлябът. След вечеря момичето остави парче хляб и я сложи под възглавницата, така че в съня си мъжът й ще дойде да „счупи хляб”. Вярваше се, че с мечтата си тя ще споделя хляба - ще се ожени за него.

Също така на рождения ден на Катрин отвори тобоган начин - това беше първият ден от празненствата. Младежът се забавляваше, подаряваше си други подаръци и провеждаше състезание в снега. Празникът се нарича "Катерина-Саница". И до днес шейната са боядисани и украсени по всякакъв начин, в тях са вкарани нови, ремонтирани са старите.

На 7 декември рождението на Катрин празнува много известни личности. С това име отдавна се наричат ​​момичета в най-различни слоеве на населението: от цариците до крепостните. По целия свят този псевдоним е придобил голяма слава: Катрин, Катарина и други - всички произлизащи от "Катариос".