Multicolor Parrot Lorikeet: снимки, описание, начин на живот и местообитание
Anonim

Многоцветният папагал Lorikeet е един от най-ярките и най-шумните птици от всякакъв вид папагали. Благодарение на пъстроцветното и колоритно оцветяване на перата птиците са наричани „клоуни на птичия свят“. Те са доста трудни за объркване с други видове. Тези птици са много подвижни, имат прости изисквания за хранене и развъждане и също могат бързо да се адаптират към използването на нови ресурси за живот.

Описание на папагалите Lorikeet

Многоцветните папагали са тънки, дълги опашки, ярко оцветени птици със среден размер, чиято дължина, включително опашката, варира от 25 до 30 сантиметра, а теглото от 75 до 157 грама. Размах на крилете около 45 сантиметра.

Папагалите достигат полова зрялост на възраст от осемнадесет до двадесет и четири месеца. Младите хора обикновено имат по-бледо и по-скучно оперение от възрастните, с много по-тъмно кафяво-оранжев купол. Пилетата имат черен клюн, а при възрастния папагал Лорикет човката е ярко червена с жълт връх. Главата е пурпурно-синя с зеленикаво-жълта яка, горната част, крилата и опашката са тъмнозелени. Гръдният кош има оранжево-жълт цвят, а коремът е пурпурно-син с жълт и зелен цвят между краката и опашката. Подложките са оранжеви, но гъста жълта ивица минава през средата на кафявите основни летателни пера. Очите са яркочервени с тесен тъмносив гол пръстен. Краката са сиви, адаптирани към дърветата, с два пръста отпред и два зад. Опашката на папагал, като правило, има дълга и остра форма.

Има няколко признака за визуално разграничаване на пола на птицата, женската и мъжката са почти идентични, но за запалените наблюдатели на тяхното оцветяване и поведение техният диморфизъм е очевиден. Многоцветни Lorikety имат бърз, директен полет с бързи крила на крилата. Когато скочат, светят в тъмно зелено и ярко червено.

Места, където се срещат

Папагалите Lorikeet могат да бъдат намерени в различни местообитания на дърветата, посещават тропически и мангрови гори, крайбрежни плантации, мокри и евкалиптови гори, леки гори и горски ръбове, както и озеленени градски градини и паркове. Някои видове Lorikets са станали толкова често срещани в селскостопанските и крайградските райони, че се считат за вредители. Средната продължителност на живота на птиците в дивата природа е около дванадесет години, а в зоологическите градини могат да живеят около двадесет.

Естественият обхват на многоцветните Loriketov включва юг и изток от Индонезия, Нова Гвинея, Нова Каледония, Соломоновите острови, остров Голи, крайбрежни райони в северната и източната част на Австралия, където хората свикват с квартала и живеят в непосредствена близост до жилища. В Северна Австралия папагалите живеят целогодишно, но в южната част на страната птиците се скитат в търсене на храна, когато растителността се променя със сезоните.

репродукция

След като достигна пубертета, Лорикети създава двойка, като правило те са моногамни и поддържат дългосрочни двойки облигации за дълъг период, ако не и до края на живота си. Размножителният сезон може да варира в широки граници в различните региони в зависимост от климата и наличието на храна, но в Австралия обикновено се случва от август до януари следващата година. Щом се образуват двойките, папагалите Lorikeet намират място за гнездене. Обикновено те слагат яйца в кухи клони на евкалиптови дървета, върху дъвчената, разлагаща се и развалена дървесина. Двойките понякога гнездят на едно и също дърво като друг от многоцветните папагали на Лорикет или други видове птици.

Женските обикновено лежат между една и две белезникави яйца с размери приблизително 28 на 23 милиметра. И двамата родители подготвят гнездата, хранят и отглеждат пилета, но инкубацията се извършва само от женската и отнема между 22 и 25 дни. След около 7-8 седмици младите напускат гнездото и след 15-20 дни след оперението стават напълно независими. Многоцветните папагали Lorikeet са много плодови, те могат да растат до три пилета за сезон.

Поведение и характер

Lorikets обикновено са хиперактивни, общителен и силен, както в плен и в дивата природа. Птиците са много шумни, а по време на полета папагалите непрекъснато излъчват остър, писклив писък и редовно леко чуруликане в покой.

Поведението им понякога е доста комично, особено по време на размножителния сезон, когато мъжът се опитва да впечатли жената с помощта на много брак-танци. Той следва женската, накланя врата си и клати глава, подсвирква едновременно, а учениците му по време на този брой непрекъснато се разширяват и свиват.

Папагалите са силни пилоти, могат да пътуват на разстояние от 30 километра, като летят от мястото на хранене до мястото на нощувката. В техните местообитания многоцветните папагали на Лорикет обикновено могат да се видят на снимки в бързи летящи двойки или стада, които обитават и се хранят в върховете на дърветата. Lorikets рядко слизат на земята, освен ако не искат да пият или се лекуват с допълнителна храна от човек.

храна

В естественото си местообитание папагалите на Лорикит се хранят предимно с нектар и цветен прашец от местни плодове и цветя. Нектарът им дава енергия, а прашецът им дава протеин за здрави пера. Птиците играят важна полезна роля в опрашването на дървета и растения. Те също могат да ядат малки насекоми и ларви. Папагалите Lorikeet имат специален език, чийто връх е покрит с космати четки, които се използват за събиране на течен нектар от дълбините на цветята.

В плен, пернат менюто може да се състои от сладки плодове и плодове, сушен хляб, направен от пшенично брашно, вероятно мед, подсладено мляко, зеленчукови и плодови сокове. Неправилната храна - ядки, твърди зърна и плодове, може да увреди езика и слабия клюн.

Папагал Lorikeet: собственик мнения

Въпреки че Лорикети са игриви, любящи и любопитни птици, те не се считат за добри домашни любимци от животновъдите. Това е така, защото е трудно да се нарекат чисти папагали, техните каустични течни замърсявания замърсяват не само клетката, но и пространството около него в радиус от един метър. Ето защо, за многоцветни Loriketa трябва да се чисти почти всеки ден.

Птиците са много общителни, силни и склонни към шеги. Игрите обичат както пилета, така и възрастни. Всички видове играчки за птици се унищожават в миг на око, и едва след това вниманието се превръща в домашни предмети, така че трябва да е нащрек. Това обаче не означава, че Лорикет е агресивна птица, напротив, папагалите са добродушни и приятелски настроени, особено на собственика си.