Как да изберем кухненски нож?

Заточване на брадва с пад за мишка и водна шкурка (Юни 2019).

Anonim

Каквато и да е модерна печка или кухненски комбайн, кухнята не може да бъде готова без нож, докато готви. Кухненските ножове са най-разнообразни: стомана и керамика, големи и малки, с гладка острие и назъбени.

Преди да купите кухненски ножове, трябва да решите за какво ще се използват. Препоръчително е да си купите комплект ножове, който включва модели за рязане на различни продукти.

Видове кухненски ножове

В зависимост от целта на използване, ножовете са най-разнообразни:

  • хлеборезката има широко острие и назъбено режещо острие;
  • ножът-брадва има широка острие и е предназначен за разфасоване на месо;
  • ножове за маса или топено сирене не са остри и имат плътно заоблено острие;
  • Ножът за рязане обикновено е къс и има остър връх.

Има и други видове ножове, предназначени за почистване на риба, гъби, рязане на колбаси. При избора на кухненски нож, трябва да решите как да режете какъв вид храна ще се използва основно. И, въз основа на това, купи любимия си модел или закупите цял комплект кухненски ножове.

Кой нож да изберем: керамика или метал?

Избирайки между керамични и стоманени ножове, трябва да се помни, че керамичните продукти са по-бавни до тъпи. Те са много по-лесни за измиване от метални ножове. Достатъчно е да се изплакне керамичният предмет под течаща вода, след което той няма да прехвърли миризмата на чесън, която преди това е нарязала на други продукти.

В същото време, вие няма да намалите замразеното месо или риба с керамичен нож, а ако я пуснете на пода, целостта на острието може да се счупи.

Правила за избор на ножове в магазина

Избор на нож за кухнята, не забравяйте да погледнете качеството на острието. Тя трябва да бъде изработена от траен сплав, например от метал, получен чрез сливане на хром и молибден.

Наложително е да разгледаме качеството на заточване на острието. Ако режещият ръб наподобява вълна, тогава не трябва да купувате такъв нож. Най-добрият нож е този, който има перфектно гладко острие от ръба до ръба.

Дървената дръжка може да се разхлаби с времето. Пластмасата или металът, от който е направена дръжката, няма да се влошават с времето. Внимателно трябва да се обърне внимание на повърхността на острието, няма да има петна или драскотини на добър нож.

Качественият нож трябва да е удобно в ръката ви, да не е твърде тежък или, напротив, много лек.

В заключение, трябва да се каже, че никой добър продукт не може да бъде евтин. Това правило важи и за кухненските ножове.