Дизайн във втората младша група: съвети и примери

Zeitgeist Addendum (Юни 2019).

Anonim

Всяко дете обича да създава занаяти със собствените си ръце. Нищо не е неравномерно, косо, криво, но той го направи сам. Децата обичат да извайват различни фигури от тестото (пластилин), да залепят апликацията, да рисуват с бои, моливи, тебешир и др. Те са способни на творчество от една година. Така, че детето не харесва тази дейност, е необходимо да го развиваме ежедневно. От тригодишна възраст на децата може да се вярва с ножици, за да се научат да изрязват прости форми и да им помагат в нова посока - проектиране от хартия. Най-младата група е просто да научи нов тип дейност, така че се отнасяйте с търпение към децата си.

Запознаване с нов тип творчество

Този момент дойде, когато поверите бебето с ножици. Сега се научете да ги прилагате на практика. Обикновено започва строителството във втората най-млада група. Те трябва да бъдат научени да режат прости цифри. За да се интересуват децата от обучението, те излизат с различни игри или приказки по темата. В същото време учителите формират способността да слушат в малки деца, да учат различни техники с хартия, да запознават децата с геометрични фигури (основни: кръг, квадрат, овал, триъгълник). По време на обучението децата развиват памет, внимание, въображение, малки и големи двигателни умения, ориентация в пространството. Задачата на възпитателя, в допълнение към горното, е да научи децата да бъдат точни, да се справят с материала икономически и да оставят чисто място след работата си. В първите часове учителят сам подготвя материала, а по-късно предлага на детето да се научи да изрязва всички необходими фигури за самия клас.

Проектиране в DOU: млада група

За деца на възраст между 2-3 години, възпитателят предлага да се правят занаяти от заготовки. Като правило строителството във втората най-млада група започва в началото на полугодието с прости ивици. Техният учител дава няколко от една и съща дължина и ширина. Нека се опитаме да направим „зайче“. Вземете една ивица и залепете краищата му. Оказа се главата. Уши залепват отделни ленти. Отделно, правим мост, към който е прикрепена главата. Вижте снимките, какъв заек изглежда.

До него помагайте на детето да прави трева, цветя, мост и др. Нека детето ви помогне да фантазирате. Очите могат да бъдат направени от бутони или просто да изрязват кръгове от цветна хартия. По същия начин създаваме нос и уста. Децата ще харесат дизайна. Най-младата група е възрастта, когато децата са много любопитни и могат лесно да мечтаят. Помогнете им да се развиват в тази посока.

Строителство. Куцакова - втората най-млада група

Има много интересна строителна техника за децата. Нарича се оригами. Людмила Викторовна Куцакова (известният учител) предлага използването на тази техника от ранна възраст. Тя твърди, че колкото по-скоро започнеш да се занимаваш с бебето, толкова по-бързо и по-лесно ще му се даде дизайн. Във втората най-млада група децата се обучават само на основите, а настойниците или родителите им помагат в процеса. Помислете какво предлага Куцакова.

Изрежете правоъгълник от хартия и го сгънете наполовина. Така, както на снимката.

От това може да се направи почти всяко животно. Децата обичат кучета, така че можете да направите четирикрак приятел. За това се нуждаете от картон или друга хартия, но по-плътно. Ножици, молив и бои или маркери. На картон сгънат на две, трябва да се направи на багажника, опашката, краката. На другия картон (отделно) нарисувайте главата и шията. Преди да изрежете, оцветете любимите си цветя, петна и т.н. Изрежете всички парчета. След това залепете главата към тялото. Така можете да направите не само кучето, но и всяко животно. С този дизайн, децата отлично си спомнят цветове, форми, количество и т.н.

Оригами фенерче за деца 3-4 години

За всяко дете в по-младата предучилищна възраст е много трудно да създаде занаяти със собствените си ръце. Още повече с дизайн. Не му се карайте, ако не работи. Той се опитва, само уменията са все още много малко. Не е трудно да се направи фенерче. Това е обемна странна работа, но това се прави сравнително скоро. Първо вземете правоъгълник, сгънат на две. Нарежете разрезите от единия до другия край в сантиметър един от друг. Развийте хартията и ще видите, че сте срязали целия лист, както е показано на фигурата.

Разточете ги с фенерче и залепете двете страни заедно. Това е всичко. Остава да се направи писалка, и можете да поставите фенерче, за да го украсите някъде. Проектирането във втората най-млада група е забавно и безгрижно.

DIY венец

Вероятно най-лесната задача за децата. Нарежете няколко ивици с дължина 3-5 см. Главното е, че те са многоцветни. Покажете на децата как да залепят лентата в пръстена. Нека го направят с вас. Плъзнете втората лента в първия пръстен и залепете друг кръг. След това натиснете третия във втория и т.н.

Основното нещо е, че същите цветове не са близо. По време на този урок консолидирате цветовете и научите нови. Учете детето си да мисли. Такова проектиране във втората младша група се счита за една от най-лесните задачи. Тази работа в екип е най-добре. Една група деца лепи от десния край, а другата от ляво. Направете дълъг и светъл венец.

Съвети за родители и възпитатели

Много важен момент, който не може да бъде пренебрегнат - ножици. Те трябва да бъдат закръглени. По време на работа възрастните не трябва да са на крачка от бебетата. В края на краищата, те имат опасни предмети. В периода на проектиране с деца се изучава не само техниката. Обърнете внимание на цветовете, геометричните форми, плътността на хартията и т.н. Можете дори да правите занаяти от вестникарската хартия. Децата обичат предмета на строителството. Най-младата група просто я изучава, така че показвайте колкото се може повече топлина и търпение.

Дори ако бебето не работи, но виждате, че той се опитва, не забравяйте да го хвалят. За деца на 2-3 години е много важно да чуят, че успяват да се справят със задачата. Не правете незабавно сложни задачи. За да започнете, нека детето да смачка хартията или да я разкъса. Това е първото нещо, което трябва да може и да обича дете. Когато има пълно запознаване с материала, просто продължете към основната задача. Проектирането във втората най-млада група е по-трудно от по-големите деца, защото все още няма необходимите умения и опит. Само благодарение на възрастните бебето развива точност на движение и ориентация в пространството. Преди да направите занаяти по типа оригами, научете детето си просто да сгъне хартията или картона на две. Само когато детето се научи да разбира къде е центърът, занаятите ще започнат да излизат от него. Разработвайте децата всеки ден, нека им угоди с успеха си.