Термометър или термометър - как? Каква е разликата между термометър и термометър

Рицар на ДУХА (Юни 2019).

Anonim

Какво си представяте с думата "термометър"? И с фразата "уличен термометър"? Всички в живота му се натъкнаха на тези устройства, но той наистина не знае каква е разликата между тях. Може би няма разлика? В тази статия ще получите отговори на всички ваши въпроси.

Каква е разликата между термометър и термометър?

Били ли сте поправени поне веднъж в живота си, казвайки, че термометърът не е термометър, и обратно? Вероятно да. Във всяка къща можете да видите живачен или електронен термометър за измерване на телесната температура, а извън прозореца ще виси термометър, който измерва температурата на въздуха. Но защо тези устройства се наричат ​​с различни думи? Какво е правилното "термометър" или "термометър"? Нека видим.

Термометър или термометър? Колко правилно?

Термометърът е устройство, с което можете да измервате температурата на тялото, въздуха, почвата, водата и т.н. Термометърът не е нищо повече от абсолютен синоним на думата "термометър". Те започнаха да го наричат ​​термометър сред хората, да речем, и това име идва от думата "степен" (например "уличен термометър").

Специалистите често използват термина "термометър", а името на устройството е дадено от учени през 17-ти век. Вкъщи можете да измервате телесната температура с термометър или термометър - как да го направите правилно? Помислете по-долу.

Измерваме телесната температура у дома

Има два вида термометри за измерване на температурата на човешкото тяло: живак и електрон. Меркурий ни е познат още от детството и е по-познат, но е по-малко практичен за използване, тъй като се нуждае от поне 7 минути, за да определи температурата. Освен това тя е стъклена и може лесно да се счупи и е почти невъзможно да се събере напълно живак. Живачните изпарения са много отровни и опасни за здравето на хората, особено на децата.

Електронен термометър е по-скъп от живачен термометър, неговите температурни показания не са напълно точни, но използването на такова устройство е много по-безопасно. Освен това, за да се определи температурата чрез електронен термометър, отнема само около минута, а в края на измерването инструментът изпраща сигнал, което е много удобно.

Историята на термометъра

Галилео Галилей е забележителен учен и изобретател, за него принадлежи отварянето на термометъра. В собствените си писания няма описание на това изобретение, но неговите ученици свидетелстват, че Галилео е създал нещо като термоскоп.

Това се случи през 1597 г., устройството имаше вид на стъклена топка с тръба. По време на експеримента, края на тръбата беше спусната във водата, топката беше нагрята, въздухът вътре в топката промени съответно налягането си, а обемът - водата се издигна през тръбата. Термоскопът показва само промяна в степента на охлаждане и нагряване на тялото без конкретни числа, тъй като няма скала.

След 60 години, през 1657 г., флорентинските учени са успели да подобрят термоскопа на Галилео. Те определят мащаба на устройството и изпомпват въздуха от тръбата и топката - качеството на измерването на температурата веднага се увеличава. Тогава термоскопът отново бе променен, обърнал го нагоре и напълнил брендито.

Има няколко други имена, приписвани на създаването на термометъра: Робърт Флуд, Скарпи, Соломон де Каус, лорд Бейкън, светилище, Корнелий Дреббел. Всички източници посочват само въздушни термометри, състоящи се от резервоар и тръба.

През 1667 г. е описан термометър с течност. Първо взеха вода за течността, но корабът избухна от замръзване, затова започнаха да използват винен алкохол. В Париж през 1703 г. термометърът на въздуха отново е подобрен от учения Amonton, който за първи път измерва степента на еластичност на въздуха.

Модерен термометър

Ключовите промени доведоха до Фаренхайт, давайки на термометъра модерен вид. Първоначално той напълва резервоарите и тръбите с алкохол, но все още спира на живак. През 1723 г. Фаренхайт за първи път описва версията си за събиране на термометър, а оцелелите екземпляри се смятат за гениално сглобени.

През 1742 г. на термометъра беше поставен добре познат мащаб. Андерс Целзий - шведски астроном, метеоролог и геолог - накрая определи две постоянни точки по скалата на термометъра (точката на кипене и точката на замръзване на водата). Но в началото 0 ° посочи точката на кипене, а 100 ° посочи точката на замръзване.

По-късно, след смъртта на Андерс Целзий, неговите сънародници Карл Лини и Мортен Стрьомер обърнаха скалата надолу (0 се смяташе за точка на замръзване, а 100 - за кипване на вода). Тази скала изглежда удобна и все още се използва (например в термометър за измерване на телесната температура).

Изследванията Reaumur доведоха до нов тип мащаб, но това беше стъпка назад в сравнение с проучванията по Фаренхайт. Термометърът, произведен от Reaumur, беше огромен и методът на скалата на скалата беше неточен. След Reaumur и Fahrenheit, занаятчии са ангажирани в производството на термометри за продажба.

Видове термометри

Не е толкова важно да знаете как да правите правилно - термометър или термометър, много по-важно е да можете да го използвате, предвид неговите разновидности:

  • газ;
  • електрически;
  • оптични влакна;
  • течност;
  • механично;
  • термоелектрически;
  • Инфрачервен.

След това разгледайте подробно всички видове устройства.

Газов термометър

Принципът на работа на газовия термометър е същият като при течен термометър, но резервоарът е пълен с газ. Предимството на този пълнител е, че увеличава обхвата на измерване на температурата. Газовите термометри се използват за определяне на изключително високи температури, достигащи +1000 ° С.

Електронен термометър

Той работи чрез промяна на степента на съпротивление на проводника при различни температурни условия: когато металът се нагрява, съпротивлението на токов трансфер се увеличава. Температурният диапазон зависи от това кой метал се използва като проводник.

Ходообразуващият метал е мед, в неговия диапазон минималната температура е -50 ° C, максималната е +180 ° C. Термометрите на платината показват диапазона от -200 ° C до +750 ° C, но такива термометри са по-скъпи. В ежедневието електронният термометър с дистанционен сензор е много популярен, като за банята се използва най-често - температурата може да се наблюдава отвън.

Оптичен термометър

Произведени с помощта на оптични влакна. Много точни сензори на това устройство ви позволяват да измервате температурата с минимална грешка. Оптичното влакно се разтяга или компресира при промяна на температурата и светлинният лъч, който преминава през влакното, се открива от сензора.

Течен термометър

Това е най-древният тип термометър, който работи чрез разширяване или пресоване на течност в колба. Нивото на течността в съда се увеличава с увеличаване на температурата и поради скалата може да се измери. Тези устройства са много точни, но не много практични. Те се използват не само като термометри за измерване на телесната температура, но и за въздух, вода и др. В различни области на дейност.

Механичен термометър

Принципът на работа на такъв термометър: стрелка на скалата се движи поради промяна във физическите параметри на металната жица (спирала). Устройството наподобява часовник със стрелка и се използва в различно специално оборудване. Важно предимство на механичните термометри е тяхната практичност и дълготрайност, те не се страхуват от треперене и удари, като например стъклени модели.

Термоелектричен термометър

При проектирането на термометъра са 2 проводника, с тяхна помощ температурата се измерва чрез ефекта на Seebeck (физически принцип). Такива устройства имат огромен обхват на определяне на температурата (от -100 ° С до + 2500 ° С). Грешката при измерването е не повече от 0, 01 ° С.

Инфрачервен термометър

Често се използва като термометър за измерване на телесната температура. Най-модерният термометър е инфрачервен. Температурният обхват може да достигне до +3000 ° С. В медицината електронният термометър се използва все по-малко, а инфрачервената (безконтактна) набира популярност. Предимствата на това устройство са четенията се четат без пряк контакт с тялото. Това дава възможност да се използва такъв термометър в десетки области на дейност: например, за да се определи температурата на пламъка или метала в блока на двигателя.