Неродено дете: признаци, причини, период на бременност, възможни последствия и особености на развитието на бебето

In Utero bg 1 (Юни 2019).

Anonim

Бременността е прекрасен и невероятен период в живота на всяка жена в очакване на малко чудо. Има обаче ситуации, в които се ражда отложено дете. Тази статия е посветена на нашата статия.

Какви са известните причини за последваща бременност? Защо детето е родено по-късно от нормалното? За това по-късно в статията.

Първо, ние определяме какво означава отложената бременност. Това е, когато периодът на носене на детето е бил забавен за две седмици след определеното време. Такива бременни акушери и гинеколози също се наричат ​​"късно".

Не трябва да се тревожите за това, защото в много случаи това не вреди както на детето, така и на майката. По принцип той завършва с безопасна доставка без никакви лоши последствия.

причини

Невъзможно е да се определи точната продължителност на бременността, също така се случва и лекарите да грешат. Защо носят бебе? Причината за този резултат е все още неизвестна и много трудна за научаване. В много ситуации тя може да бъде предадена по наследствената линия. Ето защо е необходимо да се изучава женската линия на семейството колкото е възможно повече.

Често в живота има такива случаи, когато една жена има няколко преждевременни бременности и това вече е патология.

Втората отложена бременност. Причини и патологии

В случая, когато една жена има втора отложена бременност, това не е безвредно. Затова си заслужава да приемем тази ситуация сериозно. Казва се, че последващото прехвърлено дете е свързано с функционални нарушения на матката, дължащи се на възпалителния процес, например, преди това са направени аборти или други хирургически интервенции.

Такава бременност може да завърши при нормално вагинално раждане, а в най-лошия - в цезарово сечение. Отложената бременност не засяга жената толкова значително, колкото самия плод. Развитието на бебето е в пряка зависимост от плацентата, през която се доставят кислород и храна.

Плацентата от своя страна може да изпълнява функциите си само за определено време, което е 40 седмици. След това се изчерпва развитието на необходимите ресурси за растежа на плода и бебето не получава необходимите вещества. Плацентата притежава свойствата на стареене, в резултат на което пост-роденото дете се развива по-нататък, ставайки по-голямо, но в същото време губи способността си да се адаптира.

Има ситуации, при които плацентата може да застане преждевременно. Това усложнение може да настъпи от 27 до 32 седмици.

Раждане на 42 седмици. Какво е с бебето?

Колко е прехвърлено дете? Отброяването започва след 42-та акушерска седмица. Забавената бременност може да продължи по нормален начин и в резултат на това детето ще се роди напълно здраво, без никакви аномалии. В такива ситуации, акушер-гинеколозите наричат ​​бременността "продължителна", т.е. по-дълга от срока. Казва се, че понякога детето просто се нуждае от повече време за своето развитие, в резултат на което периодът на бременността продължава по-дълго от предписаното време. Този вид бременност се счита за физиологичен, а не патологичен. Често тя не остава по-дълго от 2 седмици.

Когато плодът е напълно узрял и продължава да бъде по-нататък в утробата в съответствие с нормалния термин, бременността се нарича „прекалено узряло”. Въпреки че в същото време детето има някои показатели за толерантност, и раждането не може да се случи самостоятелно или е трудно. За да разберете каква е бременността, е необходимо с помощта на специално оборудване да се изследва състоянието на бебето и да се свърже с продължителността на бременността. Проучването на плода се дължи на ултразвуково сканиране.

Късна бременност не включва продължително лечение. Тъй като при лошо развитие на плода, последващото му пребиваване в негативните условия на матката на майката не е добро решение. Резултатът от тази бременност е решен чрез операция.

усложнения

Такива усложнения от късната бременност могат да се разделят на:

 1. Свързани с нарушението на общия процес.
 2. Неблагоприятни ефекти за детето.

В съвременната медицина отдавна са създадени специални диагностични центрове и техники за премахване на потенциалните заплахи за майката и бебето.

Носено бебе Признаци на това

Признаците на прехвърленото дете са следните:

 1. Олигохидрамнион. Амниотичната течност защитава детето от външния свят и му дава свобода на движение. В допълнение, околоплодната течност с последваща бременност променя цвета си, мирише. Поради освобождаването на меконий, плодовете могат да се заразят. Замърсяването на водата може да предизвика развитието на мозъчна хипоксия.
 2. Трансформация на баланса на хормоните, включително намаляване на естрогена.
 3. Липса на кислород и хранителни вещества за плода, с други думи - плацентарна недостатъчност. Това състояние води до развитие на такъв синдром като диастрес. Може да провокира смъртта на детето в утробата.
 4. Шийката на матката не е достатъчно зряла до датата на раждане на бебето.
 5. Родовата активност на органите е отслабена.
 6. Кожната обвивка на бременна жена губи своята еластичност и твърдост, става отпусната.
 7. Коремът се намалява с около 5-7 cm.
 8. Кърмата се произвежда.
 9. Дъното на матката е далеч, особено с голямо дете (често при дете с изостаналост).
 10. Теглото на бременна жена се губи някъде на един килограм.

Носено бебе Последици за майката

Освен факта, че късната бременност увеличава риска за здравето на плода, pererashivanie също се отразява лошо на състоянието на майката. Последиците за жените, които раждат, са следните:

 1. След раждането може да започне кървене.
 2. Вагиналните тъкани, перинеума и шийката на матката могат да получат значителни сълзи поради големите плодове и осификацията.
 3. Генеричната активност е слаба, така че процесът на раждане може да продължи около един ден.
 4. Проблеми, свързани с излизането на детето от матката. Вследствие на това е необходимо да се прибегне до хирургични техники, като например перинеален разрез.
 5. Голяма загуба на кръв.
 6. Рискът от инфекциозни усложнения се увеличава.
 7. Разкъсване на плацентата преди термина.
 8. Слабост.

Последици за детето

Какви са последствията за дете с бременност след престоя? В бъдеще се определя главно, че бебето има забавяне във физическото, умственото, говорното развитие. Могат да възникнат заболявания като нарушение на вниманието, повишена активност и епилепсия. Родени отложени деца често страдат от голяма възбудимост, постоянно плаче, често оригване, не набира тегло, не спи добре.

Списъкът на последствията за плода включва следното:

 1. Жълтеница от ясно изразен тип. Голямо количество билирубин в кръвта, което се проявява с жълтия цвят на епидермиса, лигавиците. Видът на заболяването е присъщ на много новородени бебета. Нормата е, когато жълтеница преминава в рамките на една седмица. Прехвърленото дете може да отиде на патологията, необходимо е постоянно да следи педиатъра и невролога.
 2. Аспирация на меконий. Тежко заболяване на дихателните пътища, дължащо се на масата на мекония. Само едно бебе има затруднено дишане. Има хриптене, промяна в гърдите. Необходимо е спешно лечение. Това се случва по следния начин: от устата и назофаринкса на детето се всмуква съдържанието му с помощта на специфичен апарат. В бъдеще съществува риск от астма.
 3. Наранявания при раждане. Когато раждането се извършва на 41-ва или 42-та седмица, има голяма вероятност меките тъкани на вътрешните органи, ставите, костите и централната нервна система на детето да бъдат увредени. Най-тежките наранявания са увреждане на мозъка на главата. Освен това се наблюдава намаляване на рефлекса на смучене и преглъщане, нарушаване на регулацията на телесната топлина, честа регургитация и повръщане, треперене на крайниците и мускулни спазми. Такива деца плачат непрекъснато, те са много развълнувани. В бъдеще можете да се изправите пред развитието на невротични състояния. Детето може да изостане в интелектуалното развитие. Също така се появяват конвулсивни припадъци, психически и психически разстройства, изразени от липсата на емоционални характеристики.

Удължена бременност с белег на матката. Последици за майката и нейното бебе

Дългосрочна бременност с белег на матката, например, произхождаща от цезарово сечение или от друга хирургична процедура, е голяма заплаха за пълното здраве на майката и бебето. В такава ситуация последствията са следните:

 1. Амниотичната течност се губи преди време.
 2. Опасност от разкъсване на матката.
 3. Кървене.
 4. Асфиксия на бебето.