Кристалният уиски с уиски - прилична рамка за благородна напитка

Кристалният Джакомо - Диафилм (Юни 2019).

Anonim

Представете си, че седите в мек кожен стол. Наблизо се изгаря камината, димът от скъпата пура изпълва въздуха с аромат. Извън прозореца е студена зимна вечер, снежна буря донася сняг, вятър вой в комина. Стаята е топла и уютна. За пълнота липсва само чаша добро уиски. Вземи бутилката, отвори я ... Спри! Пиенето от бутилка уиски? Да, този мотор, господа. За изискана напитка се нуждаете поне от благородни ястия. Ето го - кристално уиски за уиски, което стои в средата на таблата и е подплатено със стъклени очила. Не е ли красив?

Какво е уиски стоф?

Някой ще каже, че това е декантер и ще греши. Shtof се различава по размер и обем. Декантерът може да има обем до два литра и се характеризира с характерна форма на цилиндъра. Тя е затворена с капак или запушалка, използвана за снабдяване с вода, водка, вино и други напитки.

Бутилка от уиски има дебели четиристранни стени. Този съд има тясна врата, която е плътно затворена със запушалка, така че напитката да не се ерозира. Обем не повече от 1, 3 литра. Въпреки че съвременните производители на ястия експериментират с формата на кораба по един доста неочакван начин. Например, има дамаски във формата на кораб или сабя. Подобни варианти са по-склонни към подаръци: в ежедневието им е малко неудобно да ги използвате.

Откъде идва думата глупаво?

Благодаря ви за появата на думата в Русия трябва Петър I. Той е този, който развива производството на стъкло в страната. Той изпраща майстори да учат в Европа и кани стъклодувници от всички ивици да работят в Русия от чужбина. Чуждестранни майстори носеха със себе си нова дума.

На немски език stof обозначава мярката за обема на алкохолните напитки, буквалният превод - "голям кръг". Интересното е, че Русия имаше своя собствена мярка, обозначаваща една десета от кофата, и се наричаше също ... "кръг". Думата се заби и скоро започнаха да призовават съдовете за водка.

Какво правят дамаски и чаши за уиски?

Crystal. Именно тази чаша изглежда скъпа и луксозна. Цената го прави още по-представителен. Според европейските стандарти кристалът трябва да съдържа 24% оловен оксид. Добавяйки този компонент и придава на стъклото най-деликатния звук, невероятна прозрачност и блясък.

Основният компонент е кварцов пясък. При високи температури се топи в пещи, издухвайки шедьоври от стъкло. Оловен оксид прави кристала по-гъвкав, благодарение на това свойство, стъкломайсторите правят резбовани ястия.

Но в известния бохемски кристал оловен оксид се заменя с калиево-калциево стъкло. Може би това е тайната на неговата елегантност и лукс?

Сигурно сте видели в магазините цветни кристали. Направете го по същата технология, добавяйки оксиди от различни метали. Те придават на стъклото различни цветни нюанси.

Crystalware Care

Купихте ли бутилка от уиски? Кристалът е скъпо удоволствие и има няколко правила за грижа за него:

  • Първото и основно правило е стайната температура. Горещата вода няма да работи - продуктът от него просто ще избледнее.
  • Позлатени ястия трябва да се измиват само с разтвор на оцет, за да не се измъкне цялата красота. След измиване избършете с мека памучна кърпа.
  • Очилата се държат от дъното или крака, за да не се счупят случайно. Ако кристалът се мие в контейнери, на дъното трябва да сложите мека, чиста кърпа.
  • И разбира се, всичко по-горе трябва да се направи незабавно, като замърсяване.

Ами ако стъклото е загубило външния си вид?

Не се притеснявайте. Нуждаете се от чифт женски ръце и съвет. Би било полезно да го регистрирате още по-рано. И така, как да се върне на дамаска за уиски и очила представителен вид?

  • Облачният стоф трябва внимателно да се почисти с груба сол, да се изплакне с топла вода. Силното натискане ще доведе до драскотини.
  • Петната от прах ще бъдат отстранени от картофено нишесте. Нанесете върху парцал, почистете и разклатете.
  • Ако чашите не пият не уиски, а вино или сок, петна могат да бъдат отстранени. Накисва се в сода, промива се и се изплаква.
  • Рейда на дъното е елиминиран с Pepsi! Налейте, оставете за половин час и по-нататък върху сценария.
  • Измийте кристала може само гел средства. Никакви изсушаващи прахове, които не надраскат скъпоценната чаша.
  • Последната стъпка е винаги да се избърсва с кърпа без власинки.

Уиски стоф е достойна украса на благородна и изискана напитка. Но все пак бих искал да пожелая, че не само уиски ви затопля дълги зимни вечери!