Игри за деца в лагера
Anonim

Как да организираме лятна почивка за деца в лагера, така че да е интересно и забавно за тях, така че игрите да не само забавляват, но и да развиват въображението и логиката на децата, укрепват физически и подхранват уменията за работа в екип? Какви игри за децата в лагера са най-оптимални за решаване на всички тези проблеми?

Разбира се, първото място по време на летните ваканции е спортът с игри с топки: футбол, волейбол, баскетбол, пионербол, „котел”, „чук”. И двете момичета, момчета, малки деца и тийнейджъри могат да играят в тях.

Голям успех се радваше на народни, прости игри за деца. Това са добре познати лапта, градове, скривалища, салки.

Педагозите често организират за своите ученици играта на всички лагери „Загубен лидер!”. Тук децата ще се нуждаят не само от скорост, но и от находчивост, изобретателност, внимателност. В края на краищата, подобни игри за деца в лагера се основават на факта, че те трябва да търсят бележки, че възрастните се крият в най-неочакваните места предварително. Всяка намерена бележка показва, алегорично, мястото, където е скрито следващото. Например шифровият текст може да бъде: "Ще намерите 2 бележки, където енергията е концентрирана". Всъщност бележката ще бъде скрита близо до трапезарията. Или следната фраза: „Чистотата е гаранция за здраве“, това ще означава, че трябва да се огледате около умивалника.

Последната бележка показва местоположението на скрития съветник. Коя единица го открива - той спечели. Това състезание е по-интересно в случай, че за всяка ескадрила се обмисли оригинален начин чрез бележките.

Има и такива игри за деца в лагера, в които дори децата с увреждания могат да участват. В крайна сметка, тяхното основно състояние не е физическа активност, а въображение. Например, играта "Морето е притеснена".

Децата от всяка възраст и в каквото и да е количество могат да играят. Един шофьор се обръща и казва думите: „Морето е притеснено - веднъж, морето е притеснено - две, морето е притеснено - три, фигурата (такава и такава) стои на едно място! прилагателно, което определя формата на фигурата. Тя може да бъде „животинска“ фигура или спортен, танцов или приказен характер.

Тогава водачът се обръща и "завърта ключа" на децата, замразени в различни пози. Те на свой ред започват да се движат, разкривайки съдържанието на позицията си: ръмжене и скачане, ако задачата е да покаже животно, да танцува, ако фигурата е направена за танц.

Можете да извършвате интелектуални игри за деца в лагера. Това е особено вярно в случай на лошо време, когато трябва да бъдете на закрито и не можете да играете във въздуха. Тези игри са вербални.

Децата седят в кръг, първият нарича предмета на думите, например: “мебели”, “дрехи”, “имена на момчета”, “градове”. Тогава той казва първата дума и потупва дланта си по ръката на следващия играч. Той трябва бързо да назове друга, тематично подходяща дума и да предаде преместването на следващия играч.

Закъснението при избора на желаната дума не трябва да надвишава три секунди. В случай на неспазване на това условие или произношение на неподходяща дума, играчът напуска и играта продължава. Който остане в кръг, печели.

Но най-вълнуващите и забавни игри за деца на 11 години са KVN. Самите деца излизат с представление - представяне на екипа, подготвят "домашното". Възрастните трябва внимателно да разгледат условията на всички състезания в детския KVN.

Разбира се, идеалът се разглежда, когато всички момчета участват в игри и състезания. Но няма какво да се тревожи, ако някой предпочита да чете футбол, а участието в KVN пише собствени приказки. Педагозите и съветниците трябва да разберат, че детето е независимо лице. А възрастните не трябва да подтискат индивидуалността на всеки малък човек, а внимателно и ненатрапчиво да го насочат в правилната посока.