Kerry Blue Terrier: естеството и сложността на поддръжката, болестите и грижите
Anonim

Една от най-старите породи кучета, която се появява в Ирландия, е Кери Син Териер. За ирландците това е националният символ на страната им. Този домашен любимец е много характерен както по външен вид, така и по характер. Какви характеристики го отличават от други породи кучета? За да отговорите на този въпрос ще ви помогне пълна информация за този изключителен домашен любимец.

История на

Разглеждайки породата кучета със снимки, не можете да пропуснете Кери Блу. Сред всички, той се откроява с необичайния си вид и синя красива коса, която е резултат от размножителната работа на учените, която се състоя през годините и имаше за цел да подобри този тип териер.

Няма точна информация за първоначалния произход на породата. Цялата информация е по-скоро легенда. Едно нещо е сигурно: Кери Син Териер е роден в Ирландия (Кери Каунти). Порода за повече от 150 години. За първи път надеждното му описание се появява през 1847 година.

Тази порода е представена на първата изложба през 1913 г., а през 1924 г. е регистриран Дъблинският клуб, който развъжда Сините териери. Ирландците правят тази порода символ на независимостта на страната заедно с трилистника. До 1925 г. в Ирландия вече имаше четири клуба по порода, които организираха изложби и тестваха работните качества на сините териери. Такава активна дейност се интересува от кучета от други страни. Животните бяха изнесени в Канада, САЩ и някои европейски страни.

На изложението, проведено през 1928 г., заглавието "Почти перфектно куче" получи Кери Син Териер. Кучето става третата порода, която официално е призната от все още младата международна кучешка федерация (ICF).

темперамент

Синият Териер е весело и интелигентно куче. Тя е предана приятелка и верен спътник за цял живот. Описанието на породите кучета, съставени от експерти, подчертава такива характеристики на този домашен любимец:

 • висока производителност;
 • незабавна реакция;
 • любопитство;
 • безмилостно отношение към нарушителя;
 • естествен усет за негативни и позитивни мотиви;
 • мобилност.

Въпреки факта, че този четириноги приятел е свикнал перфектно в апартамента, е невъзможно да го задържат като декоративно животно. Първоначално породата е била образувана за лов на дребен дивеч или гризачи - това е роден ловец, който трябва да прекарва много време в активна физическа активност.

Загрижеността, естествената интелигентност и веселостта Кери Син го насочва към непрекъснатото развитие на нови умения и знания. Той не може да бъде усърден, тъй като цялото време се простира, за да придобие нови знания. Тези черти правят животното високо обучено. Съвестното изпълнение на цели, лидерство, опити за изразяване и удовлетворяване на собственика са типично поведение за породата на Кери Син Териер. Снимки на тези четириноги приятели напълно предават характера си. Ушите, насочени напред, подчертават оживения и заинтересуван израз на лицето. Внимателният и пронизващ поглед на тъмните очи издава ума и естествения нюх.

Този домашен любимец е много приятелски настроен по отношение на децата и често участва в игри с тях. Лоялността и любовта към всички жители на семейството в Кери Блу просто не познават граници, но се притесняват от непознати. Чувствайки се за опасност за близките си, домашният любимец може да покаже цялата сила и сила, за да защити собственика.

Какво представляват териерите?

Според класификацията на ICF, Kerry Blue принадлежи към стандарт № 3 на секция № 1 (средни кучета) и към група 3 (териери, които включват други подобни кучета). Имената на тези домашни любимци: Лейкленд териер, скоч териер, Уест Хайленд Уайт Териер и Йоркшир Териер. Те се различават по вид, характер и склонност към лов. Първите разлики в описанията на тези породи се появиха преди много години. Повечето съвременни териери са с британски произход. Те също се разделят на животни, отглеждани на шотландска, английска и ирландска територия. Породи кучета, чиито имена имат думата "териер", са представени от много красиви домашни любимци. Най-ярката, най-необичайната и отличителна от тях е Кери Блу.

Заявление за порода

Експлозивната и смела природа на кучетата от Кери Блу ги прави отлични пазачи.

Те ще пазят правилно поверения им предмет и няма да се страхуват да се бият дори с съперник, по-голям от самите тях. Тази порода ще бъде голям приятел за ловеца. Може да се използва за търсене на малки хищници и зайци. Синият териер плува чудесно, така че в древни времена той е бил използван за улов на видри. Освен това, този домашен любимец е страхотен Pied Piper.

Кучето е много интелигентно и лоялно към собственика, така че става отличен спътник за цял живот.

Външни стандарти

Височината при холката при мъжките е около 45-49 см (18-19 инча), а при женските - 45-48 см (17-18 инча). Средното тегло варира от 15-18 кг. Описанието на породите кучета, съставено от ICF, подчертава тези стандартни външни показатели:

 • главата е мощна и голяма, покрита с изобилна вълна, със слаб преход от челото към лицето;
 • ушите приличат на равнобедрен триъгълник;
 • тъмните очи имат израз на някаква бдителност;
 • нос с големи и широки ноздри;
 • венците и небето от тъмни нюанси;
 • мощните челюсти са развили мускули и са в състояние да осигурят силно сцепление;
 • къса крупа;
 • силни кости със суха конституция, мускули в областта на лопатките, дълбоки гърди и плоски гръб;
 • високо опасната опашка се държи изправена;
 • прави крайници с добре развити мускули;
 • вълна вълниста и дебела, мека на допир;
 • Възможен е всякакъв цвят на синьо оцветяване, както и боядисване на върховете на вълната в черни тонове (до една година и половина, черен или кафяво-червен цвят на покритието от вълна).

Като се има предвид породата кучета със снимки, можете да видите, че Кери Блу се отличава по външен вид. Великолепна блестяща вълна с необичайна сянка, горда поза и пропорционален тен, го правят изпъкнал сред братята си с истински аристократичен поглед.

кученца

Децата на Синия Териер имат черна козина, която с 2-3 години ще придобие синкави оттенъци. Първата прическа се прави след смяна на зъбите. През първата година бе поставена основата на здравето на домашния любимец, затова през този период са важни грижи, разходки, правилно хранене и адекватно възпитание.

Трябва да се помни, че кученцата Кери Син Териер са по-скоро крехки индивиди със слаба мускулна система и връзки. Важно е да не ги вдигате излишно, да не позволявате на никого да влачи, да натискате или дръпнете опашката. Ако искате да вземете бебето в ръцете си, вдигнете го под гърдите и седнете с двете си ръце едновременно. Вие не можете да вземете под корема!

Мястото за сън трябва да е меко, просторно и далеч от отоплителната система и теченията. В помещения, които се посещават от дребни обитатели, е необходимо да се извадят в недостъпното място всички опасни или ценни неща: малки предмети, жици, уреди, окачени завеси, покривки за маса и т.н.

Специални играчки, изработени от пресована гума или латекс, които могат да бъдат намерени във всяка точка на стоки за домашни любимци, са просто необходими. Те помагат да се избегне увреждане на нещата, да се развие домашен любимец и да се освободи от скуката. Можете да използвате детски играчки, изработени от гъвкава пластмаса или гума, както и пръчки от масивно дърво.

До тримесечна възраст неприятните купчини и басейни на пода не могат да бъдат избегнати. Наказанието или изобличаването на бебе за естествена нужда е неприемливо. За да поддържате къщата чиста, трябва да организирате няколко тави, памперси или шепа вестници и да научите вашия домашен любимец да защитава нуждата на правилното място.

След три месеца можете да започнете да ходите с умерено физическо натоварване. Тъй като бебето расте, продължителността на разходките постепенно се увеличава. Ако кученце се изважда 4-6 пъти на ден от три до четири месеца, той бързо ще свикне с дефекацията извън къщата.

Възможни трудности

Общителност, интелигентност и интелигентност в кръвта на породата Кери Син Териер. Характерът обаче има негативна черта - самонадеяност. Поради горещия си ирландски темперамент, домашният любимец не само обича да се бори, той е готов да провокира външния им вид и да вземе активно участие. Той има естествена агресивност към други животни, включително кучета.

Експертите твърдят, че това поведение се проявява само с неправилно образование на четирикрак приятел или късното му социализиране. Ето защо дългите разходки в компанията на приятели са толкова полезни. Този дефицит може да бъде коригиран, като се започне да се повишава колкото се може по-скоро. Въпреки това, трябва да се отбележи, че кучето има ярка индивидуалност и уникален темперамент, така че тежестта на образованието трябва да бъде умерена, а натискът върху домашния любимец е по-добре да се изключи.

Следващото усложнение може да бъде отнемащо време грижи за палтото на Kerry Blue и подстригването, което изисква квалификация или специализирана помощ.

обучение

Още от 3-4 месеца по време на разходката можете да започнете образователни дейности и да тренирате уменията си за обучение на кученца. Според неговия темперамент, Кери Син Териер е предразположен към ярост. Правилният учебен процес помага да се избегне такъв проблем в поведението и животното се научава да уважава селекционера. Образованието се гради върху такива тънкости като: адекватна твърдост, приятелско сътрудничество и пълно зачитане на идентичността на неговия район. Синият Териер абсолютно не толерира никакъв натиск или грубост в адреса си, но с него по всяко време можете да се съгласите по един добър начин. Не трябва незабавно да се карат на домашни любимци, може би той не разбира желанието на собственика. Основното нещо е да се научиш да разбираш своя четириноги приятел и ясно да обясниш своето изискване. Тази порода е много бърза в природата и е напълно податлива на тренировъчни умения, така че лесно можете да осъществите контакт с нея. Кери Блу може да се превърне в отличен спортист, благодарение на добрата си памет и наличието на шофиране и вълнение, заложено генетично.

Образованието трябва да бъде последователно и умерено стриктно. Специално внимание трябва да се обърне на агресията към други животни, като първо се предотвратява и обезсърчава. За да подпомогнете социализацията и да избегнете проблеми с бъдещото поведение, трябва да намерите подходящи спътници за ходене възможно най-рано. Трябва да знаете, че тази порода не се отнася за домашни любимци и ще подхожда на собственика, който има достатъчно време и желание да ходи, да се грижи и да обучава четиримата най-добри приятели.

Как да се грижим за вълненото покритие?

Шикът на синята вълна - една от основните предимства, с които Кери Син Териер може да се гордее. Описанието на породата подчертава, че вълненото покритие е вълнообразно, дебело, подобно на коприната. Всичко останало не притежава неприятна миризма на „куче“ и преливане.

Преди да започнете процеса на рязане, трябва да подготвите домашен любимец. Тя трябва да бъде старателно разчесана, след това измита и изсушена. Куче се разресва срещу вълна. По време на прическата, трябва да принудите животното да приеме правилната поза, както в изложбата.

Подхранването на Kerry Blue Terrier изисква известно умение, познаване на анатомията на породата и нейните стандарти. Професионално изпълнената работа по рязане не само крие някои от недостатъците в добавянето на животното, но и подчертава достойнствата на неговата фигура. Подрязаното куче не трябва да изглежда така, сякаш току-що е напуснало фризьорския салон. Преходите между частите на тялото му трябва да се извършват гладко, естествено и красиво.

Подстригването на домашен любимец е по-добре 2-5 седмици преди изложението, надявайки се, че до желания ден дължината на косата на гърба трябва да бъде около 3-5 cm.

За домашна грижа за вълнено палто на приятел с четири крака ще ви е необходима естествена четка, метален гребен с редки зъби и специална четка с извити метални зъби. Ако самият собственик иска да отреже домашния си любимец, тогава все още трябва да закупите остри, висококачествени ножици и клипер.

Необходимо е внимателно да разчешете един четирикрак приятел, поне три пъти седмично, в противен случай вълната ще стане разрошена и ще се образуват кърлежи. По-добре е да правите прическа поне веднъж на три месеца или когато вълновото покритие расте.

грижа

Дейностите по грижа включват не само редовно подстригване и разресване на породата Кери Син Териер. Снимки на домашни животни потвърждават, че те имат дълга брада и козина по лицето, които също изискват постоянно внимание. По-добре е да събирате вълна с гумена лента, в противен случай брадата ще изглежда неприлична и мръсна от храната. Най-често се измива след всяко хранене. В допълнение, космите, попаднали в очите, могат да ги накарат да се натрупат. Прорасналата коса може да бъде леко скъсена с ножици.

Kerry Blue се нуждае от други системни процедури. Трябва да се помни за почистване на очите на домашния любимец. Всеки ден те трябва да избърсват с памучен тампон, потопен в чиста вода. На всеки две седмици е необходимо да се инспектират ушите и да се почистят, що се отнася до замърсяването. Ноктите трябва да бъдат съкратени месечно. Отстраняването на плаката трябва също да бъде включено в списъка на редовните събития. Това трябва да се прави поне веднъж на всеки три седмици, за да се избегне появата на камъни.

Възможни заболявания

Породата Kerry Blue Terrier се отличава с доста добро здраве и силна имунна система. Тези кучета не са склонни към заболяване. Въпреки това, трябва да се помни, че здравословният начин на живот за такова куче е възможен само с правилната диета и редовна физическа активност, което ви позволява да поддържате Вашия домашен любимец в отлична физическа форма. Само ежедневните разходки ще осигурят не само здрав сън, но и дълголетие.

Важна и навременна ваксинация, защитаваща домашните любимци от смъртоносни патологии.

Специално внимание трябва да се обърне на ушите на животното. Поради твърде стегната връзка с черепа, ушната мида е слабо вентилирана и това може да причини ушни инфекции. Косата от вътрешността на ухото трябва редовно да се скъсява.

Кери Блу е обект на някои болести, от които страдат други породи. Те включват:

 • коляното на дислокацията на чашката;
 • дисплазия на тазобедрената става;
 • тормозят;
 • вирусен ентерит;
 • хроничен отит;
 • катаракта;
 • лептоспироза;
 • онкологични тумори;
 • хепатит.

Хранене с естествена храна

Ежедневната дажба на домашен любимец може да бъде подбрана въз основа на специализирана приготвена храна или храна, приготвена в домашни условия. При правилния подход и двата начина са добри.

Положителната точка на този метод е очевидна - собственикът е уверен в състава на ястието. Недостатъците включват времето, прекарано в готвене, закупуването на съставки и избора на състава в зависимост от състоянието на домашния любимец. При хранене с естествени ястия е необходимо компетентно да се направи балансирано меню, за да не се разваля здравето на домашния любимец.

Някои препоръки ще помогнат:

 1. Породата куче къри синьо териер принадлежи на хищниците, така че лъвският дял от диетата е постно месо, като пуйка, телешко, говеждо или бяло пилешко гърди. Средната дневна потребност на градския възрастен е около 250 - 300 г месни продукти. Активен домашен любимец от ранна възраст или животно, което има проблеми с повишаване на теглото, трябва да получава до 350 грама месо на ден. Парчето месо се попарва с вряща вода или се вари около 10 минути.
 2. Източникът на фибри ще бъдат зърнени храни (по-добре от елда или ориз), които трябва да бъдат внимателно сварени. Трябва да се помни, че правилната порция не е каша с добавка на месо, а месо с добавка на зърнени храни и зеленчуци.
 3. Растителните компоненти също са необходими за месото и е желателно да се изключат бобовите растения и бялото зеле. По-добре е да се предлагат зеленчуци в суров вид с добавянето на една чаена лъжичка от всяко растително масло - витамините са правилно абсорбирани.
 4. Освен месо, зърнени храни и зеленчуци, трябва да добавите млечни продукти. Добър източник на калций ще бъде извара в чист вид, а не извара.
 5. След консултация с ветеринарен лекар можете да изберете минерално-витаминни комплекси, съответстващи на възрастта на домашния любимец.

Храна за хранене

Готовите фуражи имат такива предимства: те спестяват време, са удобни при пътуване, а проблемната брада на породата Кери Син Териер остава чиста, когато ядете сухи закуски. Против може да се случи с ежедневна консумация на нискокачествени продукти: алергични реакции, тъпа коса, пърхот и нарушение на стомашно-чревните функции. Ето защо е важно да се избере най-подходящия производител и внимателно да се проучи съставът, в който месните продукти трябва да имат предимство. При сух фураж няма достатъчно влага, което означава постоянен достъп до прясна вода. Тя трябва да се променя ежедневно. 15 минути преди хранене сухите закуски могат да се напоят с гореща вода (приблизително 70 o C).

Полезни съвети за храненето

Тези методи за хранене са подходящи както за децата от Kerry Blue, така и за възрастните. Единствената разлика е в обема на порциите и броя на храненията на ден.

Бебе на възраст 1, 5–2 месеца се хранят 4 пъти на ден. 3-4-месечните кученца трябва да имат 3 хранения. Индивиди на възраст над шест месеца и възрастни животни се хранят два пъти дневно. Има няколко полезни препоръки:

 • не добавяйте сол към съда;
 • да не се хранят части, приготвени за масата на човека;
 • да не се третират сладкиши и сладкиши;
 • спрете да вземате храна за разходка;
 • да се хранят сутрин и вечер в определени часове;
 • наблюдавайте наличието на чиста вода в купа за домашни любимци.

цена

Развъдни характеристики, постиженията на родителите, статутът на продавача, наличието на документация, спешността на продажбата, пола на животното - всички тези фактори влияят на стойността на специфична кучешка порода Kerry Blue Terrier. Цената варира от 12 000 до 30 000 рубли. За 12 000 - 15 000 можете да си купите хубаво чистокръвно кученце от детската стая с всички документи. Но за 20 000 - 30 000 рубли вече можете да получите бебе на класа, чиито родители имат заглавия, сертификати и други постижения.

Отзиви

Умни, лоялни, весели домашни любимци, носещи море от положителни - това са думите, които домакинът на породата Кери Син Териер пише за своите любими. Обратната връзка в повечето случаи е само положителна и ентусиазирана. Съвсем малко кучета отглеждат кучета на четириногите си приятели, въпреки че някои твърдят, че четириногият приятел действа по този начин в опит да защити собственика.

Всички собственици казват, че Кери Блу се отнася с любов към всички членове на семейството, въпреки че някои от тях са сигурни, че той се привързва и копнее само за един собственик.

Според мнения, домашните любимци обичат вода, опитвайки се да спасят някой плуване. Те не обичат душата на децата, участват в забавните си игри на открито.

Някаква сложност предизвиква грижа, тъй като породата изисква много внимание. Обърнете внимание на животновъдите и времето, прекарано в почистване на косата и брадите. Подстригването също е сложно. Това изисква специално обучение на собственика или посещение на капитана.