Символи на Коледа в Русия
Anonim

Коледа е един от най-важните християнски празници. Това е светъл и радостен ден, който има своята богата история. Този празник обединява представители на различни националности и религии. Всяка страна има свои традиции и символи на Коледа. Разбира се, някои от тях са напълно забравени, докато други, напротив, се използват в наше време. В тази статия научаваме за символите на Коледа в Русия.

Ваканционна история

За да научим за всички традиции на Рождество Христово, нека първо да си припомним историята на този ден. Така че, през втория век в Египет започва да празнува празника, който се нарича Богоявление. Той символизира три събития: раждането на Спасителя, даряването на него и кръщението в реката. В края на петия век Коледа е бил отделен празник. Католическата църква го отбелязва по григорианския календар на 25 декември, а православните - от 6 януари до 7 януари по юлианския календар. В навечерието на трите празника се нарича Бъдни вечер, а самият празник - Коледа. Те завършват на 19 януари при Кръщението.

Раждане на Спасителя

Според историята "в тези дни" (около 4 в. Пр. Хр.) Е проведено преброяване на населението. Всеки жител трябваше да дойде в града му и да се регистрира. Бременна Дева Мария и Йосиф дойдоха във Витлеем, но не можаха да намерят място за сън. Спряха да прекарат нощта в плевня. Тази нощ в перото за добитък се родил Спасителят. Овчарите, които по това време са пасяли добитък до полето, видяха ангел. Това беше Божият пратеник. Той им казал, че е роден Царът на всички царе - Исус Христос. Така че първите, които видяха Божия Син, бяха най-обикновените пастири.

Ролята на Исус Христос в Православието

Имайки предвид символите на Коледа, е невъзможно да не споменем ролята на Божия Син при формирането на християнството като религия. Исус е Месия, който изкупи греховете на хората. В Стария Завет той многократно се споменава за своето идване на земята. Спасителят е символ на вяра, очистване и истинско чудо. Новият завет разказва за живота на Исус на земята, за изкуплението на греховете. Божият Син извърши много чудеса. Той възкреси мъртвите, изцели болните и след това се възкреси след смъртта. С неговата жертвена смърт той изкупи греховете на хората.

Коледа и Нова година

Всички знаем, че символите на Нова година и Коледа са доста сходни. Така до 1935 г. в Русия основната пристрастност е направена именно за да отпразнува раждането на Спасителя. Едва през 40-те години, когато Новата година вече се празнува на 1 януари, всички традиции се смесват помежду си. Въпреки че в действителност Коледа е религиозен празник, и неговите герои имат своя собствена невероятна и необичайна история. Като цяло може да се каже, че в съвременния свят всички тези традиции са толкова тясно свързани помежду си, че се приписват едновременно на Коледа и Нова година. Например, коледната елха се превърна в Нова година. В допълнение, в Русия и Украйна, Новата година се отбелязва за първи път от 31 януари до 1 януари, а след това Коледа от 6 до 7 януари.

Основните символи на православната Коледа

По този начин традиционните атрибути на този празник са сходни в много страни. Сред тях са коледната елха, витлеемската звезда, ангелите, камбаните, сцената на Рождество Христово, коледните свещи и пощенските картички. Има и някои ястия, които се приготвят за Коледа. В много страни този ден посещават приятели и роднини и пеят специални песни - песни. Така година след година християните възхваляват Спасителя Христос и неговото раждане. Интересно е също, че всички добре си спомняме символите на Коледа, но само малцина знаят своята невероятна и фантастична история.

Коледна елха

Най-важният атрибут на Коледа е добре познатата зелена красота. Първоначално е символ на този празник. Когато се роди малкият Исус, цар Ирод наредил убиването на всички бебета в квартала. За да скрият малкия Спасител, Мария и Йосиф положиха входа на пещерата със зелени клони.

Коледната елха е символ на Коледа в много страни. В Русия вечнозеленото дърво стана символ на новогодишните празници едва през 18-ти век. Според някои исторически данни това се дължи на факта, че до този момент Новата година се отбелязва на 1 септември. След това, с идването на власт на Петър I, Светаки е отложено до 31 декември. В същото време, първият руски император наредил на всички да инсталират коледна елха в къщата и да го украсят. Тя символизира богатство, щастие и успех.

Витлеемската звезда

Ето още един символ на Коледа. Всеки знае, че е обичайно да се монтира червена звезда на върха на дървото. Тази традиция също се корени в далечното минало, когато се роди Исус Христос. На този свят ден мъдреците видяха в небето ярка звезда. Те я ​​последваха и тя ги доведе до малкия Исус. Някои учени смятат, че тази звезда е кометата на Халий. Както и да е, това е символ на Коледа в Русия. От древни времена звездите се монтират на куполите на първите църкви. Също така на цялата известна икона на Божията Майка "Burning Bush" може да видите красива осем-посочена звезда.

Ангели и камбани

Тези символи на Рождество Христово са известни и на много хора, които празнуват този прекрасен празник. Тя е свързана и с раждането на Спасителя - Исус. Ангелът казал на овчарите, че се е случило чудо и е роден Божият Син. Но камбаните като символ на Коледа в Русия дойдоха при нас от зимните езически празници. Смята се, че звъненето им отблъсква злите сили. По този начин камбаните и ангелите не само изглеждат много красиво на коледната елха, но и предполагат защита на дома от зли духове. В допълнение, това е хорът на ангелите и звъненето на коледни звънци, които прославят раждането на Христос.

Коледно тържество

В Русия този празник се празнува с голямо удоволствие. Коледната елха вече е украсена с Новата година. В къщите можете да чуете детски смях и весели разговори. От 6 до 7 януари министерствата се провеждат в руските православни църкви, за да прочетат пророчеството за Коледа. Освен това в полунощ можете да чуете най-красивия православен канон „Христос е роден ...“. В Русия този празник се счита за много мистичен и загадъчен. Поради тази причина в този ден обикновено се извършват различни ритуали. Младите момичета предполагат ухажванията. Някои смятат, че на този ден душите на мъртвите роднини идват на празничната маса. Поради тази причина броят на устройствата на масата винаги е повече от хората. След празничната вечеря децата отиват да пеят. Те четат специални песни и разпръскват пшеница и ечемик в домовете на роднини и роднини. Смята се, че такъв обред ще донесе щастие и благоденствие на собствениците на жилището. За това те със сигурност ще благодарят на децата и ще им дадат вкусни лакомства.

Традиции в различни страни

Този голям празник е обичан както от деца, така и от възрастни. Той символизира радостта и раждането на нов живот. В различните страни традициите на този празник са много различни. Например, задължителният символ на Коледа в Англия е сцената на Рождество Христово. Няколко дни преди Коледа тя е поставена на честното място. Това е такъв мини-театър, където можете да видите Божията майка, малкият Исус, мъдреците с подаръци и яслите. В много страни е обичайно да се чества Коледа с появата на първата звезда. Семейството седи на масата, радва се на появата на Исус, чете молитва и яде храна. Менюто за този празник във всяка страна е различно.

Например, в Ирландия основното ястие е печена гъска, а в Шотландия - пушена. В Исландия се подготвя бяла яребица за този празник. В Русия, Украйна и други славянски народи, коледната кута трябва да бъде поставена на масата. Ако Новата година се празнува в семейството кръг, а след това на Коледа, напротив, трябва да отидете на посещение. В Украйна, например, е обичайно богинята да донесе "светата вечеря" на своите кръстници.

Като цяло трябва да се отбележи, че някои традиции зависят от вярата. Например, в много католически страни в навечерието на Коледа започва появата. Продължава 4 седмици. По това време католиците бързо и по специален приключенски календар празнуват дните до празника. Символът на Коледа във Великобритания, разбира се, е печена пуйка. В нощта на 24-25 декември британците си подаряват подаръци. А сега, на Коледна сутрин, децата щастливо се затичаха към чорапите, окачени на камината. Там намират подаръци от Дядо Коледа. Във Великобритания Коледа е семейна почивка. По правило цялото голямо семейство се събира в една къща. На този ден те са шумни и забавни. Те гледат семейни албуми и чат.

Норвежците най-вече вярват, че много зли духове идват на земята по време на коледните празници. Поради тази причина те много усърдно украсяват домовете с камбани и камбани. Те пеят много песни и танци, като по този начин привличат доброто състояние в живота си и преследват злите духове.

В някои славянски страни по Коледа е обичайно да се запалят свещи. Те символизират раждането на Исус. В допълнение, в Украйна има обичай да се готви 12 различни ястия. Това число съответства на 12 апостоли. На този ден украинците не ядат закуска и не ядат. Леки закуски се допускат само за малки деца.

Във всяка страна Коледа е светла и добра почивка. Той реши да се срещне без кавги и конфликти. На този ден не се препоръчва да обсъждаме хората и да говорим за тъжни неща. Разбира се, на Коледа трябва да се молите, да си спомните за Спасителя и да му донесете благодарност за това, че сте изкупили греховете на човечеството.