Съвместен сън с дете: за и против. Как да научим детето да спи сам
Anonim

Семейството е не само приятна промяна в живота на всеки човек, но и огромна отговорност. На първо място, тя пада върху плещите на съпрузите, които решават да имат и отгледат дете, защото всяка грешка в техните действия може да стане непоправима.

Като цяло

Възрастните периодично се връщат към дискусията на темата "Съвместен сън с дете". Много поддръжници, но много опоненти. В очакване на първородния, всички родители купуват детски легла за бебета, но по-късно те често се използват за други цели. През първите месеци децата спят много, при условие че до тях има майка. Случва се така, че те заспиват добре на ръцете си, но ако след това се поставят в детско легло, те се събуждат много бързо и плачат.

Лекарите по време на патронажа съветват младите родители как да се хранят, какви грижи да осигурят, къде да спят за детето. От първите дни съветват детето да се настани на отделно легло. Безсънни нощи с бебета изчерпват родителите както физически, така и психологически. Скоро някои жени, размахвайки ръката си на теоретичните познания за образованието, поставят детето в леглото му. Така че, ние анализираме темата "Съвместно сън с дете: плюсове и минуси."

Доводи, че съвместният сън е допустим

Бебетата през нощта често се нанасят на гърдите, докато спят заедно е много удобно. Мама не е нужно да ходи от легло до легло, да се храни, докато седи, където има риск да отпусне дете уморено, да заспи по време на ходене.

 1. Мама има възможност да спи през нощта.
 2. До майката, детето е топло, което е важно в случай на несъвършен топлообмен. В крайна сметка, охлаждането на тялото допринася за развитието на хормона на стреса. В допълнение, детето се чувства безопасно и се развива нормално.
 3. Няма риск бебето да се задуши, увити в много одеяла през студения сезон.
 4. Дишането на новороденото се регулира заедно с редовния дихателен ритъм на майката.
 5. Когато майката практикува съвместен сън с бебето, като кърми в леглото, се отбелязва, че повърхностният сън на бебето (първи и втори етап) преобладава. Той е физиологичен, спомага за предотвратяване на дихателна недостатъчност и синдром на внезапна детска смърт.
 6. Мозъкът на детето расте и се развива във фаза на повърхностен сън. В насърчаването на разделянето на майката и детето, хората не използват вътрешните възможности на мозъка на природата за непрекъснато развитие, като ги ограничават.
 7. Ако детето спи с родителите си, той се държи много по-спокойно, плаче по-малко. Ако започне да се блъска и да се обръща, мама веднага реагира и успокоява. Когато организира съня на детето в отделно легло, в отделно помещение, тя не може да реагира бързо на плач, нивото на хормона на бебето се повишава, не може да се успокои дълго време.
 8. Мама е по-малко притеснена, ако трохите спят наблизо.

Какво претендират противниците на съвместния сън?

 1. Детето има опасност от разрушаване. Това е невъзможно. Ако майката не приема алкохол, хапчета за сън, тя, в състояние на сън, реагира на най-малкото движение на своето потомство.
 2. Аргументи за трудния интимен живот на родителите. Този въпрос може да бъде решен.
 3. Детето е твърде привързано към майката. Привързаността към родителите винаги ще бъде, но психологическите ефекти на съня на детето могат да бъдат избегнати отделно.

Все повече хора говорят за ползите от споделянето на сън с дете. Но има случаи, когато не е необходимо да се прави това:

 1. Когато родителите използват алкохол, наркотици, хапчета за сън, докато пушат.
 2. Ако родителите имат инфекциозни заболявания.

Родителите сами решават кой сън избират. Можете също да изберете компромис: поставете детски легла за бебета наблизо.

За бебешки креватчета

Ако не можете да решите кои ясли да купите, тогава най-рационалното решение на първо място ще бъде да използвате детска количка с подвижна люлка. Разклащайки една троха в него, го премествате на правилното място, без да се премествате. Възможно е да се движите заедно с количката, например, в леглото на родителите. До три месеца тя може да замени вашето легло. Ние не препоръчваме да купувате всички видове люлки, люлки с балдахини, дантели, защото те са не само красиви, но и опасни за употреба, особено когато бебето започне да седи.

Какви креватчета за деца от годината могат да бъдат закупени? Можете да си купите трансформиращ модел, който може да бъде фиксиран към ръба на леглото. Такива дизайни са по-скъпи, но много удобни за използване при споделяне на сън. Дори производителите предлагат детски легла, детски легла с музика, въртящ се мобилен, нощна светлина, смяна на дъска. Те имат минус: често матракът не отговаря на ортопедичните изисквания. И висока цена. Все още има пашкул, но той е ирационален, използва се само до четири месеца. Докато теоретиците твърдят, търговците предлагат, майките търсят отговори и решения.

Добър компромис все още е детско креватче. Детето постоянно се чувства до него майка, така че спя здраво. С безпокойството на бебето през нощта, жената трябва само да протегне ръка, за да го успокои. Можете да нахраните бебето, без да ставате. В същото време той спи, сякаш отделно, постепенно се довежда до легло, отделно от родителите си. При избора на такова легло трябва да се има предвид, че то трябва да бъде здраво закрепено към родителското легло, регулирано по височина и да бъде статично. Бебето може да спи в нея до две години.

Бебешки сън

Новородените бебета спят много за 19-20 часа. От 1 месец сънят става по-кратък, от 6 месеца - още по-кратък. През годината детето спи два пъти на ден. Сънят се дава 13-14 часа. Как да се постави детето да спи през годината? За нощен сън, не по-късно от 21 часа, през деня, постепенно преминавайте към еднократен сън. По време на прехода, в някои дни, детето може да спи два пъти на ден, а в някои дни, 1 път, в зависимост от това как се чувства. Опитайте в този момент да избегнете заспиване с бутилка, със сладка напитка. Да не се води война, когато се подготвя за лягане, измисля ритуали за процеса на полагане, например, тихи игри с играчки, мрачни светлини в стаята, къпане преди лягане, лек масаж, приспивна песен за бебета - древно хапче за сън.

От древни времена тези песни са били надарени с мистични свойства. Хората вярвали, че всяка майка трябва да измисли уникална мелодия за детето, думи и амулети. Времената са се променили, но приспивни песни продължават да живеят, помагат за успокояване на детето, в някои отношения дори влияят на неговото възпитание. Хиперактивността, плачът, капризността, агресията от страна на бебето казват, че той е уморен и иска да спи, да реагира правилно към него. Можете да го вземете в ръцете си. В тази ситуация песен за приспивна песен за бебета, изпълнявана от майката, ще бъде много полезна - детето постепенно ще се успокои и ще заспи.

Тези, които са по-високи

Възрастните деца могат да четат или да разказват истории за лягане. Постепенно тя ще се превърне в любим ритуал на детето преди лягане. От две годишна възраст много деца слушат с удоволствие и повтарят кратки приказки за нощта след родителите си: "Ryaba Chicken", "Repka", "Колобок" и др. Приказките са много атрактивни за децата, защото не е само текст, а малък спектакъл, който включва жестове, пеене, моменти на театрална пиеса. Всяка вечер може да бъде разказана приказка, интерпретиране на събития, описания, обогатяване с нови детайли. От това интересът на детето не изчезва, а нараства. Бебето изчаква нови части, успокоява се и внимателно слуша, което допринася за бързото заспиване.

"Излизане" в отделно легло

Детето расте, родителите мислят как да спят заедно с детето до каква възраст е приемливо. Какво да направите за достигане на тази възраст? Как да научим детето да спи сам?

От раждането до три месеца децата трябва да бъдат постоянно близо до майка си, да чуват ударите на сърцето й, да усещат топлината на тялото й, да не се разделят от майка си. До 6 месеца детето е напълно зависимо от грижата на майката. След тази възраст нощните храни стават все по-чести. От раждането до година или две кърменето се счита за норма, детето често продължава да спи с родителите си. След отбиването на децата, те лесно могат да бъдат научени да спят отделно. Но от две до четири годишни деца се измъчват от нощни страхове, поради което искат да спят с майка си, за да видят присъствието й, което трябва да се вземе под внимание, когато се превежда да спите отделно от родителите си.

Въз основа на опита на отделните семейства, можем да заключим, че е по-добре това да се прави по време на кризата от три години (2.5-3 години), когато детето все повече започва да казва: "Аз самият". На тази възраст обикновено не се нуждаят от помощ на възрастни с пот. Но това не означава, че веднага след третия рожден ден, трябва да започнем да отбиваме внезапно децата да спят заедно. Организирайте този процес постепенно.

Можете да си купите детско креватче за кукли, да започнете да слагате играчки с нея, да пеете приспивни песни и да разказвате приказки. Тогава купи бебешко креватче. Ако все още не е, вземете детето в магазина, изберете с него. У дома, сглобявайки едно ясли, "се установява" в любимата си играчка. Започнете с дрямка в нея, постепенно преминавайки към нощта. Едно дете може да се събуди през нощта, да плаче, да попита родителите си, да изпълни неговата молба, да го остави да спи с вас, постепенно ще изчезне. Не комбинирайте процеса на преход с отбиване, с болезнено състояние, раждане на второ дете, при преместване на ново място на пребиваване, по време на устройството в детската градина. Не бързайте да премествате бебето далеч от вас. Децата растат бързо. Ще дойде времето, когато ще си спомните за времето, когато малката братче се присвиваше наблизо.

Малко повече за съня на децата

Прехвърляте детето в отделен сън доста дълго време, но детето не спи в яслите си. Причините могат да бъдат различни, анализирайте следното и опитайте сами.

 1. Необоснован ритуал за подготовка за легло.
 2. Нощно студ, ако детето постоянно се разкрива. Може да е препоръчително да се шият бутони и отвори за горните ъгли на одеялото, които трябва да се закрепят чрез опаковане на оградите на леглото. Одеялото винаги ще бъде там, без значение как детето се опитва да го изхвърли.
 3. Страх. Помислете за какво може да се свърже, отстранете причината.
 4. Глада. Не си лягай гладен.
 5. Чести заболявания, които изискват повишено внимание от родителите.
 6. Нежеланието на детето да се отърве от навика да спи с родителите си. Тук трябва да проявите търпение, постоянство, последователност, организиране на постепенен преход.

Възможни решения на проблема

Опитайте следното:

 1. Да се ​​постави на сън в строго определено време. Режимът се придържа към святото.
 2. Да се ​​организира дневният сън само в яслите.
 3. Помислете за ритуала на лягане. Едно и половина часа преди сън ситуацията в къщата трябва да бъде спокойна, измерена. Например, разходка преди лягане, вечеря, тихи игри, четене на книги, поставяне в леглото в съответствие с разработения ритуал. Не крещете, не създавайте проблеми, не експлодирайте, ако детето откаже да си легне отделно от вас.
 4. Опитайте се да не злоупотребявате с морска болест.
 5. Позволявайки на децата да вземат любимите си играчки в яслите, те носят чувство на сигурност, тъй като детето ги третира като истински хора. Позволете да вземете в яслите толкова играчки, колкото бебето желае. Можете да вземете любимите си книги. Това е нормално.
 6. Използвайте нощна светлина, защото децата се страхуват от тъмнината.
 7. Не се премествайте в леглото на спящото дете. Събуждайки се сама през нощта, той се уплаши.
 8. Препоръчително е да се изолира екранът на леглото, завесата, да се постави в друга стая. Детето трябва да има отделно място за спане, ако е затворено, това е сигнал, че е време за сън.
 9. Задайте правило: след като завършите всички ритуали преди лягане, след приказка и желание за лека нощ, вече не можете да се лутате из апартамента. Детето трябва да разбере, че изискванията са сериозни, той няма да съжалява родителите. Някои деца се страхуват да заспиват сами, започват да питат за едно питие, отиват до тоалетната, се оплакват, че стомахът им боли, пречи на шума от улицата - всичко това се прави, за да привлече вниманието на родителите, да започне да ги манипулира. Той също така разстройва съня. В такава ситуация, без скандал, тихо трябва да вземеш детето в леглото. Няма нужда да се кълнат, успокояват, утешават, защото това се изисква от родителите. Ако мълчаливо ескортирате бебето до леглото няколко пъти, той ще разбере, че мама и татко няма да се откажат от исканията си, че е време да спят.

Младите родители могат да бъдат посъветвани да изучат книгата „Съвместен сън с дете. Ръководство за родителите на Джеймс Маккена. Той обсъжда и не подлежи на съмнение по въпроса за дете, което спи до майката. Авторът оправдава мнението си.

При раждането, поради промяна на средата, детето изпитва силен стрес: звукът на сърцето на майката, емоционалният и биохимичен метаболизъм, изчезва един физиологичен ритъм. Новороденото е много уплашено. Авторът твърди, че за да се избегнат последствията от подобна ситуация, детето трябва винаги да е близо до майката. Що се отнася до общоприетото схващане, че бебето може да бъде закован в сън, Джеймс дава препоръки как да го избегнем. Той също така обръща внимание на това, което може да се случи през нощта, когато безпомощното бебе в отделно легло е оставено на себе си. Шумът и сенките в стаята могат да се изплашат; мошеници, седящи на трохи и предизвикващи безпокойство; кракът, който има между пръчките; одеяло, което покриваше главата и блокираше достъпа на въздух. Авторът твърди, че самото нощно поставяне на дете е равносилно на престъпление.

Ако бебето спи с майка си, чувства топлината на тялото си, нейната миризма, чува дишането му, плаче по-рядко, не произвежда кортизол - хормон на стреса, така че броят на сърдечните удари не се увеличава, абсорбцията на кислород не намалява, следователно процесът не намалява растеж. Детето се отървава от постоянния стрес, развива се добре, набира тегло, способностите му се разкриват рано, в по-възрастна възраст той не е в конфликт. При близък физически контакт майката произвежда добре кърмата. Съвместният сън с родителите обединява бащата и детето, формира взаимната им интимност, любов. Маккена напомня на читателите, че хората са спали с децата си от векове. И само цивилизацията е донесла много странни препоръки от гледна точка на педагогиката, често основани на псевдонаучни изследвания. Авторът пише в книгата за опита в отглеждането на деца в семейството на родителите си, че не са използвани нови омагьосани препоръки на Спок, според които много семейства отглеждат децата си.

В заключение

За съжаление, интуицията не казва на много родители какво новородените деца изпитват и чувстват. Майчиният инстинкт, на който трябва да се вярва, често не може да пробие слоевете от всякакъв вид информация, конвенции, предразсъдъци. Родени в друг свят, детето е в състояние на комфорт в ръцете на или близо до майката. Оставен на себе си, пренебрегван, той изпитва опит на смърт, падане. Тук имаме предвид не само съвместен сън с дете, но и въпроса за обучението на децата да бъдат в ръце. Природата е програмирала бебетата да спят заедно с майката, тя не зависи от начина на хранене на бебето: кърмата или формулата. Ако тази нужда не се реализира, тя чака своята бомба със закъснител. Може да се появи във всяка възраст. Като пример: страхът от самотата през нощта води до факта, че някой получава много домашни любимци и им позволява да спят с тях, някой страда от техния неуспешен брак поради страх да не е сам в леглото през нощта. Този страх не е съзнателен, а на подсъзнателно ниво. Майките, които се страхуват да развалят децата си със съвместен сън, трябва да мислят дали искат тъжна съдба за тяхното дете.