Непретенциозен сом от аквариум Tarakatum

Яванский мох (Юни 2019).

Anonim

Аквариумните риби сомики таракатум принадлежат към семейството на ракообразните. Това са доста големи (до 16-18 см) риби с широка, леко сплескана глава. Женските се различават от мъжките в по-големите си размери и форма на гръдните перки (те са по-къси и по-кръгли), на свой ред у мъжките таракатуми, първата от гръдните перки е донякъде удебелена и оцветена в червено.

Сом от аквариум: Tarakatum и неговото съдържание

Tarakatums са доста миролюбиви риби, така че можете спокойно да ги уреди в общ аквариум. Друга отличителна черта е допълнителното чревно дишане. Ето защо не е необичайно собствениците на таракатумите да имат възможност да наблюдават как сомът се издига по-близо до повърхността на водата и започва да поглъща въздуха. Освен това понякога тези риби дори изскачат, така че е много важно аквариумът, в който живее сомът tarakatum, винаги да е покрит с капак.

Един чифт соми е достатъчен за аквариум от 100 литра, докато колкото по-голям е аквариумът, толкова по-голяма е вероятността тези риби да достигнат максималния възможен размер за своя вид. Somik tarakatum - нощна риба, предпочитат здрача, така че е желателно в аквариума да има много растителност, в която таратакумът да може да се скрие. Възможно е да се инсталират специални пещери, пещери и корени. Тази риба прекарва много време близо до дъното, търсейки храна в земята. Струва си да добавим, че сомът в същото време не вреди на фауната на аквариума.

В храната, tarakatums не са придирчиви, те са нетърпеливо яде и зеленчуци и жива храна, която се събира главно от дъното. Въпреки това, сомът, който споделя аквариум с други видове риби, често се адаптират към споделяне на храна близо до повърхността на водата, понякога дори разпръсквайки по-големите си съседи.

развъждане

В разплод сом tarakatum непретенциозен, торенето на яйца може да се проведе както в общия аквариум, така и в отделен. Стимулирането на хвърляне на хайвера е лесно: просто трябва постоянно да сменяте водата и да повишавате температурата му с 2-3 градуса. В допълнение, трябва да се грижи за бъдещето гнездо за яйца предварително: за да направите това, лист от пластмаса или пяна пластмаса трябва да бъдат поставени на повърхността на аквариума вода с диаметър от около 10 мм. По-късно мъжко-таракатумът ще бъде поставен под този лист контейнер яйца. Ако няколко аквариума живеят в аквариума наведнъж, тогава листите на повърхността на водата трябва да се настроят на 1-2 повече от парата. Това се прави, за да се избегнат битки между мъже.

Веднага след хвърляне на хайвера, гнездото с яйца може да бъде пренесено в друг аквариум, или можете да го оставите, защото мъжът е в състояние да се грижи за потомството си сам. Женските не участват в по-нататъшната съдба на сърната и пържените, тъй като мъжките започват да ги отбиват от гнездото веднага след хвърляне на хайвера. След 4-5 дни ларвите се излюпват от яйцата, които след 2 дни стават запържени. Като храна бебетата ядат артемия, тръбичката, камбанката. Малък сом tarakatum расте много бързо, но се страхува от изгаряне, следователно, изисква по-чести промени на водата. С добра грижа, тези риби могат да живеят около 10-12 години.