Маламутско куче - верен приятел и голям помощник

ЩЕНОК НАВАЛИЛ КУЧУ, ПАПА МАЛАМУТ НЕ ДЫШИТ! (Юни 2019).

Anonim

Човек се нуждае от приятел. Лоялни и верни. Винаги е готов да помогне в беда и искрено споделяне на неговото щастие. Те могат да бъдат интелигентно, силно, лоялно и изключително красиво маламутско куче.

Това е огромна семейна порода. Кучето е много мобилно и енергично. Трябва да тичаш и да правиш много с него. Кучето Аляска е много умно. Това животно е в състояние да интригува със своята необикновена природа.

Това е куче работна група. Щом я видите, осъзнавате колко силна е тя. Закупувайки кученце от тази порода, трябва да се разбере, че той ще стане много мощен. Това е чудесен помощник в домашните работи, ако е добре образован. Но този мощен звяр има една малка слабост - обича да гони малко животно. Той се нуждае от много пространство. Той е много любопитен и обича да изучава всичко, помирисва, изследва.

Маламутското куче принадлежи към най-старата арктическа езда. Получил е името си от племето Маламут в Аляска, което се установява по крайбрежието на пролива Коцебу на запад от Аляска.

Маламутите бяха трудолюбиво и весело племе. Техните добре поддържани и силни кучета имаха гъста коса с мощен подкосъм, изправени, заострени уши и луксозни пухкави опашки. Те бяха кучета. Хората умело използват своята издръжливост - като сила в бързи и мощни шейни, освен това, ако е необходимо, те помагат на човек да превозва тежки лодки.

В началото на миналия век, когато Аляска помете златната треска, маламутското куче било много търсено. Хиляди златни миньори се втурнаха към полуострова. Много от тях загинаха по пътя. Само тези, които са използвали шейната на кучетата, са постигнали успех. Златните миньори се опитаха да донесат най-бързото куче за шейни и да пресекат различни кучета (включително маламутите). Такива дейности не са от полза за породата.

Експертите с право смятат, че периодът от 1909 до 1918 г. е спадът на породата. С течение на времето страстта към минното дело отстъпи пред спортното вълнение, а американците бяха отвлечени от шейни. Съвсем неочаквано, това спаси породата - за състезания не се изискваше пакет от случайни полупородни породи, а чистопородни и чистокръвни животни.

През 1926 г. започва развъждането на маламутите. През 1935 г. породата получи официално признание. Публикуван е задължителен стандарт и е организиран породен клуб. Кучето-маламут започва да се разделя на две отделни групи - “Коцебу” - животни, които не са високи, с красиви глави и с цвят на вълк, и “Млут” - кучета, които са големи, с различни цветове.

По време на военни и многобройни арктически експедиции един човек жестоко напусна лоялните си помощници - често има случаи, когато животните просто се хвърлят в студа, обричайки ги на мъчителна смърт от глад. До 1947 г. породата е преброила само 30 (!) Оцелели Аляскински маламута.

През втората половина на ХХ век, маламутското куче е дошло в Европа. Днес заема честно място сред първите тридесет от най-популярните и популярни породи.

Маламутското куче е много приятелско животно. Обича да бъде в центъра на вниманието. Чувства се по-добре заобиколен от семейство, отколкото сам. Много умен, но в същото време може да бъде много упорит. Той има силен характер, който му позволява да доминира над много други еднакво силни кучета, затова често е агресивен към роднините.

Древна и уникална порода кучета маламут, цената на която сега варира от двадесет до деветдесет хиляди рубли, отново е търсена. Преди да започнете кученце, помислете внимателно дали можете да създадете необходимите условия за него и да го вдигнете добре.