Котката е болна: причини, симптоми, първа помощ, лечение, период на възстановяване и съвет от ветеринарен лекар

Германска Нова Медицина: Петте биологични закона (Юни 2019).

Anonim

Вероятно всеки човек, в чиято къща живее или живее котка, някога е срещал повръщане. Това се дължи главно на факта, че мозъчната секция на котката, която е отговорна за рефлекса на стачка, се развива много по-добре, отколкото при хората. Ето защо такава неприятност често се случва на животните. Нека се опитаме да разберем защо котката е болна и как собственикът може да й помогне в тази ситуация.

Какво е повръщане при котки

Какво е повръщане? Всичко е съвсем просто: в същото време в тялото се намаляват диафрагмата и коремните мускули, в резултат на което интраабдоминалното налягане се повишава и цялото съдържание на стомаха изригва през хранопровода. Повръщането не е напълно усвоена храна, която вече е била напоена с стомашен сок. В някои случаи тя може да бъде оцветена с жлъчка. Ето защо много често повръщането има леко жълтеникав оттенък и кисела миризма.

Като цяло, повръщане е вид защитна реакция на организма, която се случва, когато токсични или токсични вещества, чужди тела влизат в стомашно-чревния тракт. Също така подобно смущение се случва и с котките, ако ядат твърде много наведнъж.

Но освен изброените причини, повръщане може да възникне и поради хронични заболявания или повишено вътречерепно налягане. Гадене често се появява при морска болест, а също и поради факта, че налягането се увеличава в стомаха или дванадесетопръстника.

Както виждате, повръщането може да е симптом на различни заболявания и може да е признак за нормално преяждане. Тук всичко зависи от съпътстващите симптоми.

Безопасно повръщане

Много хищници, които включват котки, подхлъзват полузаразена храна за техните бебета. Това може да се наблюдава в периода, когато младите преминават от мляко към по-твърда храна, но стомасите им са все още твърде слаби и могат да бъдат усвоени само от приготвена храна, която се дезинфекцира в стомаха на майката със стомашния си сок. При домашните котки този инстинкт е доста рядък, но такива случаи се записват.

Понякога се случва повръщане с котки сутрин, то се нарича още "гладно". Но това е характерно само за онези животни, които ядат само веднъж или два пъти на ден.

Има случаи на повръщане, които се появяват от време на време. Това включва преяждане или преглъщане на храна твърде бързо за животните. В крайна сметка, стомахът на котките не е предназначен за твърде големи парчета храна. За да се избегнат такива случаи, трябва да хранят котката често, но на малки порции, тогава той няма да бъде толкова гладен, за да погълне всички парчета.

Не е тайна, че собствената им вълна попада в стомаха на котките, защото котките си измиват езика. Поради това, от време на време тези животни имат т. Нар. „Почистващо” повръщане, което освобождава тялото от натрупаните в него буци вълна.

Котките, както и хората, имат повръщане по време на бременност. Това се случва обикновено през третата седмица поради факта, че в тялото на жената се случват някои хормонални промени, матката се разтяга. В това състояние котката не е твърде дълга, защото тялото й бързо се адаптира към новите условия.

Някои котки, като хората, са прибрани в колата или в самолета. Това също се счита за норма и минава веднага след прекратяване на пътуването или полета.

Помислете за причините за повръщане, които трябва да причинят тревога на собственика.

отравяне

Когато собственикът види, че повръщането се повтаря няколко пъти с домашния си любимец, първото нещо, което идва на ум, е, че той се е отровил. И това е наистина най-честата причина за повръщане при котки. Едно животно може да бъде отровено не само с лоша храна, но и с наркотици, химикали и други неща. Особено опасна е отровата, която се използва за примамване на мишки, плъхове и бенки. Обикновено те се срещат с котки, които живеят в частни къщи и се разхождат свободно на улицата.

Дори някои вътрешни и градински растения могат да предизвикат хранително отравяне в котка. Те включват: дифенбахия, зюмбюл, лупин, рододендрон и много други. Същият ефект се дава от някои химикали и торове, които се използват за едни и същи растения.

В този случай повръщането се счита за защитна реакция, която помага за отстраняване на вредните вещества от организма.

Чревна обструкция

Ако наблюдавате домашния си любимец и виждате, че е започнало да повръщате, но столът е напълно отсъстващ, тогава най-вероятно това е чревна обструкция. Обструкцията не е безопасен симптом, тъй като е ясен знак, че в червата се е образувала механична обструкция. В ролята на такова препятствие непреднамерено погълната кожа от наденица, кост, дълга нишка и много други предмети, които не са годни за консумация и не се усвояват, могат да действат като такова препятствие. Това може да включва и вълна, която се е натрупала след близане.

Определянето на чревната запушване е съвсем просто, тъй като стомахът на котката става невероятно твърд и напрегнат и ако го изследвате, можете да видите, че това придава на животното дискомфорт.

Хронични заболявания

Възпалението на дебелото черво е едно от най-честите заболявания, което причинява хронично повръщане при котки. В допълнение, токсини, които се произвеждат в организма на животното в присъствието на бъбречна недостатъчност или диабет, също могат да провокират появата на повръщане. Рефлексът на GAG се задейства и от такива заболявания като повишено налягане в дванадесетопръстника и стомаха, вътречерепно налягане, гастрит, тумори на стомашно-чревния тракт, ентерит.

Ако котката е болна от пяна, тя също може да бъде сигнал, че вашият домашен любимец има червеи. При възрастни това явление рядко се наблюдава, но при котенцата е често срещано явление.

Повръщане на кръв

Случва се така, че котката е болна и кръвните съсиреци се виждат ясно в неговото повръщане. Това е ясен знак, че животно има нараняване в стомашно-чревния тракт. Причината най-често е в присъствието на язва или тумор, възможно е присъствието на чуждо тяло вътре. Проблемът може дори да се различи по цвета на кръвта. Червената кръв е увреденият горен стомашно-чревен тракт. Кафява кръв е повредена дуоден или стомаха.

Понякога повръщането има характерен мирис и цвят на изпражненията. От това можем да заключим, че домашен любимец има чревна обструкция или абдоминална травма.

Видове повръщане

Ако котката е болна от храна, която все още не е усвоена, то това, както беше споменато по-рано, е признак за преяждане. Това се случва по време на бременност. Подобно повръщане не е причина за паника и изчезва самостоятелно.

Жълто повръщане. Ако котката е болна от жълто, то най-вероятно жлъчката е влязла в стомаха. Тя дразни стените му. И в резултат на това котката е болна. Причината може да е в това, че домашният любимец е изял твърде мазни храни. И, може би, той има сериозни проблеми с черния дроб или жлъчния мехур. Ако котката е болна от жълта пяна, то обикновено е сериозна причина веднага да отидеш на лекар. Има големи здравни проблеми.

Зелено повръщане. Ако сте сигурни, че котката ви не яде трева, трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар. Защото зеленото повръщане е ясен признак за опасна инфекция.

Ако котката е болна от бяла пяна и се случва веднъж, това е знак за силен глад на животното. В този случай се препоръчва незабавно да се хранят домашните любимци, но не се дава прекалено много, тъй като може да се получи преяждане. Но ако котката е болна от бяла пяна няколко пъти подред, тогава това може да означава само едно - болест на стомаха.

Маси с слуз. В ролята на слуз в този случай, най-често служи стомашен сок. Има достатъчно причини за това: ерозия на стомаха, хелминтна инвазия, вирусни заболявания, хроничен гастрит.

Първа помощ на животните

Ако, когато се открие повръщане в котка, не е възможно незабавно да се консултирате с лекар, тогава можете сами да опитате да облекчите състоянието на домашния любимец:

 1. Преди всичко трябва да ограничите достъпа на животното до храна за един ден. Допуска се само прием на вода в ограничено количество и само ако това не води до нови пристъпи на повръщане. Ако котката не яде, тя не трябва да се чувства зле, но ако повръщането не спре, трябва да отидете при ветеринар.
 2. Ако сте сигурни, че котката ви яде остаряла храна, тогава трябва да се опитате да предизвикате повръщане, за да почистите тялото. Котката трябва да се постави на една страна и да оказва натиск върху корена на езика. Можете също така да опитате да разтворите една супена лъжица сол в чаша топла вода и по този начин да запоете животното, докато котката започне да се чувства зле.
 3. Ако забележите, че едно животно е погълнало остър предмет, то си струва да му дадете чаена лъжичка вазелиново масло. Това ще предпази стените на хранопровода от увреждане.
 4. Случва се, че животните случайно ядат химикали, което ги прави болни. В този случай, на домашни любимци трябва да се даде една супена лъжица Enterosgel.

Дори ако сте успели да облекчите състоянието на животното, не трябва да отлагате пътуването до лекаря "за по-късно". Домашни любимци може да се нуждаят от помощ от специалист. При първа възможност трябва да се свържете с ветеринарния лекар, който ще извърши всички необходими изследвания и предпише лечение, ако е необходимо.

Симптоми на повръщане

Всички знаем, че повръщането идва след гадене. При животните се проявява в неспокойно поведение и може да се наблюдава:

 • Изобилно слюноотделяне.
 • Често облизване.
 • Може да забележите, че котката е увеличила движенията при преглъщане.
 • Някои животни често започват да мяукат.

След известно време, ние виждаме, че животното кашля и дърпа главата си напред, дишането постепенно става все по-често. След това се появяват контракции в гърлото и корема и се получава повръщане.

Котка болна: какво да правя

Действията по време на повръщане при котката зависят от състоянието на животното. Ако котката се чувства болна веднъж и в същото време тялото й остава нормално, а обичайната активност и апетит не изчезват, тогава няма причина за паника. Достатъчно е, ако просто няма да нахраните вашия домашен любимец за 12-24 часа.

Продължителното повръщане, което не може да бъде облекчено, е признак на отравяне или проявление на някакво сериозно заболяване. Трябва да се свържете с ветеринарен лекар. Не можете да отложите пътуването до лекаря, ако повръщането е придружено от липса на апетит, летаргия на животното, повишаване на телесната температура, нарушаване на изпражненията, ако котката се разболее от жълта течност или има кръв в повръщаното.

Ако котката ви вече не е млада, а тя понякога повтаря повръщане, то най-вероятно това е знак, че тя има хронична патология на вътрешните органи, или има неоплазма в стомашно-чревния тракт. Това може да се определи само чрез преглед от специалист, използващ специални устройства.

Ветеринарни действия

Разбира се, всеки случай е уникален и с отделно животно лекарят провежда отделна терапия, но общите тестове и процедури остават еднакви за всички. Така че, за да се определи къде котката е получила повръщане, лекарят предписва пълна кръвна картина, а понякога и биохимична. Провеждат се различни тестове, които помагат да се определи наличието или отсъствието на инфекции в организма. Може да се наложи да направите рентгеново и ултразвуково сканиране на коремната кухина, някои котки преминават ендоскопия. Лечението се предписва само след като всички тестове и проучвания са проведени и това зависи от диагнозата.

Предотвратяване на повръщане

Някои случаи на повръщане могат лесно да бъдат предупредени, за това ви е необходимо:

 • Организирайте правилното хранене за вашия домашен любимец. Ако предпочитате да хранят животното с естествена храна, тогава менюто трябва да включва продукти, съдържащи всички необходими витамини и микроелементи. Ако предпочитате суха храна, тогава трябва да бъдат висококачествени продукти, закупени от специализиран магазин. Котките, които ядат храна от общата маса често имат сериозни проблеми с бъбреците, червата, черния дроб и стомаха.
 • Всяка година котките се ваксинират срещу различни инфекциозни заболявания.
 • Най-малко два пъти годишно се предприемат превантивни мерки срещу появата на червеи.
 • Препоръчва се редовно да се извършва разресване, както и да се даде на домашния любимец специална паста, която разтваря натрупаната в стомаха вълна и я премахва от там.
 • Необходимо е да се ограничи достъпа на животното до различни предмети, които не са подходящи за употреба: конци, игли, коледни гирлянди, домакински химикали, отровни вътрешни и градински растения. Ако купувате играчки за котка, тогава се уверете, че те не разбират и не съдържат токсични вещества.
 • Ако вземете котка на екскурзия, не трябва да я храняте силно преди да си тръгнете, а по пътя ви е позволено да давате само малки порции храна.
 • Всеки домашен любимец трябва да премине пълен преглед във ветеринарна клиника веднъж годишно. А за онези животни, които вече са навършили 10-годишна възраст, се препоръчва такива проверки да се извършват по-често.

заключение

В статията успяхме да разберем защо котката е болна от пяна и какви други видове повръщане съществуват. Както можете да видите, не всяко повръщане се счита за причина за паника, а някои дори трябва да се наричат ​​сами, например в случай, когато едно животно изяде нещо застояло. Важно е да се наблюдава природата на повръщането. Защото, ако котката е болна от жлъчка, това е причина за незабавно лечение на лекаря. Като цяло, не забавяйте лечението на собственото си животно, защото някои болести носят опасност за домашния любимец. Също така не се препоръчва да се занимавате със самолечение, тъй като е възможно не само да не се помогне на животното, но и да се увреди неговото здраве, ако изберете неправилни лекарства. Загриженият собственик винаги ще има няколко часа, за да се погрижи за здравето на любимата си котка или котка.