Какъв цвят на очите ще има детето?
Anonim

Веднага щом бебето дойде на този свят, баби и дядовци, приятели и познати, лели и чичовци и, разбира се, новоизкарваните родители се чудят как изглежда трохите. Чий нос, уста, бузи. И един от основните въпроси е: "Какъв е цветът на очите на детето?" Могат ли синьооките родители да имат кафяво момиче? Или една тъмнооки двойка има момче със сини очи? Нека го разберем!

Какво определя цвета на очите при децата? Не може да има определен отговор, защото поне 90% се решават от генетиката, а останалите 10% все още зависят от случая.

Цветът на човешкото око се определя от количеството пигмент, наречен меланин в ириса. Минималното количество меланин означава син цвят на очите, максималното количество е кафяво. Останалите цветове и нюанси са между тези две точки от спектъра. Количеството на пигмента се определя генетично.

Всички новородени имат тъмнокафяви или сиво-сини очи. Тогава, в зависимост от скоростта и количеството на меланин, произведен от тялото, цветът на очите ще се промени. Най-накрая можете да определите какъв цвят ще бъде очите на детето ви, когато навършат три години. До тази възраст може да се промени, но за повечето деца всичко е вече ясно от шест месеца до една година. Има изключения от правилото: има хора, чийто цвят на очите се променя през целия си живот.

Това е заблуда, че ако и двамата родители са с кафяви очи, детето също трябва да има този цвят на очите. За тяхна изненада можеше да се роди дете със сини очи. Колко семейства се разпаднаха поради такива случаи, когато хората нямат представа какво е генетика. Разбира се, подозрението падаше върху жена. Междувременно всичко е доста просто. Нека да разгледаме най-простия пример от съвременен учебник по биология.

Какъв цвят на очите ще има детето? Предполагането няма да работи предварително. Всеки човек има два варианта на един и същи ген: майчина и баща. Две версии на гена се наричат ​​алели. Един от тях ще бъде доминиращ, а другият - рецесивен. Така че, кафявият цвят на очите - доминиращ. Но детето също може да получи рецесивен алел на един от родителите.

Означаваме кафявия цвят на очите с буквата "K", а синият цвят, който е рецесивен, малък "g". Комбинация от два алела, един от всеки родител, е отговорен за цвета на очите в човешкото тяло. По този начин, човек с кафяви очи ще има или комбинация от "CC" или "Cg". Едно синьооко дете, от своя страна, може да има само "yy".

Детето може да има сини очи, ако и двамата тъмнооки родители имат непълно господство на кафяв цвят, тоест и двете имат алел “Kg”. С други думи, ако баба или дядо на детето има сини очи, техният внук може да е синьооки!

Мама "Kg" + баща "Kg" = KK (кафяви очи) или Kg (кафяви очи) или yy (сини очи).

Днес има дори особени калкулатори, които да определят какъв цвят ще имат очите на детето. Разбира се, нашето обяснение е много схематично и не отразява цялата сложност на генетичните процеси. И все пак концепцията и развитието на детето е голяма тайна и нашият ум не винаги е в състояние да го осъзнае. Какъв е цветът на очите на детето - важно ли е? Много по-важно е, че той е здрав и живее щастлив живот, нали?