Стерилизация на кучета

Кампания на ОП "Екоравновесие" за безплатна кастрация на дворни домашни кучета (къс вариант) (Юни 2019).

Anonim

Днес мненията за стерилизацията на женските кучета и кастрацията на мъжете започнаха да се различават значително. Повечето ветеринарни лекари продължават да твърдят, че стерилизирането на кучета е безопасна и дори полезна процедура. Предполага се, че стерилизираните кучки не получават рак след операцията.

Истината е, разбира се, че има: премахването на яйчниците в кученцето (до шест месеца, или по-скоро преди първата топлина) намалява процента на рак на гърдата. Но това заболяване, всъщност, не е често срещано явление, а "процентът" се тълкува като "теория на вероятностите" - никой не дава застраховка. Стерилизираното куче може да получи рак точно като нестерилизирано.

А ситуацията с кучетата като цяло е обратното. Причините за кастрацията на лекарството като цяло вече не се дават. Ветеринари, които се застъпват за стерилизация на кучета (цената на операцията варира от 3, 5 хиляди до 9, 2 хиляди рубли), те отговарят на въпросите неясно. От една страна, те не могат да твърдят, че операцията е безопасна и няма да се налага да чакат негативни последици, но от друга страна не искат да се откажат от приходите си. Междувременно фактът, че кастрацията на куче може да „дойде”, например с рак на простатата, все още е мълчалива. Показания за кастрация могат да бъдат, например, перианален аденом и дори тогава - при установяване на диагноза.

Теорията, че кастрацията на кучетата влияе върху характера, също е под въпрос.

Проблеми с поведението след стерилизация често остават. Например - стреля, агресия, неконтролируемост. Собствениците на кучета, които мечтаят да разрешат проблема възможно най-бързо, хирургически са дълбоко погрешни: проблемът може да остане, а други ще бъдат добавени към него: наднормено тегло (до затлъстяване), недоразвитие на гърдите и др. Не всяко куче понася добре.

Преди да решите да управлявате куче, помислете хиляди пъти: кучетата изобщо ли се нуждаят от стерилизация? "За" и "против" винаги ще звучат.

Ако кучето е задържано, простете ми за някаква грубост, "за мебели" (това се случва), и освен това, ако изобщо не представя родословната стойност, то несъмнено това е най-добрият вариант. Собственикът е застрахован срещу нежелани двортерери. Това може да се разбере и дори приветства. Ако кучето е родословно, с отлична външност, носи отлични гени, не е ли по-добре да прибягва до лекарства като Mibolerone, които спират активността на яйчниците? С премахването на това лекарство, нормалният цикъл на кучката ще бъде възстановен и той може да бъде вързан.

Така че, наистина ли е необходима стерилизация на кучета? Уви, на животното не се дава правото да избира и да избира. Решава само собственика.

Запознайте се възможно най-сериозно с въпроса. Наистина ли сте толкова дребни проблеми, за които сте готови да изпратите домашен любимец на операционната маса? Сигурен ли си, че е необходимо да го лишиш от пълен живот? Може би той (или тя) ще стане по-балансиран и всичките му нужди ще бъдат сведени само до храна, сън и тоалетни, но плановете понякога се променят, а стерилизацията ще обезцени животното безвъзвратно. Няма да има връщане назад.

Не съм пламенен противник на стерилизацията. Понякога има сериозни индикации за такава операция (заболявания на простатата, тумори на тестисите, херния на перинеума и т.н.) - в този случай операцията дори ще спаси живота.

Но в други случаи е по-добре да се намери компромис: изтощителни и забавни дейности и за двата разхода, сериозен подход към обучението. В края на краищата, проблемното поведение е пропускането на собственика. Защо тогава кучето е отговорно за грешките си? И еструсът, който се случва само няколко пъти в годината, може да бъде толериран ...