Тегло на децата на 6 години. Средното тегло на детето след 6 години
Anonim

Отговорните родители са склонни да дават на децата не само най-необходимите за живота неща, но и това, което не са имали в детството си, за какво са мечтали вечер в леглата, подготвяйки се за легло. Често възрастните се съмняват в коректността на взетите решения и се измъчват от въпроси, които не трябва да остават без отговор. Следейки развитието и здравето на децата, те разбират, че хармоничното физическо развитие и доброто здраве на детето вървят ръка за ръка с такива спътници като телесно тегло и височина.

Шест години

Днес дневният ред е шестгодишен и по-точно теглото на децата на 6-годишна възраст и растежът според стандартите, определени от Световната здравна организация (СЗО). Въпреки това, трябва да се каже: ако някой от родителите в тази статия открие някои несъответствия между средните данни и реалността, не трябва да се паникьосвате. Нека това е просто причина да се свържете с районния педиатър, който ще съветва и дава компетентни препоръки.

Малко за предучилищната възраст

Известно е, че периодът на израстване на дете на 6 години е много важен. Той получава голям брой промени във физическия и умствения план. Сред тях: загубата на млечни зъби, силен скок в растежа и прекомерния интерес към противоположния пол, формирането на сексуална идентичност. Всички тези процеси са абсолютно нормални и естествени, но в такъв труден период родителската подкрепа и внимание на детето са много важни.

Благодарение на бързото покачване на знака на детския стадиометър, който понякога може да се движи нагоре с 8-10 см, и образуването на нова холивудска усмивка за бебето, тялото работи в повишен режим, изразходвайки голямо количество енергия и полезни резерви. В предучилищния период трябва значително да разнообразите храната на бебето и да не забравяте, че е важно да се поддържа височината и теглото на дете на 6-годишна възраст под контрол. Освен това, тези два показателя зависят пряко един от друг.

Тегло на деца на възраст 6 години: стандарти на СЗО

По-горе беше отбелязано, че не е необходимо всички деца да бъдат приравнявани с една и съща четка. Резултатите от статистиката са данни, събрани на базата на проучвания, проведени в пет страни. Условията на живот, климатът и генетичните предпоставки са различни навсякъде. Тегловните показатели варират до известна степен във всички, така че общата част за теглото на предучилищното образование трябва да бъде разбита поне на основата на пола, а именно средните параметри на момчетата и момичетата да се разглеждат поотделно. За удобство на възприятието по-долу са представени таблици с данни, отразяващи същността на въпроса за средното тегло на дете на 6-годишна възраст.

Средно за момичета

възраст Тегло на момичето, кг
Недостатъчно (ниско) теглоСредно тегло (нормално)Наднормено тегло (с наднормено тегло)
6 години13, 5-17, 520.223, 5-33, 4
6.5 години14, 1-18, 321.224, 9-35, 8

Таблицата показва, че границата от 20.2 до 21.2 kg е нормалното тегло на дете на 6-годишна възраст. Едно момиче с такова телесно тегло се счита за най-правилно и хармонично развито. Ако има някакво отклонение от нормата в по-малка или по-голяма посока, се препоръчва да се коригира диетата и да се добави физическа активност към живота на растящата красота.

Едно момиче с ниско тегло трябва да бъде мотивирано да спортува. Помага за укрепване на мускулите, формирането на характера и бойния дух. Колоездене, ролкови кънки, танци, зимни шейни или дълги разходки с цялото семейство - това не е пълен списък от дейности, които можете да носите с децата. Всички тези действия допринасят за доброто настроение и правилното детско развитие. След физическо натоварване се събужда апетит, който е главният помощник при набирането на липсващите килограми.

Правилното хранене на децата

Диетата в предучилищна възраст трябва да включва здравословни храни, съдържащи калций, фосфор и витамини. Мляко, извара, риба, месо, плодове, билки и зеленчуци са задължителни, но от сладкиши - бонбони и шоколад - е необходимо да стоят настрана. Прекалените екстри и големи количества захар предизвикват усещане за мързел и релаксация, а това не допринася за физическата активност на детето. На родителите на момичета с наднормено тегло се препоръчва да се свържат с ендокринолог.

Този лекар е експерт по хормоните, които в повечето случаи са отговорни за теглото на човешкото тяло. Това е провал в тяхната матрица, което често води до прекомерно увеличаване на обемите. Ако проблемът е в това, тогава той ще бъде разрешен, когато хормоналната среда се нормализира. Ако причините за момичетата с наднормено тегло отидат дълбоко в родословното дърво на семейството, основната препоръка е атлетичното натоварване и правилното хранене. Без сладкиши, мазни, пържени и нездравословни храни: чипс, сода, бързо хранене.

Пример за полезни продукти за едно дете, представен под формата на пирамида, ще помогне за създаването на вкусно и разнообразно меню за шестгодишните деца.

Момчета тегло 6 години

Помислете за средните стойности, установени от СЗО.

възраст Телесното тегло на момчето, кг
Ниско (недостатъчно) теглоСредно тегло (нормално)Наднормено тегло (с наднормено тегло)
6 години14, 1-1820.523, 5-31, 5
6.5 години14, 9-1921.724, 9-33, 7

Препоръки за момчета, които са надминали установените граници по отношение на теглото им за шестия си рожден ден, остават същите:

  1. Регулиране на мощността.
  2. Физическата активност. За момчето спортната екипировка под формата на стена и хоризонтална греда трябва да бъде в постоянен достъп, защото за бъдещия човек е важно да стане силен и издръжлив. Това е аксиома.
  3. Обжалване при ендокринолог в случай на наднормено тегло без видима причина.

Всички деца са много активни по своята същност, но има един аспект, който ги кара да се държат успокоително и понякога дори да изберат позиция на наблюдател. Това е теглото на детето. На 6-годишна възраст момчето достига определени промени във физическия план, а именно в координация. През този период, предучилищна възраст може успешно да участват в хокей, футбол, тенис, плуване и други спортове съзнателно, ръководени от правилата.

Необходимо е внимателно да се следи теглото на момчето, за да може той да се наслади на игрите и спортната смелост, а не да се превърне в наблюдател. Родителският пример е много важен за децата. Струва си да се правят семейни пътувания или ходене. Това не само укрепва тялото, което води до мускулен тонус, но и оставя щастливите спомени в детската памет.

Тегло на детето на 6 години: нормата, установена от СЗО

След сравнение между двете таблици може да се заключи, че средното тегло на момчетата е само 0, 5 кг различно от това на момичетата. С други думи, телесното тегло на детето, независимо от пола, което варира между 20-22 кг, се счита за норма, установена от СЗО. Най-важното е да следвате показателите, като не оставяте физическото развитие на детето да продължи.

Растеж на децата от 6 години

В началото на статията се казва, че не само теглото на децата на 6-годишна възраст е знак за здравословното и хармонично развитие на предучилищна възраст, но и неговия ръст. Тежестта на тялото зависи директно от този показател, на който са ориентирани лекарите. Този раздел ще бъде посветен на тази стойност, а за яснота ще бъде показана таблица на растежа на децата. Цифрите в резюмето са резултат от проучване на СЗО.

Секс на детето Възраст на детето Растежът на детето, виж
По-долу е нормалнонормаНад нормата
Момичето6 години99, 8-110115, 1120, 2-130, 5
6.5 години102, 1-112, 7118123, 3-133, 9
Момчето6 години101, 2-111116120, 9-130, 7
6.5 години103, 6-113, 8118, 9124-134, 2

Тази таблица на детския растеж показва, че има разлика между момчетата и момичетата на шестгодишна възраст, но тя е оскъдна и е само 1 см, по-точно - 9 мм. Оказва се, че средният ръст на шестгодишно дете, което обикновено се развива физически, може да се приеме като индикатор, равен на 115–119 cm.

Препоръки към родителите, чиито бебета са закърнели

Често се случва някои деца да са различни от връстниците си. Детето се притеснява, че е най-ниско в детската градина или на детската площадка и се обръща към родителите си за съвет. Това може да не се случи директно, но в безброй детски въпроси, свързани с този аспект. Внимателното семейство ще може да разпознае алармата и да помогне на бебето, което е в беда. Ето някои препоръки, които ще помогнат на детето ви да се разтегне:

  • Правилния режим на деня. Растящият организъм просто трябва да бъде заменен от психика и физически от почивка, така че трябва да помислите за правилната организация на свободното време на детето. Трябва да научите бебето си да си ляга ежедневно не по-късно от 22:00 часа. Този добър навик не само ще стимулира растежа, но и ще преподава дисциплина.
  • От съветските времена се е смятало, че тези, които са ангажирани в бара, могат да се похвалят с висок растеж. Най-вероятно това е просто фантазия на баби, но в нея има някаква истина. Спортът е неразделна част от правилното физическо развитие, без него е невъзможно да си представим силни и здрави деца.
  • Чиста минерална вода и правилно хранене, богата на витамини, калций и фибри. Струва си да обясним на детето, че наблюдението на храненето е много важно. Вредната храна ще се разшири и полезна ще помогне за растежа.

Няколко думи в заключение

За съжаление, съвременните деца предпочитат да отделят цялото си свободно време за компютърни игри и докосване на таблетки, вместо да прескачат въже и да играят на улицата. Малките и тийнейджърите стават бавно движещи се и това е изправено пред много проблеми, сред които затлъстяването е бич на 21-ви век. Предотвратявайки развитието на болестта от ранно детство и привиквайки детето към спорта и храненето, родителите могат да бъдат спокойни за бъдещето на своето потомство. Знаейки теглото на децата на 6-годишна възраст и темповете на растеж, определени от СЗО, родителите ще могат да вземат правилното решение в случай на несъгласия с реални показатели. Предупреден, след това въоръжен.