Pyometra при котки: причини, симптоми, лечение и профилактика

Операция при пиометре у кошки. Cat Pyometra. Docent A.D. Stepanov, ПДАТУ (Юни 2019).

Anonim

Пиометрата при котките е възпаление на матката, придружено от нагряване. Това е много опасна болест, без лечение може да доведе до отравяне на кръвта и смърт на котката. Патологиите са еднакво податливи както на раждане, така и на раждане на животни. Гнойното възпаление се развива много бързо, понякога само за няколко часа или дни. Матката е пълна с ексудат и състоянието на домашния любимец бързо се влошава. Това може да доведе до перитонит и смърт на животното. Следователно болният домашен любимец се нуждае от спешна ветеринарна помощ.

Причини за заболяване

Заболяването се дължи на проникването на бактерии в гениталния тракт, както и поради хормонален дисбаланс. Могат да бъдат идентифицирани следните причини за пиометра при котки: \ t

  1. Празни парашути. Ако дълго време еструс в котката отиде без чифтосване, след това с течение на времето това води до сериозен хормонален дисбаланс. Ето защо, ако собствениците не планират да отглеждат домашни любимци, животното е най-добре стерилизирано.
  2. Използването на хапчета от еструс. Често собствениците на домашни любимци дават на котката хормони, така че да не крещят и да питат котката. Постоянната употреба на такива лекарства обаче е изключително вредна. Това може да причини неизправност на половите жлези. Кистозните промени настъпват в матката, а след това и в пиометра.
  3. Хипотермия по време на еструс. През този период тялото на котката е уязвимо към всички неблагоприятни ефекти. Поради намаления имунитет, животното става податливо на инфекции.
  4. Липса на хигиена по време на раждане. Ако котката ражда бебета в нехигиенични условия, инфекцията лесно прониква в матката.
  5. Плета с непроверена котка. Котката може да получи инфекция по време на чифтосване. Това често се случва, ако котката има простатит или други пикочни инфекции. Неконтролираното чифтосване с уличните животни е особено опасно.
  6. Други генитоуринарни инфекции. При цистит, вагинит или цервицит бактериите могат да влязат в матката от други органи.
  7. Chlamydia. При това заболяване хламидията може да навлезе в матката през кръвния поток.

Ако котката е стерилизирана

Дали пиометра се случва на стерилизирани котки? Ако животното има отстранени и яйчниците и матката, заболяването може да бъде напълно изключено. Въпреки това, има случаи, когато стерилизацията се извършва лошо. В някои ветеринарни клиники се отстраняват само яйчниците и матката остава. С течение на времето това тяло намалява. В такива случаи е възможно развитието на пиометра. Ето защо, по време на стерилизацията е много важно да се отстранят всички репродуктивни органи.

Форми на патология

При котките пиометра тече в две форми: отворени и затворени. В първия случай гнойът излиза през цервикалния канал. Този вид възпаление може да се излекува с консервативни методи само в началния етап. Обикновено се препоръчва операция.

При затворената форма на гной се натрупва вътре в матката. Съдържанието не може да излезе, тъй като цервикалният канал е затворен. Това е по-тежка форма на заболяването, която подлежи само на хирургично лечение.

Признаци на отворена форма

Основният симптом на пиометра в отворена котка е обилно изхвърляне от цикъла. Приличат на розов или кафяв гной и имат неприятна миризма. Следи от екскрети от болно животно остават на постелята. Косата под опашката става мръсна и лепкава, котката постоянно облизва участъка на бримката.

Пиомата на котката е придружена от повишаване на телесната температура от 1 -1, 5 градуса. Болното животно яде много малко, измъчва се от жажда. Има слабост и апатия. Поради болката, котката плаче жално и не толерира дори и най-малкото докосване до стомаха. Има диария и често уриниране.

Симптоми на затворената форма

В затворената форма симптомите на пиометра при котките са по-тежки. Pus не може да излезе от матката, тъй като цервикалният канал е затворен. Обемът на ексудата може да достигне 1 литър. Съдържанието се притиска към стените на матката, причинявайки на котката силна болка в коремната кухина. Коремът е рязко увеличен и подут.

Телесната температура на животното се покачва до +41 градуса. Няма освобождаване от цикъла. Както при отворената форма, се забелязва загуба на апетит, жажда, диария и честа диуреза. Здравословното състояние на котката бързо се влошава поради нарастващата интоксикация. Животното става безразлично и апатично, не реагира на външни дразнители, диша тежко.

Възможни усложнения

Опасното усложнение на пиометра при котките е възпаление на перитонеума - перитонит. Такава последица се наблюдава при затворената форма на заболяването. Голямо количество гной се натрупва в матката. Ексудатът се натрупва и стените на органа се разрушават под налягане. Pus влиза в коремната кухина, развива тежко възпаление, което често завършва със смъртта на домашния любимец. Това усложнение е по-често при млади котки. В ранна възраст стените на матката имат повишена чупливост. Също така, перитонитът се среща при стари животни, страдащи от съпътстващи хронични заболявания.

диагностика

Основният метод за диагностициране на пиометрите при котки е ултразвуково изследване на корема. Това изследване показва наличието на гнойно съдържание и кистични промени в матката. Засегнатият орган е драстично увеличен по размер.

Освен това предпишете общ кръвен тест. Увеличения брой левкоцити и ESR предполага възпалителен отговор. В допълнение, провеждане на биохимичен анализ. В кръвта на болна котка се повишават нивата на урея и протеини.

Консервативно лечение

При лечение на пиометра при котки, ветеринарите настоятелно препоръчват спешна операция за отстраняване на матката и яйчниците. Въпреки това, ако животното участва в развъждането, собствениците не винаги се съгласяват с операцията. В този случай провеждайте консервативно лечение. Но той е ефективен само в началните стадии на заболяването и в откритата форма на заболяването.

За да премахнете гной, на животното се прилага лекарството "Окситоцин". Той допринася за контракциите на матката и екскрецията на ексудата. След това предписват курс на антибиотици: гентамицин, цефтриаксон, тилан. Прилагат се на животното мускулно. За укрепване на защитните сили на организма се посочват имуномодулаторите: Гамавита, Риботан, Максидин.

С консервативно лечение не може да се даде недвусмислена положителна прогноза за заболяването. Използването на наркотици не винаги помага да се отървете от болестта. В повечето случаи патологията трябва да се лекува хирургично.

Хирургично лечение

Спешната стерилизация е най-радикалният метод за лечение на пиометра при котки. Операцията винаги дава благоприятна прогноза. В затворената форма на болестта, операцията е единственият начин да се спаси животът на животното.

Под обща анестезия котката се отстранява от матката с гнойна кухина и яйчници. В момента е възможно да се извърши тази операция с лапароскопски метод с минимална травма.

В следоперативния период е предписан курс на антибиотици. Необходимо е да се предотвратят бактериални усложнения.

Грижа за котка след операция

Първо, след операцията, животното се нуждае от внимателна грижа. Котките носят специална яка около врата си, за да ги предпазят от хапане или близане на шевовете.

Едно животно може да яде лошо след операцията. Хранете котката с мека храна. Препоръчва се готови диетични пайове и бульон с нарязано пилешко месо. При достъпа до животното винаги трябва да има прясна напитка.

Необходимо е ежедневно да се следи състоянието на следоперативните конци. Ако има възпаление, спешно е да се покаже животното на ветеринарния лекар.

С правилна грижа, благополучието на домашния любимец е напълно възстановено 10 дни след операцията.

предотвратяване

Своевременната стерилизация на животното е най-надеждният начин за предотвратяване на пиометра при котки. Тази проста операция обикновено се понася лесно от домашни любимци. Той помага да се избегнат много здравословни проблеми.

Трябва да избягвате употребата на лекарства от еструс. Медикаменти като Contratex, Stop Intima и Sex Barrier съдържат хормони. Постоянният им прием е вреден за животното и може да провокира пиометра. По време на еструса е по-безопасно да давате вашите домашни любимци успокоителни. Обаче, празните топлинни студени тръпки също могат да причинят заболяване, така че стерилизацията е най-добрият вариант.

Ако котката е замесена в развъждане и стерилизацията не е възможна, е необходимо да се извършват редовни прегледи при ветеринарния лекар. За профилактични цели специалист може да предпише профилактичен курс на антибактериална и имуномодулираща терапия. Преди вискозен, е необходимо да се провери котката за уринарни инфекции и простатит. Тези мерки ще помогнат за предотвратяване на сериозно и опасно заболяване.