Кафяви водорасли в аквариум: как да се бием? Как да се грижим за аквариум у дома?

???? Историята на кафявите водорасли ! (Юни 2019).

Anonim

Ако решите да започнете аквариум у дома или вече имате такъв, знаете, че може да има много проблеми с него, ако не се поддържа правилно. Нашата статия е посветена на грижата за "рибната къща", можете да научите за всички нюанси на поддържане на чистотата, така че жителите да се чувстват възможно най-комфортно и да се възхищавате на подводния свят без неудобство. Основната тема на тази публикация е кафявите водорасли в аквариума. Как да се справим с този вредител - прочетете в бъдещото съдържание. Също така ще разберете колко често трябва да сменяте водата, какъв чисти да направите за квартала с рибата, каква трябва да бъде оптималната температура и светлина на водата. Като следвате нашите инструкции, няма да имате допълнителни грижи за подводното царство.

Какво представлява водораслото?

Ако водата ви в аквариума бързо стане мътна и трябва да я смените твърде често, уверете се, че в нея се е установила вредната кафява водорасло. Разбира се, ние украсяваме аквариуми с декоративни водорасли, но диатомовите (кафяви) водорасли изобщо не изглеждат естетически. Освен факта, че развалят външния вид на „резервоара“, те също причиняват неудобство на жителите му. Това същество е едноклетъчен организъм, който се размножава бързо. Те имат силиконова обвивка и много от тях могат да се движат! Стойността на кафявите водорасли в естествените морски екосистеми е голяма, тъй като те представляват солидна част от планктона и образуват почти една четвърт от органичната материя на нашата планета.

В изкуствено създадени резервоари, включително аквариуми, тази водорасла е нежелан гост. Образува мазен патина, особено в затъмнените ъгли, близо до дъното и на места с неправилен светлинен фокус.

Между другото, казвайки "кафяво", имаме предвид техния цвят, а не систематична принадлежност, защото кафявите водорасли са отделен отдел на силно развитите морски организми, които имат големи тела, талус.

Най-често се образуват кафяви водорасли в новия аквариум, където екосистемата все още не е установена. В дългодействащите те се надуват поради слабо и неправилно осветление, но има и редица други причини, които описваме в бъдещото съдържание.

Кафяви водорасли в аквариума: причините за

В новия аквариум, който е инсталиран преди по-малко от три месеца, диатомеите се появяват поради неустановения азотен цикъл, където декоративните растения все още не са успели да се утвърдят. През този период възпроизводството на кафяви водорасли ще се превърне в активатор на размножаването на органична материя във водата, това е неизбежен процес на разпад, който растенията и микроорганизмите все още не са научили да абсорбират. В допълнение, svezhezalitaya вода има леко алкална или неутрално рН, и при такива условия, много съединения просто не са на разположение за повечето растения. Например, при рН по-малко от 7, по-голямата част от съдържащия се амоняк ще бъде под формата на NH4 + (амониеви йони), която може да се консумира от растения, живеещи в аквариум. Ако рН е повече от 7, тогава амонякът ще остане амоняк и ще формира основата на храненето с водорасли.

Най-честата грешка много начинаещи акваристи - твърде дълъг светлинен ден. Когато започнете нов аквариум не може веднага да включите лампата за всичките дванадесет часа. Едно добро средство за борба с водорасли в аквариум е антибактериалният прах.

Ако мечтаете за красиви декоративни растения в аквариум, тогава не бързайте да добавяте тор във водата за техния растеж и здраве. През първите два месеца не могат да се пускат във водата други превръзки, различни от калий, което може да допринесе за появата на кафяви водорасли.

Ако този вредител се появи в дълготраен аквариум, причината може да бъде помпа за аквариума. Тя може да работи лошо поради натрупването на органична материя, която възпроизвежда преядената риба. Тя може да бъде причинена и от прекомерно добавяне на тор, нередовни промени във водата и почистване. Не забравяйте да следите състоянието на филтъра и помпата за аквариума.

Причината за появата на диатомета във вашия аквариум може да бъде остаряла лампа. Просто не променяйте всичко наведнъж, а с интервал от един месец, така че всички жители да имат време да се адаптират правилно към осветлението.

Температурата на водата в аквариума също играе огромна роля. Кафявите водорасли обичат да се заселват на места, които са готини. Ако температурата на водата в аквариума под 22 градуса, тогава рискувате да имате това непретенциозно и много вредно растение.

Ако рибата е била третирана в общия аквариум, това може да предизвика и кафява патина. Препаратите, които съдържат такива токсични компоненти като мед или йод, могат да нарушат микрофлората и да причинят сериозни увреждания. В този случай, диатомеите ще останат с вас до пълното възстановяване на екосистемата. Точно същият резултат може да даде използването на сол.

Кафяв цвят в аквариума може да се появи след смяна на собственик или обслужващ човек. Например, предишният собственик забрави да смени водата, лампите, да направи необходимите торове, а аквариумът му беше прозрачен като сълза. След това се появява нов собственик. Той започва да поправя, променя, създава комфорт, а кафявата мътност на водата веднага се образува. Как да се справим с него - прочетете.

Симптоми на появата на диатомеи

Характерните особености на появата на кафяви водорасли в резервоара са кафяви прахообразни находища. Той се появява на камъни, дръжки, чаши, листа от растения. Първоначално почти не се забелязва, но всеки ден става по-тъмен.

В ранните стадии на лезия, цъфтежът е доста лесно отстранен от чашите, той може да се разклати от растенията. Ако прокарате пръста си върху повърхността, върху която се е натопила водораслото, ще се надигне прах.

В напреднали случаи е много трудно да се отървете от диатомеите. Нападението става почти черно, многопластово. Горният слой ще продължи да се обезпрашава, а долните практически не се отстраняват. Растенията изглеждат така, сякаш са били поръсени с пръст, видимостта в аквариума става лоша заради нападението върху стъклото.

Опасност за аквариума

Кафявите водорасли нямат ефект върху здравето и поведението на рибите, но са опасни за аквариумните растения. Те, растящи по листата, предотвратяват нормалната фотосинтеза. Ако не вземете мерки, за да се отървете от вредителя, тогава растенията скоро ще умрат.

Диатомовите водорасли се размножават много бързо, засяга всеки новооткрит лист. Също така става идеален субстрат за растеж и развитие, по-трудно се премахва водораслото и допринася за появата на черна брада.

Ако забележите първите симптоми на появата на кафяви водорасли в аквариума, незабавно предприемете стъпки за отстраняването му. Не можем да му позволим да расте. Самите водорасли няма да напуснат избраното място, така че не се надявайте, че с течение на времето няма. Само за една седмица диатомите могат напълно да ударят аквариума, потискайки ситуацията в него. Да се ​​отървем от това активно развиващо се и разширяващо се същество ще отнеме поне три седмици. Как да се справим с кафявите водорасли в аквариума?

Нов аквариум

Ако нападението на растения и чаши стана на етапа на изстрелването, ще бъде достатъчно да се елиминират кафявите водорасли в аквариума. Как да се справим с това? Човек трябва само да се придържа към основните правила. Увеличете температурата на водата с няколко градуса, това ще попречи на растежа на диатомеите. Веднъж седмично правете смяна на водата с 30%. В същото време не забравяйте да почиствате петна от растения, камъни и очила. Скоро, декоративните водорасли ще започнат да растат активно и да изместят кафявите водорасли.

Използвайте четка за зъби, за да избършете кафявия остатък и изплакнете листата под течаща вода. Извършете тези операции, докато не остане следа от диатомеите.

Стабилизиран аквариум

Ако имате аквариум за дълго време и имаше избухване на кафяви водорасли, ще трябва да опитате малко, за да се отървете от него. Започнете със стабилна смяна на водата до 30% два пъти седмично. Необходимо е внимателно почистване на плаката. Гъба, четка или стъргалка ще помогнат, ако няколко слоя вече са се появили.

Проверете филтъра и помпата за аквариума. Възможно е водата да е била блокирана или филтърът да е във въздуха, а скоростта и качеството на филтрацията са намалели, което е допринесло за появата на кафявите водорасли. Ако е необходимо, почистете, изплакнете с течаща вода.

Светъл ден

Слънчевата светлина може да насърчи възпроизвеждането на кафяви водорасли. Ако вашият аквариум се намира на добре осветено място, след това го поставете на по-тъмно място за няколко дни, така че дневната светлина да не надвишава шест часа. В бъдеще, за период от две седмици, бавно добавете време, така че до края на срока светлината да проникне във водата за десет часа.

Ако лампите, инсталирани за осветление, повече от година, ще трябва да ги промените. Както вече написахме, не ги променяйте наведнъж. На един, в рамките на един месец, направете подмяна. Издържането на такива периоди е много важно, че растенията могат да се адаптират към ново, по-светло осветление.

Органична материя

За да се отървете от кафявите водорасли и да предотвратите появата му, е необходимо правилно да хранят рибата. Храната трябва да е толкова голяма, че подводните обитатели да я изядат за две минути. Ако храната остане след този период, тя е излишък. Не се притеснявайте, че вашата риба ще остане гладна, ако намалите приема на храна. Те могат да ядат твърде много, такава е и тяхната природа. Количеството органична материя във водата зависи от количеството консумирана храна, и колкото повече от тях, толкова по-голяма е вероятността от диатомеи. Ако те вече са приключили, намаляването на количеството храна за рибите ще помогне да се отървете от него.

Плътна растителност

Ако диатомеите се появят в резервоара, след това засадете още няколко храсти от декоративни растения. Те ще консумират повече микроорганизми, минерали и кафяви водорасли. С течение на времето, със стабилни промени във водата, те просто ще изчезнат.

Кой яде водорасли в аквариум?

Диатомеите са любимото деликатес на сомовите ооцити. Десетина от тези риби са в състояние да поддържат постоянна чистота в аквариума от 200 литра. При такива жители няма да имате проблеми с появата и размножаването на кафявите водорасли. Вземете охлюви от theodoctus, мекотели, plexostomus, gyrinochlorus или сиамски водорасли. Тези жители ще ви помогнат в борбата срещу досадните диатоми и разнообразяване на аквариумната фауна.

Спешни мерки

Ако някой метод не помогне, а водораслите продължават да се размножават в аквариума, консултантът на зоомагазина ще ви каже как да се справите с него. Той ще избере най-добрите химикали, за да елиминира вредителя от вашето подводно царство. Не купувайте никакви средства без професионални съвети, тъй като проблемът може само да се задълбочи, като се повлияе отрицателно върху друга полезна растителност. Химикалите трябва да бъдат такива, че да инхибират кафявите водорасли и да насърчават растежа и развитието на декоративни растения. Можете да опитате да въведете във водата профилактична доза от алгициди, които са насочени към растежа на растенията.

Ако водорасли удари много растения, атакува дъното на аквариума, не правете без антибиотици. Еритромицинът е най-добрият вариант. За периода на борба с диатомовите антибиотици, преместете рибата в друг аквариум, така че да не пострадат случайно. Оставете само сом и охлюви, те ще ви помогнат да преодолеете вредителя много по-бързо.

Периодът на активност на диатомеите

Най-опасното време за появата на кафяви водорасли в аквариума е зимата. Светлият ден през този период е твърде кратък, а липсата на светлина - заплахата от диатомеи. Необходимо е да се създаде добро изкуствено осветление, за да се предотврати появата и възпроизвеждането на кафявия цвят.

Колко често за почистване на аквариума през зимата? Необходимо е да се извърши това действие поне веднъж седмично. Не трябва да променяте цялата вода, тя ще се отрази неблагоприятно на микрофлората на аквариума, което ще причини заболявания на рибите и декоративните растения. Промяна от 20 до 30 процента вода, не забравяйте да почистите всички декорации и стъкло от аквариума от мръсотия и органични вещества.

Ако кафявите водорасли се появят през зимата, то през пролетта трябва напълно да изчезне веднага след възобновяването на светлия ден. През този период почистете аквариума до два пъти седмично, използвайте скрепер, за да елиминирате плаката от очилата.

Вода за аквариуми

Разгледахме особеностите на кафявите водорасли и основните методи за борба с тях. Предлагаме ви да се запознаете с основните правила за грижа за вашия дом подводно царство За люспести домашни любимци, живеещи в комфортна среда, не болни, живели възможно най-дълго, трябва да знаете как да се грижите за аквариума у ​​дома. Ако сте начинаещ - начинаещ, то тази публикация е полезна за вас.

Първото нещо, което всеки трябва да знае е, че водата в аквариума не може да се излее от чешмата, или веднага да я донесе от езерото. За да се чувстват добре жителите на вашия подводен свят, водата трябва да стои поне три дни. Има видове риби, за които водата, която се отделя през деня, е неприемлива, както правят много хора. Счита се за прекалено свеж, наситен с кислород. В такава среда рибата може да е болна, а след това да се възстанови дълго време.

Ако нямате достатъчно време, за да уредите водата, можете да я върнете към нормалното по-лесно и по-бързо. Вземете необходимото количество, поставете в метален контейнер, загрейте до седемдесет градуса на огън. Важно е да не пропускате момента и да не допускате кипене! След загряване, охладете до стайна температура и продължете с подмяната.

Ние в цялата статия написахме, че трябва да промените 30% от водата. Това е оптимална седмична подмяна, но има риба, която не толерира такава подмяна, че е приемливо да заместят цялата пета част от обема. Но ако се появиха кафяви водорасли, те ще трябва да страдат и ще трябва да се отървете от вредителя по препоръчаната от нас схема.

Мътност на водата

Ако внимателно следите чистотата на аквариума, сменяйте водата стабилно и мътността все още се появява, не се безпокойте веднага. Такъв ефект върху водата може да остане фураж след рибното брашно. За известно време спрете да давате на рибата този вид храна, отидете в друга и не я поръсвайте много.

Направете общо почистване в аквариума с почистване на всички декорации и очила. Ако водата продължава да става мътна, от нея произлиза неприятна миризма, премества рибата в друг резервоар и поставя дафния в аквариума, ще почисти всичко перфектно.

Обгарянето на водата може да бъде причинено и от самия аквариум, който е надживял своя аквариум. Ако резервоарът е твърде стар, ще трябва да го замените.

Адаптиране на новия аквариум

След като купите нова къща за риба, не бързайте да я уредите. Необходимо е да се адаптира през цялата седмица. Налейте в нея вода, променяйте я всеки ден. По този начин можете да елиминирате от пластмасата и стъклото всички вредни вещества, които могат да повлияят неблагоприятно на здравето на рибата.

Смяна на вода два пъти, можете да запълни дъното на почвата и растителни декоративни растения в него. През седмицата наблюдавайте поведението на почвата: ако тя започне да се запушва, я сменете, тъй като цялата микрофлора може да бъде нарушена. Най-често това е причината за смъртта на растения и риби, които щастливо са живели в друг, стар аквариум.

Население на рибите

Поддържането на домашни аквариуми изглежда просто, но в действителност това е далеч от случая. Когато се засаждат декоративни растения, можете да пуснете рибата, а това се прави и според правилата. Необходимо е да се изберат онези видове, които могат да живеят заедно, да живеят в една и съща среда. Ако това не бъде направено, само най-адаптираните видове могат да оцелеят, докато други ще бъдат потискани. В резултат на това те ще умрат.

Ако сте закупили нова риба и те са подходящи за споделяне със съществуващите, не бързайте да ги идентифицирате в аквариума. Необходимо е да се изчака от един месец до три, да се направи карантина. Дори не е, че домашните любимци не могат да си набавят приятели, а че новите могат да бъдат болни и да заразят други риби. Те могат също така да имат микроорганизми, които не са адаптирани за живот в средата на вашия аквариум.

заключение

Домашните аквариуми несъмнено са много красиви. Ако погледнете измерения живот на рибата, можете да се успокоите, да се отпуснете. Знаейки как правилно да се грижи за аквариума и неговите обитатели, можете да постигнете максимален живот на всеки. От тази статия успяхте да научите как да се справяте с кафяви водорасли в аквариум и това е най-често срещаният проблем на много акваристи. Като следвате нашите съвети, можете да поддържате тялото си с перфектна чистота.