Pointer (куче порода): описание, стандарт на породата, характер, снимки и ревюта на животновъдите
Anonim

Британците, които са създали тази порода, вярват, че указателите са референтни, класически, почти перфектни кучета. Те са физически силни и в същото време елегантни, те са отлични ловци с маниерите на истинските господа.

Pointer - порода кучета, първоначално отглеждани за лов, в съвременни условия също се показа като отличен спътник, щастливо придружаващ семейството на своя собственик в далечни и не толкова пътувания.

Малко история

Днес няма единна версия за произхода на тази класическа ловна порода, но има много теории и хипотези. Официално английският указател е признат за островно британско ловно куче, но всички животновъди и животновъди подчертават, че той съдържа всички най-добри характеристики на френските, испанските и италианските предци.

Според една от версиите, предците на съвременните Указатели са дошли в Англия в началото на VIII век от други европейски страни като Испания и Италия. Британските ловци, които виждат багажника, който кучето поема, сочейки към плячка, наричат ​​тази порода указател. Съвременните изследователи смятат, че породата Pointer на кучета, снимката на която може да се види в тази статия, е получена в резултат на кръстосването на Foxhounds и Greyhounds, сетери и италиански указатели, булдоги и Нюфаундлендс. В началото на XIX век, след развъдниците, като кръстосват с италиански и френски ментори, добавят лекота и елегантност, неговото формиране е завършено. В резултат на такива фантастични миксове се появява показалец - порода кучета с уникален външен вид и отлични ловни характеристики. Нейните представители са внимателни и интелигентни, бързи и издръжливи. Отличен аромат и отлично зрение им позволяват да забележат играта не само на водата, но и на земята.

Указател в Русия

В средата на XIX век първите представители на тази порода се появиха у нас. Руските ловци, следвайки английските модни тенденции, възприеха стила на лов с пушка с куче. Породата кучета English Pointer бързо привикна в нашата страна, тъй като хората, които станаха ентусиазирани, започнаха да я практикуват. Представители на руската интелигенция, като Л. Толстой и И. Тургенев, Ф. Шаляпин и К. Коровин, както и много други, ако сами не държат кучета от тази порода, не отказаха да ловуват с обучени чужденци.

След революцията от 1917 г. броят на ловците, които държат такива кучета, намалява значително, но ентусиастите остават и се занимават със селекционна работа. Едва през 60-те години на ХХ век, английският Pointer става отново популярен. Оттогава описанието на породата не се е променило. Нейните представители са широко разпространени в Европа, Русия и Америка, но трябва да се отбележи, че стандартите, дори и в европейските кучешки федерации, имат значителни различия.

Основните характеристики на породата

В резултат на многовековните усилия на британските развъдчици се отглеждат указатели - порода кучета, считани за едни от най-добрите сред ловните кучета. Отличните визия и умения за търсене, най-финият инстинкт и внимателност, незабавният отговор на миризмата на плячка не са всичките му положителни характеристики. Забелязвайки плячката, кучето се качва в „багажника“: замръзва на мястото си, вкарвайки в „струната“ от върха на носа до опашката, като посочва мястото на играта.

В домашни условия указателите са непретенциозни, чисти и подредени. Тяхната твърда и къса коса не изисква специални грижи, а редовно почиствайте домашния си любимец със специална четка. Тъй като кучетата не са в конфликт, те лесно се разбират с други домашни животни, с изключение на птиците, които се считат само за плячка и съответно го ловуват.

вид

Съвременните представители на тази порода имат тонизирано и пропорционално тяло. На дълга, мускулеста и заоблена врата е голяма глава. English Pointer има широк череп, леко притиснат между тънки, ниско поставени уши. Муцуната на тези кучета може да бъде права и леко обърната, но в никакъв случай не е тъп или прегърбен. Горната челюст е малко по-дълга от долната. Очите са доста големи, изразителни, живи и интелигентни. Най-предпочитаният цвят на очите е кафяв, тъмен нюанс. Носът е доста голям, обикновено кафяв, но може да е червеникав. Устните нормално се развиват и не се спускат много.

телосложение

Породата Указател, снимка на представител, от която виждате, има добре развит и мускулест раменен пояс, „постно” и еластичен корем, леко вдлъбнат. Краката на тези кучета са мускулни, с ясно маркирани сухожилия. Опашката, дебела в основата, по-близо до върха става по-тънка.

Pointer е порода кучета, отличаваща се с разнообразие от цветове. Цветът е жълт, кафе, черен, с и без изгаряния. Освен това има не само монохроматични, но и дву- и трицветни цветове. По-скоро ценен знак е наличието на тялото на кучето, и особено на главата, петна на правилната форма, разположени симетрично един спрямо друг.

характер

Послушни и устойчиви, но в същото време независими, мрачни и много самоуверени - това е английски указател. Снимката по-долу показва колко общителни и годни за живеене с други кучета са представителите на тази порода.

Указателите нямат охранителни качества и няма да работят като пазач. Разбира се, кучето ще може да предупреди за проникването на непознат в къщата, но няма да атакува агресивен човек. Кучетата от тази порода с удоволствие ще ловуват, разговарят с вас или ще ви държат компания на семейна разходка. Указателите са активни кучета, дейности, с които трябва да платите поне два часа на ден.

социализация

С собственика и членовете на неговото семейство, бхактите и нежните Указатели винаги изграждат близки отношения. Кучетата са внимателни и послушни, затова дори в ежедневието заповедите на собственика са щастливи да изпълнят. Децата обичат тези кучета и са способни да издържат изследователски дейности от своя страна от доста време. В допълнение, това са доста големи животни, така че детето няма да може да им причини сериозни наранявания. За непознати хора и гости, английският указател е сдържан, може да се каже студено.

С приятели на собствениците, често в къщата - приятелски, но без познаване. Указателите не толерират дългосрочна самота и са склонни да бъдат близки до хората, така че от ранна детска възраст кученцата от тази порода се учат да не се страхуват от раздяла от собственика.

Указател: стандарт на породата

Официалният стандарт за представителите на тази порода е одобрен на 11 ноември 1975 г.

Pointer е ловно куче и трябва да изглежда и да се държи съответно. На пръв поглед едно куче, близко до идеала, трябва да изглежда силно, гъвкаво и послушно. Както позицията, така и настройката на главата трябва да бъдат грациозни и горди. Цялостната симетрия на физиката и формата са по-важни от размерите, с които стрелката е надарена. Описанието на породата препоръчва следните оптимални параметри за тези кучета:

  • Отглеждане на женски от 58 до 66 cm, мъжки - 63-71 cm.
  • Теглото може да варира от 20 до 34 кг.
  • Приемете един цвят: светлокафяв, червен, кафе и черен, както и двуцветни опции. Ако кучето има двуцветен цвят, то на бял фон могат да се поставят големи петна или черни, черни, червени и жълти цветове.

Останалите характеристики, споменати в този документ, са добре познати на животновъдите от тази порода, но ако решите да закупите кученце, тогава не бъдете мързеливи и прочетете внимателно стандарта.

Отзиви на собственика

Да се ​​каже, че английският указател е много популярно куче е невъзможно, но има много фенове на тази порода. Повечето от ловците, според собствените си изповедания, след Указателите не започнали никакви ловни кучета от други породи, но отново избрали това английско куче. Всички собственици подчертават интелигентността, остроумието, наблюдението на представители на тази порода, не само в условията на лов, но и в ежедневния градски живот. Има отрицателни отзиви за указатели, но всички те са оставени от хора, които не отговарят на собствените си възможности с нуждите на такива кучета. За представители на тази порода са необходими: комуникация със собственика и висока двигателна активност. Pointer, заключен сам в апартамент, ходене в продължение на 10-15 минути на ден, рискове не само физическо, но и психично здраве. Още веднъж си спомняме, че кучетата от тази порода се нуждаят от ежедневно 2-3 часа активно движение във въздуха заедно със собственика. Ако не можете да осигурите такава дейност, тогава трябва да помислите за закупуване на по-малко активно куче.