Домашна свиня: къде живее?
Anonim

В днешно време основното животно е домашното свине. Където живее и какво яде са факторите, които ще определят стойността и вкуса на нейното месо. Тези представители на едроматериалите са много плодови и всеядни. Ето защо, с подходящи грижи и благоприятни условия, те могат да донесат добър доход на тези, които ги отглеждат. Нищо чудно, че това животно е едно от първите, които в древни времена са били опитомени от човека.

История на произхода

Кръстчетата са били предци на тези големи копитни животни или, както се наричат ​​и други, диви свине. Там, където живеят, е известно на всички. Това е на практика цялата територия на Европа, но по-рано се оказва, че те са извършени в Африка, където някога всички са били унищожени. Хабитата на дивите свине са предимно горски и степни зони.

Всеядност и непретенциозност в храната - това са уникални черти, които домашното свине наследява от предците си. Където живее това животно и произвежда многобройното си потомство - понякога може да има места, където много други членове на копита не могат да съществуват изобщо. Тя може да живее почти на всяко място и никога няма да има проблеми с храната. Затова археолозите са открили доказателства, че дори преди десет хиляди години хората вече са държали свине и са яли месо.

Как се случи опитомяването?

Когато се появиха първите фермери и сеитбата на полета, дивите свине, съблазнени от посевите на различни растения, се промъкнаха през нощта в градините и откраднаха реколтата. Хората водиха активна борба с „полунощните крадци“ и хванаха диви свине. Малките свине се адаптират бързо към новите условия и храната. Така се появиха домашните свине. „Къде живеят и какви условия се нуждаят днес?“ - този въпрос сега интересува всички, които ще се занимават със свиневъдство. И отговорът към него е много прост - тези големи артиодиктили от древни времена, така адаптирани към условията на живот, които хората създават за тях, че могат да живеят на всички континенти и в почти всички страни.

Тези животни са донесени в Северна Америка от Европа от испанските пионери. Поради факта, че местното население, живеещо там, не е срещало преди това свиневъдство, тогава представените представители на тези сиви гробове избягали от тях. В резултат на това, на тези земи, напротив, се появи диво прасе, където живее и до днес. С времето живее на този континент, хората отглеждат хибрид от европейски глигани и домашни прасенца.

По това време е доказано, че при постоянно население от приблизително един милиард души, домашните свине се считат за най-многобройни големи бозайници на земята.

Характеристики на индивидите и техните условия на живот

Днес домашните свине се различават значително от предците си, но все пак някои от признаците на дивите свине са присъщи на тези съвременни представители на този вид. Те имат лошо зрение, но много остър слух и силно развито обоняние. Те имат инстинкт за стадо от древни времена, и където живее свинята, той може да създаде истинска рова от своя дом, като по този начин се грижи за своето потомство, ако, разбира се, условията позволяват.

За тези представители на artiodactyls с голямо количество мазнини, прегряване е много опасно. Ето защо, когато прасето трябва да живее, вкъщи и независимо от породата, присъствието на всяка вода е необходимо, за да може прасето самостоятелно да регулира собствената си телесна температура. В края на краищата, когато тя се катери в кална локва, тя го прави не заради любовта към мръсотията, а за да не получи топлинен удар.

хабитат

В наше време, свиневъдството е много развито, така че има много места и страни, където живее свинята. Може би единственото място на земята, на което не могат да се видят представители на тези домашни животни, е Антарктика.

Прародителите - глиганите, все още живеят в горите на нашата планета, но техните потомци са свине, опитомени от хора, където живеят у дома? Оказва се, че особено за тях, животновъдите строят хамбари и свинарници, в които се хранят и се грижат за тях. Особеност на такива сгради е, че вместо на пода често има гола земя. Това се прави, за да може свинята да копае земята, която обича да прави от древни времена.

Полза за човечеството

Много хора, които се занимават със свиневъдство, получават от тези животни, освен месо, все още мазнини и кожа. Също така, техните твърди четки позволяват на хората да правят различни четки и четки.

Любителите на гъби използват свине като снупс. Благодарение на техния пикантен аромат, те могат да намерят редки и вкусни трюфели. Днес учените дори са се научили да трансплантират определени свински органи на човек, което по-късно може да спаси човешкия живот.

Интересни факти

Оказва се, че за древните египтяни и китайци, тези артидоцили се считат за свещени животни. Те бяха сигурни в следното: прасето, където живее и развъжда, на това място ще царува щастие и благополучие. Хранене свинско за храна е било позволено само по повод на религиозни празници, и лекари от това време направи смес от свинска кръв, черен дроб, или жлъчка, която има лечебни свойства. Когато животните умират, хората дори поставят в гробовете си домашни прасета, украсени с многоцветни камъни.

Тъй като прасетата имат ограничена способност да отделят пот, те имат само изпотяване на муцуната, не могат да живеят прекалено много в горещите страни. Следователно дори в древни времена номадските пастири не са отглеждали индивиди от този вид в пустините.

Папуасите, живеещи в Нова Гвинея, създали истински култ на прасето. Те я ​​правят пълноправен член на семейството, което може да яде храна директно от масата заедно с всички останали. Тук я наричат ​​по име, говорят и я утешават, ако тя е осакатена или наранена. В резултат на това, това животно е толкова свикнало със собствениците си, че ги придружава навсякъде.

Сега за много хора прасето се превърна в истински източник на добри пари. Тя се отглежда както в специализирани промишлени комплекси, така и в частни домакинства. Но във всеки случай, човек, който ще се занимава със свиневъдство, не пропуска да избере своя бизнес.