Гипсови фигури: за градината, за рисуване
Anonim

Фигури и барелефи от гипс за проектиране на сгради не са измислени от нашите съвременници. Този издръжлив и екологично чист материал е украсен с фасадите на много стари сгради. Запознаването с основите на живописта традиционно започва с рисуване на различни предмети и фигури от гипс.

Защо рисуването на гипсова форма да е бяло?

Курсът на рисуване задължително включва образа на триизмерни геометрични обекти. Това могат да бъдат пирамиди и топки, цилиндри и кубчета, конуси и призми. Такива предмети могат да бъдат залепени от хартия, да се вземат готови буркани или кутии, изливани от алабастър. Размерите са почти без значение, само едно е важно: всички тези елементи трябва да са бели.

Това състояние ви позволява да изучавате по-добре законите на светлината и сянката, да научите как да изграждате общи пропорции. В бъдеще тези умения ще бъдат полезни при изобразяването на човешки лица и тела.

Гипсовата глава е доста сложен обект. За да стигнат до този етап, учениците от училищата по изкуства са предварително обучени да рисуват геометрични форми. За тази цел са отлични обекти от бял алабастър, изработени от мазилка.

Това е естествен, напълно екологичен материал с мека структура. Финият прах при разреждане с вода се втвърдява много бързо.

Градински мазилки

Задачата на парковата и селската скулптура е да съживи пейзажа, хармонично съчетан с общия стил на заобикалящата зеленина и цветни лехи. При избора на място, където ще бъдат разположени фигурите, е необходимо да се вземат предвид някои прости правила:

  • скулптурите трябва да се вписват органично в стила на градината;
  • голям брой гноми или феи могат да усложнят възприемането на цялостната картина и да развалят всичко;
  • за дизайн в класически стил би било подходящо да бъдат декорирани по-твърди материали като дърво, мрамор или бронз;
  • за естествения пейзаж се побират малки, а не веднага забележими скулптури.

Кой дойде с градински фигури?

В средновековни приказки се казва, че гномите са миньори, златни миньори и умели, трудолюбиви ковачи, които живеят под земята в планините. Малки брадати мъже в шапки, шапки са добри и зли. Как тези митични герои се движат в парковете?

Историята е следната: веднъж един от германските керамични майстори се губи в гората по-често. Опитваше се да намери пътя към дома си и се втурна в мината. Работници и помогна на човека от гората. Един от тях подари червената си шапка като сувенир, предпазвайки главата си от удари по камъните, докато работи в пещера.

Този случай е повлиял толкова много на занаятчия, че е започнал да прави градински гипсови фигури: забавни и добри брадати гноми с червени шапки на главите си. Цветните скулптури много бързо се влюбват в неговите сънародници и посещаващи туристи.

Подобни декорации за домашни градини идват или излизат от мода. Градините са обитавани не само от гноми, но и от феи, птици, цветя или гъби. Да, и се използва за производството на фигури, не само керамика. В момента популярни скулптури от следните материали:

  • изгорена глина;
  • камъни с необичайна форма;
  • строителна пяна;
  • стари дънери;
  • гипсови фигури;
  • други естествени и изкуствени суровини.

Ще остане перфектно, като се съпротивляваше преди време и лошо време

За да не се загубят цветните и целостта на гипсовите фигури, трябва да се грижите за тях по определен начин. На първо място, не можете да инсталирате скулптурата на открития терен. Влагата може да пострада от нейната основа. Най-добре е гномът да се постави на каменна или дървена поставка. За да предпазите статуята от разтоварване, най-добре е да я прикрепите към стойката с бяло лепило или уплътнител. За да се запази горната боядисана повърхност, фигурите се покриват веднъж годишно с чист лак. За зимния период скулптурите могат да се поставят в затворено помещение или просто да се покрият с филм, който плътно се закрепва с лента.

За да премахнете бели фигури (като гипсова глава) от прах и случайни замърсявания, можете да ги покриете с дебел слой от гъсто сварено нишесте, да ги увийте с памук и да оставите няколко часа. След отстраняване на вълната, повърхността на фигурата ще бъде изчистена от замърсяване и отново ще стане бяла.