Мериносова прежда (вълна): ревюта, спецификации
Anonim

Мерино нарича специална порода финоовчани овце, отличаваща се с висококачествена вълна. Преди това такива животни се отглеждали само в Гърция, Италия и Испания. Днес те се отглеждат на всички континенти. Има ферми, които се специализират в тази и у нас. Скъпата висококачествена прежда, наречена мериноса, са изработени от пенираната вълна на такива овце.

Как

Първо, да видим как се прави мериновата прежда. Овча вълна от тази порода има много висока цена. Ето защо, при производството на прежда за намаляване на крайната цена, тя обикновено се смесва с естествена коприна или кашмир. Оказва се и скъпо, но в същото време повече или по-малко достъпни материали. Жителите на Нова Зеландия имат възможност също да плетат предмети от прежда, изработена от мериносова вълна, смесена с опосум.

Основни функции

Изборът на цветове за всички видове материали е много широк. Мериносовата овча вълна се оценява предимно за много тънка дрямка (само 15-25 микрона). Ето защо, от предени от него прежди, е възможно да се плетат и тънки ажурни предмети и топлообемни. Използвани мериносови прежди (вълна), прегледи от които са отлични, за производството на двете продукти, предназначени за възрастни и детски дрехи. Пуловерите, шапките и чорапите, свързани с него, не причиняват алергии и не дразнят кожата.

Основните предимства

Преждата от Мерино е вълна, а коментарите на занаятчиите, които заслужават почти ентусиазъм, имат големи предимства. Нейните предимства включват:

  • Хипоалергенни и антибактериални свойства. Мериносовата овча вълна съдържа ланолин. Ето защо неговите продукти не предизвикват алергии и могат да бъдат използвани за производството на детски неща. Тъй като такива продукти практически не задържат влагата, бактериите просто нямат какво да развиват в тях.

  • Устойчивост и лекота.

  • Гъвкавост. Продуктите от мериносовата прежда лесно се разтягат и бързо поемат първоначалната си форма.

  • Способност за отблъскване на мръсотия.

Как да се грижим за продуктите

Като цяло, за плетене на вълнени неща, материалът е много подходящ - мериносова прежда. Вълната на този сорт е много високо качество, но нещата, направени от нея, са все още доста капризни. Грижата за тях е доста трудна. Изтрийте ги изцяло на ръка. В този случай трябва да използвате само висококачествени меки прахове, предназначени специално за вълна. Ако желаете, такива продукти могат да се изплакнат с хладка вода с добавянето на една супена лъжица гроздов оцет.

Потопете такива неща, но не за дълго. Измитите неща не се изтръгват, а се оцветяват, увити в хавлиена кърпа. Сушенето на мериносови прежди е възможно само в хоризонтално положение.

Twist начин

Всяка вълнена прежда, предназначена за плетене на дрехи, включително мериноса, се състои не от един, а от няколко нишки. Те са свързани помежду си и могат да бъдат различни. Нишките от мериносова вълна първо се извиват на две. След това вземете няколко от тези двойки и отново завъртете в същата посока. В продажба има различни мериносова вълна. Дебела прежда се използва за плетене на зимни шапки, жилетки и пуловери. Например, може да се изработи лека поло, ръкавици, гамаши и т.н. Броят на двойките, използвани при производството на прежда, обикновено е посочен на етикета. При производството на материал по този начин нишките се намират свободно един до друг. Следователно, преждата е много еластична и гъвкава. Тъй като преждата от мериноса е само усукана по този начин, тази технология е кръстена на нея.

Становище на майсторите

Мериновата прежда - вълна, заслужава прекрасни отзиви. Характеристиките на продуктите, изработени от този материал, са наистина отлични. Техните предимства, в допълнение към горното, включват мекота и естетическа привлекателност. Да плета неща от такива вълна, по мнението на всички, без изключение, craftswomen, е много лесно. Циклите се оказват равни, а конецът лежи много добре. Лесно е да плета продукти от този материал като плетене и плетене.

Като цяло, тази прежда майстори вярват, че всъщност е много високо качество. Някои недостатъци на мериносовия материал включват само високата му цена.

Цена на преждата

А пакет от мериносови прежди смесени с акрил струва около 1200-1300 рубли. Разбира се, това е доста скъпо. Например, детски пуловер за момиче с височина 125 см отнема по 2-3 такива мотки от по 100 гр. Така той може да направи около 2500-3500 рубли. Плетива прежда (100% мериносова вълна) е дори по-скъпо - около 1700-2100 r. за Ханк. Разбира се, нещата от него са много скъпи. Въпреки това, цената им напълно оправдава отличното представяне.

По този начин, мериносова прежда (вълна), прегледи на които са просто прекрасни - материалът е наистина високо качество и добро. Но, разбира се, си струва да купувате само занаятчии, които имат опит в плетене на вълна. Дори разваляне на чиле на такава скъпа прежда ще бъде много разочароващо.