Пигментни петна при деца: причини, лечение. Премахване на възрастови петна
Anonim

Откриването на пигментни петна по кожата на детето е тревожно не само за родителите на бебето, но и за лекарите. Опасност ли са тези неоплазми, трябва ли да бъдат отстранени? Ще отговорим на тези въпроси, както и защо се появяват пигментни петна при деца.

Какви са възрастовите точки?

Човешката кожа е сложен защитен механизъм, който предпазва организма от прекомерна загуба на влага, неблагоприятни външни фактори, проникване на патогенни микроорганизми. В описаните процеси меланинът играе важна роля. Но излишъкът от това вещество води до натрупването му. Тази концентрация на веществото се нарича пигментация на кожата. По-долу ще опишем факторите, които допринасят за развитието на това състояние.

Причини за образование

Дали децата са забелязали пигментни петна? Причините за появата им може да са различни. В медицинската литература има две големи групи фактори, които могат да провокират образуването на пигментация на кожата:

 • раждане;
 • закупили.

Така че, първата категория е генетична предразположеност. Ако близките са податливи на образуването на пигментни петна, то тогава е вероятно детето да се появи.

Също така, вродени фактори включват тумори на кожата, които се появяват в резултат на усложнения в процеса на раждането.

Придобити фактори

Има ли детето петна? Причините за това състояние могат да бъдат заболяване на вътрешните органи или отрицателното въздействие на външните фактори. По-специално, появата на кожни тумори може да бъде провокирана от следните фактори:

 • заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • травма;
 • хормонални промени;
 • метаболитни нарушения;
 • рязко изменение на климата и диета;
 • прием на някои лекарства.

видове

При деца, включително новородени, се появяват следните видове пигментни петна:

 • хемангиоми;
 • "родови петна за кафе";
 • "целува щъркела";
 • невус;
 • "Монголско място";
 • лунички.

В някои случаи е необходимо отстраняване на пигментни петна, а в други няма такава нужда. Ето защо е важно да се извърши своевременен медицински преглед на бебето, за да се определи вида и естеството на кожните тумори.

Ще разкажем повече за всяка форма.

"Кафе" пигментни петна

Този тип пигментация на кожата е често срещана при новородените. Цветът на туморите може да бъде от светло бежово до тъмно кафяво. Такива пигментни петна се появяват при деца навсякъде по тялото, но са по-често срещани на лицето, ръцете, краката и гърба.

"Кафе" неоплазми могат да се появят през първите две седмици от живота на бебето, а след това изчезват без следа след няколко месеца. Няма нужда да се лекуват такива петна - те не причиняват никакви нарушения в здравословното функциониране на тялото на трохите.

Какво е хемангиома?

А хемангиома е розово или червено петно ​​на кожата. Неговата разлика от други видове пигментни петна е, че тя не е група от меланин, а доброкачествен тумор, който се образува в резултат на увреждане на кръвоносните съдове. Според медицинската статистика такива петна често се срещат при деца от първите шест месеца. Освен това се отбелязва, че сред момичетата такива неоплазми са по-чести.

Причините за развитието на такъв тумор са вътрематочни нарушения на образуването на кръвоносната система на плода, както и усложнения по време на раждането. В 70% от случаите неоплазмата изчезва самостоятелно със 7 години. От останалите 30%, 10% от децата имат инволюция на хемангиома по време на юношеството. Това се случва поради промени в хормоналните нива.

Този вид пигментни петна могат да се образуват не само върху кожата, но и върху вътрешните органи, нарушавайки тяхната работа. Следователно хемангиомата може да бъде опасна за здравето и живота на детето. Ако на ръката, лицето, задна област, корема на детето се появят розови или червени пигментни петна, тогава има нужда от пълен медицински преглед на младия пациент и по-нататъшно специализирано наблюдение на неоплазмите.

Трябва ли да се лекува хемангиома?

Препоръчва се такъв дефект на кожата при деца, като хемангиома, да се отстранява в следните случаи:

 • отбелязва бърз растеж на тумора;
 • цветът на пигментацията се е променил;
 • петна кървят.

Лечението с хемангиома може да бъде консервативно и хирургично. Последните прекарват бебета на възраст над три месеца при наличие на медицински показания. Отстраняването на пигментните петна също е възможно, като се използват консервативни методи като:

 • криотерапия;
 • хининови инжекции;
 • лъчева терапия;
 • електрокоагулация.

Телангиектазия или "ухапване от щъркел"

Всяко трето новородено се ражда с розови петна по задната част на главата, слепоочията, челото или бузите. При хората такава пигментация се нарича "захапване на щъркелите", в медицината се нарича сложен термин "телеангиектазия".

Причината за появата на тези петна е вътрематочното налягане на тазовите кости на майката върху бебето. Това се случва в края на третия триместър, когато плодът е в тилната позиция на матката надолу. В допълнение, по време на преминаването през родовия канал е възможна и травма на кожата, което води до образуването на такава пигментация при новороденото.

Телеангиектазиите могат постепенно да станат по-бледи, но в някои случаи остават за цял живот. Опасностите за здравето такива пигментни петна при деца не носят и не могат да бъдат лекувани.

Опасно ли е невус?

Невус не е нищо друго освен един мол. Но, както знаете, такива петна при определени условия могат да се превърнат в злокачествен тумор. Следователно, тези дефекти на кожата изискват медицинско наблюдение. При промяна на цвета, размера на петна, образуването на възли по него, наличието на голям брой бенки - трябва възможно най-скоро да се извърши изследване на туморите за тяхната доброта.

Причината за появата на невуси може да бъде генетична предразположеност или ендокринни заболявания. В зависимост от причините за образуването и естеството на пигментацията, лекарят може да препоръча консервативно или хирургично лечение.

"Монголоидно място"

Този вид пигментация е вид невус. Външно, това е голямо пигментно петно ​​при дете, подобно на хематом, който най-често се среща на бедрата, долната част на гърба или крака. В 90% от случаите се случва при деца на монголоидната раса. У нас децата със смесени бракове най-често се раждат с този дефект на кожата. Причините за "монголоидното място" са генетичните характеристики на производството на меланин в представители на определени националности: китайски, японски, африканци, индийци, пакистанци и някои други.

Такова пигментно петно ​​не носи никаква опасност за здравето на бебето и в повечето случаи изчезва или се засилва значително с 5 години.

лунички

Луничките или "целувките на слънцето" се появяват при деца над една година с генетична предразположеност. Те са по-тъмен от основния цвят на кожата. В допълнение, през лятото, петна стават по-ярки под въздействието на слънчевите лъчи, а напротив, пребледняват през зимата. Оранжево-кафявите "конопушки" покриват бузите, челото, брадичката. Има лунички и рамене, гръб, крака.

Такава пигментирана кожа преди това се смяташе за характерна черта на хората от по-ниския клас. Днес луничките са отражение на индивидуалността на собственика им. Освен това се отбелязва, че такива петна постепенно избледняват от 25-годишна възраст.

Въпреки това, много често собствениците на "слънчеви петна" се обръщат към специалисти, за да премахнат такава пигментация. Методи за елиминиране на лунички, има различни:

 • козметични избелващи средства и народни рецепти;
 • криотерапия;
 • химически пилинг;
 • лазерна терапия;
 • дермабразио;
 • отстраняване чрез светлинни вълни.

Но преди да вземете решение за използването на горепосочените методи, си струва да се има предвид, че отстраняването на пигментните петна винаги води до травми на кожата, често има необратими усложнения.

Така, всички неоплазми по кожата на детето изискват изследване и наблюдение. Ако в някои случаи пигментните петна при деца са напълно безвредни, в други те са опасни за бебето. Ето защо, навременното откриване на проблема и осигуряването на необходимите медицински грижи могат да спестят здравето на трохите.