Бележка на родителите: за първи път в детската градина

Как да се подготвим за тръгването на ясла и детска градина (Юни 2019).

Anonim

Това приключва с отпуск по майчинство. Скоро ще се върнете на работа и вашето бебе ще отиде за първи път в детската градина. Колко удобно ще бъдат първите дни от престоя му там зависи не само от учителите, но и от вас. Всички родители са изправени пред много въпроси. Какво избирате? Как да спасим бебето от стреса? Кога е по-добре да заведете детето в детската градина за първи път? Как да защитим бебето от болести? И това, разбира се, не е всичко, което мъчи грижовни майки и татковци.

По правило децата, които започват да посещават предучилищни институции, често се разболяват. И не става въпрос само за нисък имунитет или безотговорност на настойниците, както смятат родителите. Това е просто, че в градините много бактерии "скитат", които тялото на бебето не е срещало преди, бродят. И колкото по-млад е детето, толкова по-силна е атаката на вирусите. Наистина много важна е възрастта: даването на дете на детска градина е по-добро след три години, когато имунната система ще стане по-силна и ще може да издържи на познати вируси, а по отношение на новите - да развие резистентност.

По-добре е да заведете детето в детска градина за първи път в началото на есента. Ако през лятото детето ти преминаваше през тревата или пясъка бос, обляно в езерце и ядеше плодове, тялото му стана много по-силно и подготвено за есенно-зимния период. Август и септември са най-подходящите месеци за първо посещение в детска градина. По това време все още достатъчно топло и тялото трябва да има време да се адаптира.

"Коя градина е по-добра?" Това е друг естествен въпрос. Факт е, че в сравнително близкото минало всички предучилищни институции бяха подчинени на една и съща система със същия план за развитие, насочен към постепенна подготовка за училище. Днес детските градини имат няколко класификации (и съответно се различават по ориентация), разделени на големи групи: частни (домашни, търговски), ведомствени, общински. В зависимост от вида на институцията, програмите за обучение, броят на децата в една група, качеството на храната и дори, уви, психологическата атмосфера ще варира. Някои детски градини имат такава добра репутация, че приемат опашка почти от раждането до бебето. Най-често родителите все още избират обществени предучилищни институции със стандартни общи образователни програми. За да използвате допълнителни платени услуги или не, решавате (имате право да ги откажете).

Преди да заведете детето си в детската градина за първи път, попитайте управителя или бъдещия си грижещ се какво трябва да направи детето ви. Общото ниво на развитие и социална адаптация не е отменено от никого. Трябва да разберете, че едно дете, което не знае как да направи нещо самостоятелно, ще бъде подложено на подигравки от страна на връстниците си (дори на тригодишна възраст) и, уви, ще раздразни персонала. Вашата задача е да научи детето си на елементарни неща на възраст от три: яде себе си, рокля (пуснати на ризи и якета, бутони бутони и ключалки, издърпайте чорапогащи и т.н.), измийте ръцете си. На тази възраст децата вече са свободни да събират прости форми от дизайнера и кубчета, познават основните цветове и имената на формите. Насърчавайте развитието на речта по всякакъв начин: прочетете го, говорете, задавайте въпроси и не отхвърляйте отговорите. Детето трябва да се присъедини към екипа безболезнено. Колкото по-добре се развива, толкова по-лесно ще се чувства по-психологически в екипа.

И още! След като за първи път заведете дете в детска градина, не го оставяйте за дълго време. Промяна на ситуацията за него - сериозен стрес. На първия ден, бъдете по-добри в групата с бебето. Един час за запознанства ще бъде достатъчен. На следващия ден оставете детето си в същия час, но вече едно. После - до обяд. Увеличете времето на престоя на детето в детската градина постепенно, след което общата адаптация ще бъде доста лесна.