Фирма "Опинел". Ножове като референтно изкуство

Тони Стораро ft. Джамайката - Най добрата фирма (Official Video) (Юни 2019).

Anonim

Един от най-старите производители на ножове в Европа е Opinel. Ножовете на тази фабрика са уникални по свой собствен начин. Тяхната концепция остава почти непроменена почти сто години и в същото време търсенето на френски продукти не е намаляло. Историята на компанията започва през 1890 г., когато Джоузеф Опинел сглобява първия си сгъваем нож в семейната фабрика. Оказа се, че осемнадесетгодишният основател на компанията има изключителен талант за оръжейник, а продуктите му започват да се радват на безпрецедентен успех. Още през 1897 г. се появява колекция от дванадесет ножа, които се различават само по размер и съответно са маркирани от един до дванадесет. През 1909 г. Джоузеф регистрира търговската марка "Opinel". Ножовете на тази марка вече са украсени с емблема под формата на увенчана ръка.

1955 г. значително променя сгъваемите ножове на тази фирма. На лопатките е монтиран предпазен пръстен. Тази новост се нарича "Virobloc". Разбира се, да наречем инсталирането на блокиращата част значителни промени в повечето случаи е малко странно. Но когато става дума за такава консервативна компания като "Опинел", чиито ножове се изпълняват по класически канони, подобен речев ред е напълно оправдан.

Традиционната линия от ножове все още се произвежда от компанията, днес тя е само 10 ножа. Разбира се, освен нея, французите произвеждат и много други остриета, например кухненските ножове на Opinel се радват на престижния авторитет по целия свят. Но най-популярната е и остава точно традиционната линия, която се нарича "Оригинал" или "Традиционна линия".

Преглед на остриета "Opinel". Традиционна линия с ножове

Нека погледнем по-отблизо продуктите на компанията, като сме разгледали един от легендарните му ножове. Героят на нашия преглед днес е "Opinel Original №02 Key-ring". Този нож, макар и белязан от двойка, всъщност е най-малката в традиционната линия от 80 години.

Дизайнът на острието е много прост: удобна дървена дръжка, в която е изработен отвор на нож, самото острие, оста и метална вложка, която предпазва движещите се елементи от разбаливания. Такава конструкция е измислена много преди Йозеф Опел, но именно той е донесъл тази идея до съвършенство.

Острието е направено от подобрена шведска неръждаема стомана. Тази сплав се характеризира с ниско съдържание на въглерод и високо съдържание на хром. Режещият ръб на острието е едва забележим, ъгълът на заточване е 20 градуса. С такива характеристики ножът трябва да бъде остър като бръснач, но не - меленето на запасите използва, меко казано, не пълния потенциал на стоманата. Но отзивите на момчетата са впечатляващи. Например един от участниците в руския форум с нож се похвали, че е успял да заточи сгъващите се ножове на Опинел, за да отрежат вестника в движение.

Дръжката на ножа е направена изключително от бук. Това е класическата версия за ножове, защото букът е твърд и лек и красив в допълнение. Но има едно нещо. Дървесината от тази порода е много чувствителна към влагата - тя не харесва не само водата в чист вид, но и висока влажност.