Цветна таби в британски котки (снимка)
Anonim

Цветните таби днес са доста популярни, което не е изненадващо. Котки от подобни цветове изглеждат много необичайни и красиви. Но табби не е просто определен модел и цвят. Видовете и нюансите на изключителното му разнообразие. За разнообразието от табби и разговорите в тази статия.

Какъв цвят се нарича табби

Цветният таби е много фантастичен. Намордниците на такива котки са украсени с изящни маркировки, а телата са „облечени” в колиета, гривни, медальони, копчета и т.н. Голямото разнообразие на мотиви е отличителна черта на таби. Маркировките се намират на различни места, под различни ъгли и могат да имат различни форми. В допълнение, моделът на котките винаги ще бъде уникален, няма два еднакви цвята. Дори животните от един подвид ще се различават по местоположението и яркостта на петна.

Таби - цвят, характерен за няколко котешки пародии, сред които са британците. А сега да разберем откъде идва и какви варианти на този цвят съществуват.

Откъде идва този цвят и защо го наричат ​​така

Въпросът откъде идват котките от такъв странен цвят и дори различни породи, със сигурност ще възникне, ако в къщата се появи британски коте. Цветът на таби е най-вероятно наследен от домашни котки от дивите им предци - нубийските забивки. Всички наши късокоси домашни любимци произхождат от този вид котка.

Що се отнася до термина "табби", има няколко версии за неговото появяване. Най-красивите звучи така. Някъде в началото на 17-ти век в Англия за пръв път бяха донесени копринени тъкани, ценени за теглото си в злато. Техният дизайн е много подобен на цвета на котката и се нарича "табис". И когато по-късно започнаха да отглеждат котки с подобен цвят, те се наричаха така - табби. В допълнение, котки от този цвят, като коприна, бяха много скъпи, тъй като е изключително трудно да ги развъдят - трудно е да се получи необходимия модел, цвят и цвят на очите, съчетани с тях.

Необходими елементи

Цветното фолио, въпреки многото вариации, има редица непроменени елементи:

 • Tikking - всъщност, наличието на самата фигура. В този случай космите трябва да бъдат монотонни към основата.
 • На челото на такива котки непременно има образец, наподобяващ буквата „М“, така наречения знак за скарабей.
 • Петното с форма на пръстови отпечатъци трябва да се намира на задната част на ухото.
 • Чучурът и очите трябва да бъдат оградени. Цветът на инсулта трябва да бъде същият като основния цвят.
 • Чертежът, ако има такъв, задължително включва следните елементи: „огърлица” - три затворени ленти на гърдите; "Къдрици" по бузите; на корема два реда двойни петна. Всички снимки трябва да бъдат ясни и богати, а боята да бъде дълбока.
 • Има и характерен цвят на очите за таби - златист, оранжев и меден. Ако цветът е сребрист, очите на котката трябва да са зелени.

Ако британецът е замъглел цвят и моделите са неясни и се сливат с основния цвят, това е брак. Най-вероятно един от родителите е бил таби, а другият - монофоничен.

Пъстър табби

Зацапаният британец (табби цвят) трябва да има буквата "М" на челото си; "Колие" на шията; пръстени на опашката и върхът на тъмен цвят; ивици по краката; петна по корема с различни диаметри; интермитентна лента на гърба, която се превръща в петна; очна линия и очна линия. Картината трябва да е контрастна и ясна.

Пъстър британски котки също се наричат ​​петнисти, което се превежда като "леопард". Но по принцип всички тези имена означават един и същи вид. Пъстър табби - най-често срещаният вид цвят. Такова котенце може да се роди от родители на всякакво таби-оцветяване.

Тигър Табби (скумрия, раирана)

Цветът на ивичестата тъкан (снимката може да се види в тази статия) има приблизително същите стандарти като описания по-горе, с изключение на това, че линията на гърба трябва да е ясна и непрекъсната, а на страните трябва да има ясно очертани и непрекъснати ивици. В шарени британски, лентата трябва да започне от билото и да стигне до краката. Те трябва да са тесни и чести - колкото по-често, толкова по-добре.

Но при избора на такова котенце си струва да се обмисли един важен факт. Дори ако избраният британец има ясни и дълги ивици, това не означава, че през годината те няма да се разтегнат и да се превърнат в петна. Тоест, котето с табби може да се превърне в петниста котка. Това е единственият тип табби, който може да се промени толкова много. Останалите видове остават практически непроменени през целия живот на котката.

Цветът на бриндите в британците е доста често срещан, но не толкова, колкото е забелязан.

Мраморен табби

Мраморни цветни табби котки най-красиви, светли и сложни. Освен това, това е и най-рядкото заради трудностите при пресичането - от две мраморни индивиди може да се роди райе или пъстър котенце, което носи три паралелни ивици по гърба и големи затворени кръгове по страните, в които са разположени светли петна. Такъв модел не трябва да се пресича или прекъсва. В допълнение, британски мрамор трябва да има следните марки:

 • Рисуване на гърба на главата и раменете, наподобяващи пеперуда.
 • Модели по бузите, които започват от самите ъгли на очите.
 • Модел във формата на "М" на челото.
 • Колиета и гърди са украсени с колиета - колкото повече, толкова по-добре.
 • Пъпчици.
 • Лапите и опашката трябва да бъдат заоблени.
 • Хип кръговете са задължително затворени.

Цветът се отхвърля, ако картината не е достатъчно контрастна, или е остатъчна избеляла лента.

Британският цвят на котешки мрамор може да бъде определен от раждането. Окончателното подравняване и ясно очертаване се случват за два месеца. Ето защо, ако искате да получите този мраморен мрамор, изчакайте този период и не вземайте котенцето преди това.

Отбелязано Таби

Цветът на маратоните или абисинските табита при британските котки може да бъде объркан с монохромен, защото моделите не са типични за него, но той е доста красив. Името идва от породата абисински котки, които се характеризират с подобен цвят. Цветът на козината трябва да е равен, а горната част на космите трябва да изглежда като „пръскане“. Ако натиснете косата на такава котка, можете да видите - всяка коса има два цвята. В този случай британският подкосъм ще съответства на основния цвят. От всички белези, присъщи на таби, котенцата имаха само рисунки под формата на къдрици по бузите и знак за скарабей на челата им.

Ако има петна в цвета, пръстените или вълната не се оцветяват равномерно в два или три цвята, тогава индивидът се отхвърля.

"Пръстването" на абисинските британци има кайсия, кафяв и пясъчно-жълт оттенък. Въпреки това основата на този цвят е черна.

Цветен тон

Цветът на таббито има, освен разновидностите, няколко тона. Тук даваме основните.

Черен или кафяв табби - характеризира се с богати черни петна. Основният цвят е меднокафяв, покриващ цялото тяло, включително брадичката и устните. Носът е тухлен или черен. Подложки за черни лапи.

Шоколадовият таби има белези от дълбок шоколадов цвят. Основният цвят на котката е бронз. Лапите и носа могат да бъдат розови или шоколадови.

Синият цвят на таббитовата котка се отличава със своите ярко сини маркировки. Когато това е основният цвят - леко синкав, много по-светли нюанси. Лапите и носът са розови или сини.

Люляк таби - характеризира се с фантастични люлякови маркировки. Основен цвят - бежово. Подложките на лапите и чучурът са розови.

Крем табби има белези от дълбок крем. Основният цвят на козината е бледо крем. Лапите и лапата розов цвят.

В допълнение, има сребърни tabby. В идеалния случай, основният цвят на палтото на такива британци е светло сребро, а моделът има по-наситен и ярък цвят. Въпреки това, британски табби сребърно оцветени котки идват в най-различни цветове: черно, сметана, шоколад, червено, люляк.