Как да изберем размера на едно и половин спално бельо?
Anonim

Изборът на спално бельо е завладяваща, но доста трудна задача. Огромен брой цветове, много видове материали, различни видове покрития, опции за декориране, но най-важното при избора е размерът на едно и половин легло. Затова, за да изберете правилната легла, измерете предварително ширината и дължината на възглавниците, матраците и одеялата с мерителна лента.

Също така, при избора на легло трябва да се основава на качеството на плата и шевни продукти. Не забравяйте, че домашният текстил трябва да се вписва идеално във вътрешността на стаята ви.

Размери на едно и половин спално бельо

Към днешна дата има няколко вида легла, които се различават по име и размери, като те включват следните набори:

 • една спалня;
 • стандартно един и половина;
 • един и половина евро;
 • стандартно двойно;
 • двойно евро;
 • семейство;
 • юношеството;
 • деца.

Руската и европейската големина на едно и половин спално бельо са представени в таблицата.

имеРазмер на калъфка за възглавница в mmРазмер на завивката в ммРазмер на листа в mm
съотношение 3 към 2500 * 700 *, 600 * 600, 700 * 7001500 * 2100, 1500 * 2200, 2150 * 24801500 * 2150, 1600 * 2100, 1800 * 2600, 2150 * 1480
тийнейджър500 * 600, 500 * 700, 700 * 7001450 * 21501450 * 2200
евро500 * 700, 700 * 7002000 * 2200, 2050 * 2250, 2250 * 24502400 * 2200, 2400 * 2800

Всеки производител разполага със собствени мерни комплекти. Всички руски компании имат стандартни размери на легло, което не може да се каже за европейските производители.

Когато купувате комплект от легла, внимателно прочетете номерата на опаковката. Посочените размери на спалното бельо могат да се различават от реалните. Ето защо е по-добре леглото да се извади от опаковката и да се измери с един сантиметър от всяка единица стоки, включена в пакета. По този начин ще знаете точния размер на чаршафите, калъфките за възглавници и завивките.

Дизайн едно и половин комплект за легло

Всяка година дизайнерите никога не престават да ни учудват с нови модели спално бельо. Най-добрите майстори-художници работят по различни стилове и варианти на декорация. Огромна гама от комплекти постелки в различни стилове се предлагат на пазара за всички вкусове и цветове!

 1. Фолклорна посока: големи ярки рисунки на монофонично покривало. Най-популярните модели на спално бельо изобразяват буйни рози, големи глухарчета и ярки орхидеи. Тези комплекти са украсени с красиви къдрици, дантели и къдрици.
 2. Ретростил: романтични комплекти за постелки с модели и цветя, украсени с панделки и лъкове от сатенена тъкан.
 3. Популярни тенденции в модерен стил: 3D-снимки на леглото, изображения под формата на йероглифи, забавни животни, екзотични пейзажи, космически сцени и много други.
 4. Бизнес стил: комплект с постелки или карирани спални комплекти, изработени от естествени тъкани (груби, бельо или бамбук).
 5. Посоката на страната: малки и в същото време ярки шаблони, рисунки и абстракции.

Как да изберем висококачествено спално бельо?

Асортиментът на домашен текстил включва широка гама от спално бельо на местни и европейски фирми. За да изберете качествен продукт, трябва да знаете какви видове естествени материи зашиват спално бельо и половина:

 • хасе;
 • американ;
 • памук;
 • бамбук;
 • американ;
 • лен;
 • поплин;
 • ranfors;
 • biomatin;
 • сатен;
 • коприна.

Леглото от естествени материи е дишащо, не предизвиква алергични реакции, е устойчиво на деформация, трайно и издръжливо. В допълнение, тези легла са много леки, меки и приятни на допир, запазват яркостта на цвета добре, дори след многобройни измивания.

Цветове: кой легло е по-добре да изберете?

Успешните дизайнерски решения и появата на нови тъкани превръщат спалното бельо в произведения на изкуството. Модерните суити могат да преобразят вашата стая.

Твърди цветове са избледнели на заден план, така че спокойните морски пейзажи, живите тропически мотиви, строгите геометрични абстракции и египетските модели са в мода. Модните цветови решения вдигат настроението и в същото време успокояват човека.

Най-популярната тенденция през 2017 г. беше комплектът от легла, изработен в техно стил, показващ техника, която красиво блести с всички сребърно-метални нюанси. Този дизайн ще се впише идеално в една стая, направена в модерен стил.

Критерии за избор на комплект за легла и половина

Изборът на полотно бельо не е лесна задача, която изисква време и пари. Преди да направите покупка, трябва да определите за себе си няколко индикатора, които ще ви помогнат да направите правилния избор:

 1. Размерът на леглото (най-често мебелите имат стандартни размери, но в някои случаи леглата имат дизайнерски нестандартни решения).
 2. Производител на едно и полотно спално бельо.
 3. Размерът на един и половина комплект (какви размери на одеяло покрива, чаршафи и калъфки за възглавници идват от местни и европейски компании).
 4. Дължината и ширината на матрака, одеялата и възглавниците.
 5. Стил на стила на леглото.
 6. Вид на тъканите и декоративни елементи.
 7. Оцветяване на спално бельо.

Водени от тази статия, можете да разберете какви са размерите на една и половина легла. Това ще ви помогне бързо да навигирате и да направите отлична покупка!