Избор на прахосмукачка за дома: рейтинг, мнения, какво да търсите?

The Great Gildersleeve: Leroy's School Play / Tom Sawyer Raft / Fiscal Report Due (Юни 2019).

Anonim

В дома почистване голям помощник ще бъде прахосмукачка. В същото време има много видове устройства, които се различават по дизайн, функция, размер. Важно е да се отделя повече време за избора на прахосмукачка, за да се закупят наистина висококачествени уреди. Това е описано в статията.

Топ уреди

Ще ви помогне при избора на прахосмукачка за домашен рейтинг. Трудно е да се избере най-доброто устройство, тъй като много от тях вършат отлична работа с функциите си:

 1. Samsung SC4520 - за химическо чистене. Компактното устройство има контейнер за сглобяване на прах, съдържащ миещ филтър за пречистване на повторно използвания въздух. В прахосмукачката, двукамерна филтрация, пречистваща въздуха, дори без филтър за вода. Абсорбционната мощност се поддържа по време на почистването.
 2. Thomas TWIN XT. Устройството има нова технология за филтриране на водата. Оборудването е предназначено за почистване, изсушаване, пране, овлажняване и пречистване на въздуха. Благодарение на различните дюзи, ще се получи напълно почистване на паркета, меката мебел и килимите.
 3. LG VK89382HU. С помощта на компресорна система входящият прах се отделя и компресира, така че се поставя в по-голямо количество в контейнер. Брикетите са лесни за почистване, контактът с мръсотията е минимален. С помощта на 4-слойния филтър се осигурява освобождаване на пречистения въздух. Поради високата мощност на засмукване, не е необходимо да се спира процеса на почистване за почистване на контейнера.
 4. iClebo Arte. Това е робот за прахосмукачки. Устройството е оборудвано със система за програмиране, вградена кабина за помещения. Роботът е в състояние да преодолее праговете до 2 см, да работи в мокър режим, да събира прах и дребни отпадъци, както и да извършва мокро почистване. Поради автоматичното презареждане можете да премахнете големи стаи. Според мнения, купувачите оценяват устройството за оригиналния дизайн и малко шум.
 5. Electrolux ZB 2901. Моделът е представен под формата на две устройства. Един от тях може да бъде отстранен и използван като преносим прахосмукачка. Устройството ви позволява да почистите лавиците, мебелите.

Как работят прахосмукачките?

Стандартното устройство има прост механизъм на работа. Тягата, създадена от двигателя, засмуква частици от мръсотия и прах. С помощта на специални дюзи ще се окаже, че ще се вдигне купчината на килима, за да се отстрани замърсяването от основата му. Проникването във въздуха на устройството, мръсотия и прах преминава през филтрите и се натрупва в торбата за прах. Въздухът преминава през „финия филтър“ в помещението.

Системата на работа на устройството непрекъснато се подобрява от производителите, появяват се нови модели. Например, устройства с филтър под формата на резервоар с вода сега са търсени. Чрез него въздухът е изчистен от прах и мръсотия. Има устройства с 2 резервоара - за мръсна вода и препарат. Според мнения, прахосмукачките са сред най-търсените.

тръба

При избора на прахосмукачка е необходимо да се обърне внимание на важните му компоненти. Смукателната тръба е важен елемент, който влияе върху работата на устройството. Изработени са от пластмаса, метал. Всеки материал има своите предимства и недостатъци.

Пластмасовите тръби се считат за краткотрайни и бързо се провалят, ако се обработват неправилно. Материалът пукнатини, паузи, драскотини, но такова устройство ще бъде лесно да се управлява. Металът се счита за издръжлив, но е неудобно да се използва метална тръба по време на почистването.

Тръбите са твърди и сгъваеми, както и телескопични (удължават се до необходимата дължина). Ако се избере твърдо парче, тогава трябва да подготвите подходящо място за съхранение, тъй като устройството ще бъде голямо.

дюзи

Според експерти, при избора на прахосмукачка, трябва да се обърне внимание на наличието на дюзи. Комплектът обикновено съдържа 3-5 парчета:

 1. Тесен. Той е представен под формата на плоска тръба с малък отвор в края. Изделието е подходящо за почистване на труднодостъпни места.
 2. Кръгли с дълги косми. Четката е подходяща за почистване на остри мебели или неща с малки жлебове.
 3. Твърд овал. Тя има кратка дрямка. Накрайникът се използва за почистване на стени, мебели и завеси.
 4. Турбо четка. Ако искате да премахнете вълна или коса от килима, тогава такава дюза ще бъде идеална.
 5. Електрическа четка Тя е по-тиха, поради въртене при използване на електрически ток. Но не трябва да се използва за килими, където купчината е с дължина повече от 1, 5 cm.
 6. С естествени косъмчета. Дюзата се използва за почистване на гладки повърхности - паркет, ламинат, защото не може да ги надраска.

Като се имат предвид прегледите, изброените дюзи ще послужат като отлични помощници в почистването на дома. Дори и труднодостъпните места в помещението, където не могат да се справят други устройства, могат да се почистват с тях.

Тип прах

Какво да търсите при избора на прахосмукачка? На този важен нюанс. Тази част е предназначена за събиране на прах за всмукване. Като се имат предвид прегледите, важно е да се запознаете с всички характеристики на технологията. Има 3 основни вида прахоуловител:

 1. Чанта. Тя може да бъде за многократна употреба (текстилна) или за еднократна употреба (хартия). Това е познат и по-евтин колектор за прах. Съществуват недостатъци в вида на тъканта - той е в състояние да улавя само големи отломки, а финият прах преминава през него. Почистването и поддръжката на текстил не е удоволствие. Хартиеният колектор за прах е по-удобен, трябва да се сменя и изхвърля само когато се напълни с боклук. Но не винаги има хартиени торбички за продажба.
 2. Контейнер. Можете да изберете прахосмукачка без торба. Счита се за удобно и надеждно. За да се поддържа чистота, трябва да се измие и изсуши контейнерът след почистване и той може да се използва отново. Минусът се счита за високо ниво на шум, тъй като продуктът по време на резонанс на прах е резонатор. Оборудването с пластмасов колектор за прах е по-скъпо в сравнение с устройствата с торби.
 3. Аквафилтър. Тази опция е подходяща за хора, страдащи от алергии, както и в присъствието на малки деца в семейството. Изборът на прахосмукачка с аква филтър осигурява чист и свеж въздух в дома. Входящият въздух се почиства с вода и събирането на влажен прах се извършва в отделен контейнер. При тази техника се осигурява отлично почистване, но такова устройство е скъпо.

Според прегледите изборът на прахосмукачка за къщата е индивидуален въпрос. Но трябва да вземете предвид препоръките на експертите. Много хора предпочитат да избират устройства с аква филтър, тъй като той става пресен след почистване на стаята. Познаването на рейтинга би било полезно. Изборът на прахосмукачка в този случай ще бъде по-лесен.

филтриране

При избора на прахосмукачка трябва да се вземе предвид наличието на допълнително филтриране. Не всеки разбира защо тази функция се изисква. Въздухът, който влиза в системата, се връща отново в стаята. Частиците прах, които са летяли с въздуха от прахосмукачка, се считат за по-опасни от обикновените отпадъци. За микробите, които са в технологията, тази среда е благоприятна.

Така че невидимият прах, който дразни лигавицата на дихателните пътища, не предизвиква алергия или астматичен пристъп, въздухът трябва да е чист. В съвременните модели има няколко нива на пречистване на изходящия въздух, а прахът и вредните компоненти се задържат с 90%, а с аква филтър - с 99, 97%. Както се вижда от прегледите, изборът на прахосмукачка трябва да се основава на този параметър.

мощност

Изборът на прахосмукачка за дома трябва да се извърши, като се вземе предвид мощността на оборудването. Големите числа не винаги означават по-добро качество. Параметрите на кутията показват консумацията на енергия. Колкото по-голямо е оборудването по размер, толкова по-висока е стойността му, освен това е по-шумна. Препоръчително е да прочетете инструкциите или да поискате от продавача този параметър.

Мощни уреди за дома, когато стойността е над 300 W, се изисква, ако семейството има малки деца. Подобно оборудване е подходящо за постоянно почистване, може да се използва за вълнени повърхности. Устройства с мощност 260-300 W могат да се използват за почистване на килим, ламинат, линолеум. Според мненията, магазините понякога предлагат остарели модели на ниска цена, но ако мощността е под 260 W, това придобиване няма да може да оправдае изразходваните пари.

Вид почистване

Съвети за избор на прахосмукачка включват препоръки за избор на подходящо устройство на базата на дестинацията. Трябва да се определи за какво ще се използва: за почистване на апартамент, производствени помещения или офис. Въз основа на това се избира вида на почистването:

 1. Суха. Такива прахосмукачки са подходящи за домове, където няма деца или хора с респираторни заболявания. Прахът и отломките се събират в прахоуловител. Необходимо е само след почистване почистете контейнера или торбата. Това оборудване е много по-евтино от други видове, въпреки че комплектът може да включва дюзи с различни конфигурации за обработка на труднодостъпни места.
 2. Wet. Изборът на прахосмукачка за дома е приемлив за помещения, където има килими с дълга дебела купчина, особено светли цветове. Стандартните върхове на инструментите и четките не могат да почистят покритието възможно най-много с функцията за мокро почистване. Ако семейството има малки деца или животни, такава техника би била идеална придобивка. Но имайте предвид, че това са скъпи устройства, които също заемат много място.
 3. В комбинация. За специални помещения е желателно да се избере прахосмукачка, която има функцията на мокро и сухо почистване. Марката "Kärcher" произвежда много модели от този тип. Поради наличието на функция за събиране на вода, почистване на недостъпни зони, премахване на прах на различни повърхности, увеличава се покупната цена. Но такова многофункционално устройство служи за дълго време.

Изборът на прахосмукачка според параметрите ще ви позволи да закупите висококачествено оборудване. Остава само правилно използване на оборудването, като се вземат предвид препоръките на производителя.

шум

Този параметър е важно да се има предвид при избора на прахосмукачка. Шумът се измерва в dB. За прахосмукачките той трябва да бъде в диапазона от 71-80 dB на разстояние 50 см. Колкото по-висока е консумацията на енергия и абсорбцията на устройството, толкова повече шум ще бъде от прахосмукачката. Конструктивните характеристики на новите устройства са насочени към намаляване на шума дори при високоенергийни съоръжения, намалявайки вибрациите на турбините на двигателя. Според ревюта, много модели на съвременни технологии работят почти безшумно.

Допълнителни функции

При избора на най-добрата прахосмукачка трябва да се обърне внимание на наличието на допълнителни функции:

 1. Индикатор на захранването.
 2. Пълнител на прах или замърсяване на водата.
 3. Спрете двигателя при прегряване.
 4. Защита от пренапрежение.
 5. Брони, които могат да смекчат контакта с мебелите и да го предпазят от повреди.
 6. Дълъг кабел с автоматично навиване.

Устройствата, предназначени за почистване, трябва да изпълняват допълнителни функции. Според мненията на собствениците, пералната техника е подходяща за почистване на прозорци, стенни плочки. И парните уреди са идеални за почистване на мека мебел.

Мопс-прахосмукачки вършат отлична работа с гладки повърхности, като ламинат и линолеум. Леките ръчни уреди могат да се използват за почистване на вертикални повърхности. Различни дюзи премахват праха в процепите, събират течност, отстраняват петна.

Дължина на кабела

Необходимо е да изберете прахосмукачка с автоматичен кабел за навиване. Той няма да се огъне по време на съхранение, по време на употреба може да се фиксира на необходимата дължина. За малка стая е подходящ къс кабел - до 4 метра, а за голяма къща - около 15 м. Според прегледите функцията за регулиране на дължината на кабела осигурява лесно почистване.

Пълен комплект

При избора на устройство е необходимо да се вземе под внимание оборудването. Това се отразява на лекотата на използване. Наличието на телескопичната тръба ще ви помогне да зададете желаната дължина на дръжката, като я регулирате до височината на потребителя.

Включени могат да бъдат дюзи. Не забравяйте да разполагате с четки за гладки подове и килими, както и с дюбели за прорези, позволяващи събирането на отпадъци в труднодостъпните места. Turbo четка се изисква в домове, където има животни. Както се потвърждава от отзивите на клиентите, тя забележително събира вълна и купчина.

безопасност

Безопасността се счита за също толкова важен параметър. В прахосмукачките трябва да има:

 1. Стартирайте блокировките при липса на прахоуловител в устройството.
 2. Плавният двигател започва да увеличава мощността.
 3. Индикатор за запълване на прахоуловителя, който ще ви напомни за необходимостта от почистване.
 4. Автоматично изключване при прегряване.
 5. Гумена броня.

Необходимо е да прочетете правилата за безопасност, предоставени от производителя в инструкциите. Спазването на всички препоръки за експлоатация ще удължи срока на експлоатация.

Безжични опции

Ако се интересувате от компактно устройство, тогава трябва да избирате между безжични модели. Те функционират благодарение на батериите. Такива устройства имат необичайна форма. Тялото, филтрите, колекторът за прах - всичко, което човек държи в ръката си.

На пода по време на почистване е само четка. Той е свързан с корпуса с тръба, но обикновено тръбата е снабдена с подвижен съединител за подобряване на подвижността и маневреността, както и за улесняване на управлението на устройството. Включено е зарядно устройство.

грижа

Според прегледите, експлоатационният живот на устройството зависи до голяма степен от правилната грижа. Трябва да се следват следните прости указания:

 1. Необходимо е да се почисти резервоара за отпадъци след 1-2 приложения, да се смени чантата при пълнене от ¾. Ако пепелта се отстранява от камината с прахосмукачка или сух шампоан се използва за почистване на килими, тогава торбичките трябва да се сменят по-често: прахът прониква в порите на торбата, което намалява ефективността на процедурата.
 2. Ако всмукателната мощност на уреда е намаляла, е необходимо да проверите дали чантата е пълна или филтрите са запушени. Причината за дефекта може да бъде запушване на маркуча или накрайника. Трябва да бъде внимателно почистена с четка или продухана с прикрепен маркуч, ако има изходен отвор.
 3. Трябва редовно да проверявате ремъците, които ви позволяват да носите устройствата, така че те да са в добро състояние. Трябва да имате резервен колан.
 4. Трябва да използвате сменяеми торби от този тип, които се препоръчват от производителя в инструкциите.
 5. Четките трябва да се поддържат чисти и при необходимост да се сменят.
 6. Важно е да почистите или смените филтрите с редовността, посочена в инструкциите.

Изборът на прахосмукачка за къща с рейтинг ще бъде по-лесно. Представените устройства са подходящи за редовно почистване на жилищни помещения. И кой да избере зависи от личните предпочитания.