Най-старата порода кучета: описание, снимка, интересни факти от историята
Anonim

Кучетата живеят с хора толкова дълго, че днес е много трудно да се каже кога точно се е случило опитомяването на тези животни. Според една от версиите това събитие се е случило преди повече от 15 хиляди години и оттогава на Земята се появиха много видове кучета, които се различават един от друг по своя външен вид и характер. В днешната публикация ще се обсъдят основните характеристики на най-древните породи кучета.

салуки

Тези редки животни имат много дълга история, в която има много необясними моменти. Първите останки от кучета, наподобяващи персийски хрътки, са открити в шумерските разкопки от 7000-6000 г. пр. Хр. д. Салуки успешно се използва за лов на зайци и газели. Те бяха обучени по двойки със соколи и други хищни птици. А номадите, които смятаха кучетата за нечисти, нарекоха персийските хрътки дар от Аллах.

Салуки е една от най-древните породи кучета на земята. Неговото формиране се осъществява в широк географски район. Следователно неговата външност е донякъде разнородна. Средната височина на възрастен индивид варира между 58-71 см при холката, а теглото е пропорционално на височината. Персийските хрътки създават впечатление на изящни грациозни животни, а телата им са покрити с къси или дълги копринени коси от всякакъв цвят, с изключение на синьо и тигърско.

Салуки - 1 от най-старите породи кучета, използвани за лов. Тяхната основна цел не можеше да наложи отпечатък върху характера. Това са доста сложни кучета, които обичат свободата. Те са много независими, самостоятелни и мъдри. Тези изящни същества се нуждаят от постоянна социализация, в противен случай те се страхуват.

Чоу чау

Това е древна китайска кучешка порода с много богата история. Кучетата, визуално подобни на съвременните чау, са живели по време на управлението на династията Жу (11 век пр. Хр.). Те били държани в императорските дворци, а тибетските будисти ги почитали като въплъщение на светия лъв. В определен период от историята те са били отглеждани не само като фаворити на китайските владетели, но и като пазачи и дребни животни. И според някои източници, тези кучета също са източник на вкусно месо и ценна топла кожа.

Чоу-чаутата са компактни, добре балансирани кучета, които растат до 46-56 см при холката. Те са лесно разпознаваеми по широката си, плоска глава и синия език. Хармонично развитото тяло на типичен представител на тази порода е покрито с дебел, дълъг или къс плюш от кремав, бял, син, черен или червен цвят.

Чау-чау са независими, сдържани и егоистични животни, които се характеризират с естествени трохи. Те са много хитри и не могат да се разберат с еднополовите племена.

Basenji

Това е една от най-древните породи кучета, с снимка и име, на които много от вас не са били познати до днес. В нейната история има много загадъчни и необясними моменти. Известно е със сигурност, че формирането му се е състояло в продължение на 5 хиляди години в суровите условия на горещия африкански климат. Тези полудиви училищни кучета отдавна ловуват заедно с местните племена и самостоятелно получават храната си. Те започнаха да ги внасят в Европа не като екзотични аборигенски кучета, а като потенциални жители на зоологическите градини.

Басенджи - мускулести кучета със здрави кости и гладка горна линия. Височината на възрастен индивид е 40–43 cm, а масата варира между 9, 5–11 kg. На красива къса глава с плоски скули и умерено изразено стъпало има наклонени, бадемовидни очи и заострени уши. Затегнато тяло с овални ребра и изпъкнали ребра, покрити с тънки, лъскави коси от тигър, черен или червен цвят с бели петна.

Басенджи - кучета с доста сложен характер, в които необичайно се комбинират безразсъдството и интелигентността, покорността и упоритостта, предаността и желанието за независимост.

Шар пей

Китай се счита за родно място на една от най-древните породи кучета с необичаен вид. Според експерти, то е произлязло от мастифите или гладкокосните чау-чау. Ако вярвате на ДНК тестовете, приблизителната възраст на породата се оценява на три хиляди години. Кучетата, подобно на съвременния Шарпей, са живели по време на управлението на династията Хан. В гробниците от онова време са открити глинени статуетки от клек с квадратни кучета.

Шар пей е малко куче, което расте до 46-51 см при холката и тежи 18-25 кг. На масивна глава с голям черен нос и дебели устни има малки триъгълни уши и бадемовидни очи, покрити с кожни гънки. Мускулестото квадратно тяло е покрито с къса коса от черно, сметана, елен, изабела, червено, синьо или самурно.

Шар Пей - самодостатъчни, забавни и любопитни животни. Те са подозрителни към външни лица и няма да се подчиняват на членове на семейството с нисък йерархичен статут.

Акита Ину

Това е една от най-древните породи кучета (приблизително 2-ри хилядолетие пр. Хр.). Появи се в резултат на пресичането на мастифи с китайски кучета-шпици. Предците й са били използвани за лов на големи животни. В определен период от време тези животни били считани за привилегията на благородството и били недостъпни за обикновените хора.

Акита Ину - доста големи кучета, растящи до 64-75 см при холката и тежащи между 32-45 кг. На красива, гладка къса страна има малки очи и чисти триъгълни уши. Цялото тяло на кучето е покрито с дебел слой бяло, червено или тигрово.

Акита инуси и много лоялни кучета, които се справят добре с ролята на пазача. Те се разбират добре с други домашни любимци и са лесни за научаване.

мопс

Историята на тези животни, претендираща за титлата на най-древната порода кучета, е заобиколена от множество митове и легенди. Подобни кучета са съществували през V век пр. Хр. Според експерти изключителният вид на тези кучета е резултат от близкото инбридинг, защото те дълго време не са напускали границите на развъдниците на китайските императори.

Pugs са малки същества, растящи до 30, 5 cm при холката и с тегло не повече от 8, 1 kg. Те се разпознават лесно чрез закръглена глава с високо чело, изразителни очи и кратко, сплескано лице. Компактното тяло на такова куче е покрито с гладка козина от сребро, бежово, кайсиево или черно.

Мопсите са енергични и игриви животни, надарени с приятелски и общителен характер. Те са податливи на обучение и не изискват специални грижи.

Кейн Корсо

Тези животни произлизат от кучета от древен Рим. Породата Cane Corso се появява от ецване на кучета, които са воювали срещу гладиатори и диви животни. През дългата си история тя е претърпяла много промени.

Cane-Corso - големи кучета, чиято височина достига 64-68 cm при холката, а теглото им варира между 40-50 kg. На широката глава с изразени вежди и квадратна муцуна има тъмни овални очи и високи уши. Мускулестото, продълговато тяло с права горна линия и заоблени ребра е покрито с лъскава къса гръбнака без подкосъм.

Cane Corso са сериозни кучета, които се нуждаят от ранна социализация и специално обучение. Те нямат утежнена враждебност, което означава, че те никога не атакуват без причина.