Какво е късна токсикоза бременна?
Anonim

Думите "бременност" и "токсикоза" в съзнанието на повечето хора са неразривно свързани. И така силната токсикоза се свързва с първия триместър на бременността, замаяност и гадене сутрин. И дори през целия ден. Поради този стереотип, жените са толкова изненадани, когато им се каже за късна токсикоза на бременни жени. Разбира се, защото жената най-често не се гади в този момент. Въпреки това, прееклампсията, така се нарича болестта от 1996 г., има малко по-различна природа и симптоми от ранната токсикоза.

За съжаление, токсикозата на втората половина на бременността често не се забелязва изобщо за жената и може да бъде пагубна и да се пренесе в много тежка форма. Има 4 форми на прееклампсия:

Подуване. Те могат да бъдат изрични и скрити. Скритите се наричат ​​оток на вътрешните органи, те могат да бъдат открити само в лекарски кабинет. Причината за оток е задържане на течности в тялото. По-късно крайниците започват да набъбват. Въпреки това, не е необходимо отокът да показва точно прееклампсия, необходимо е да се консултирате с гинеколог.

Следващият етап се нарича нефропатия. На този етап започва увреждане на бъбреците. Това се изразява в три симптома: оток, повишено кръвно налягане и протеин в урината. Нефропатията може да бъде лека, умерена и тежка.

Следващият етап, прееклампсия, се развива само при 5% от бременните жени. В допълнение към вече споменатите симптоми, този етап се характеризира с нарушения в нервната система, проявяващи се в болки в тилната част, гадене, замаяност, а понякога дори и психологически промени и неподходящо поведение.

Най-тежката фаза се нарича еклампсия. На този етап късната токсикоза има много неприятни прояви, най-характерни от които са гърчовете на скелетните мускули на цялото тяло. Такава атака може да завърши с инсулт. Освен това има вероятност от откъсване на плацентата и това може да доведе до смърт на плода.

Причините за развитието на късната токсикоза все още не са идентифицирани, има много теории. Въпреки това, повечето учени смятат, че е невъзможно да се посочи каквато и да е причина за развитието на прееклампсия. Но процесите, протичащи в организма по време на бременност с прееклампсия, са добре проучени. На първо място, прееклампсия - спазъм на кръвоносните съдове, което води до намаляване на обема на кръвта, неговото разреждане. Всичко това влияе неблагоприятно върху кръвоснабдяването на органите и тъканите. Има дегенерация на тъканите, която понякога води до тяхната смърт. Липсата на кислород засяга главно мозъка, черния дроб и кръвоносната система. В допълнение, прееклампсията може да доведе до хипоксия на плода.

Паралелно с тези процеси се увеличава пропускливостта на тъканите, в резултат на което започва натрупването на течност в тялото. Това е причина за оток, характерен за късната токсикоза. И причината за повишаване на кръвното налягане в вазоспазма.

Както може да се види от горното, късната токсикоза е сериозно заболяване, което изисква своевременно лечение. Въпреки това е доста трудно да се диагностицира прееклампсия във времето. Преди всичко, всяка жена трябва да знае дали е една от рисковите групи. За съжаление късната токсикоза може да се развие и при напълно здрава жена, но при жени с определени заболявания рискът от развитие на гестоза е много по-висок.

Такива заболявания включват хипертония, хронични заболявания на стомаха, бъбреци, жлъчни пътища, заболявания на щитовидната жлеза и затлъстяване. Жените, страдащи от тези заболявания, трябва да се грижат за себе си и за бебето преди зачеването. Необходимо е да се подложи на курс на лечение, а по време на бременността много внимателно да следите състоянието си, и по-специално промените в теглото и налягането.

Освен това, трябва да се регистрирате в антената и редовно да посещавате Вашия лекар. През първата половина на бременността поне веднъж на всеки две седмици, а през последното тримесечие, всяка седмица. С нормалното развитие на бременността седмичното нарастване на теглото трябва да бъде около 500 g

В случай на съмнение за късна токсикоза при бременни жени, жената ще бъде помолена да предприеме серия от тестове и вероятно да бъде подложена на хоспитализация. Не трябва да отказвате, защото прееклампсията понякога се развива много бързо и последствията могат да бъдат необратими.

Но тук жената потвърди късната токсикоза на бременни жени. Лечението в този случай е задължително. За съжаление, няма да бъде възможно напълно да се излекува прееклампсията, но е напълно възможно да се следи състоянието на жена с тази диагноза. За да направите това, следвайте диетата и приема на течности, евентуално с успокоителни. В допълнение, с помощта на лекарства, работата на вътрешните органи се нормализира.

Обикновено не се прави стимулация по време на прееклампсия. Една жена се наблюдава преди началото на независимия труд. Обаче, ако има заплаха за живота и здравето на раждащата жена или детето, може да се наложи стимулиране на труда.