Кога е Денят на паметта на Пушкин?
Anonim

10 февруари е трагична дата за онези, които наистина уважават и възхищават творчеството на Пушкин. Смешна смърт в дуел лиши страната от истински велик и талантлив човек. Около 50 хиляди души от всички градове се събраха за погребението му в Петербург. Това показа невероятното значение на писателя за обикновените хора, както и неговата любов към него.

От този момент нататък датата на 10 февруари - Ден на паметта на Пушкин е въведена в календара на годишните събития за всяко руско семейство.

Линии от биографията на великия поет

Александър Сергеевич е роден на 6 юни 1799 г. в Москва. Неговият баща и майка принадлежали на много старо семейство, но въпреки това те страдали от бедност.

Абрам Ханибал, който е бил преместен от Етиопия по заповед на Петър Велики, е бил забележителен предшественик от майчината страна. Неговият чичо Василий Львович Пушкин от ранна детска възраст блестеше с таланти и се показваше като писател в тийнейджърската си възраст, което го направи известен. Това беше от него и Александър пое любовта на думата.

Почти цялото си детство е прекарал у дома си, а усърдното му възпитание е задължено на любимата си бавачка Арина Родионова. От ранна възраст обичаше да чете и скоро започна да пише малко стихотворения.

През 1811 г. чичо му взима своето образование и го изпраща в Санкт Петербург в нов лицей, намиращ се в Царско село. Там той учи 6 години и успява да намери истински и истински приятели, които са били доста известни по това време.

Първото стихотворение на Пушкин е публикувано през 1814 г. в списание „Европейски вестник“, но творбите не са получили похвала от властите на онова време и е изпратен първо на юг, а след това в село Михайловско, където се намира семейното имение на семейството.

Изключително чувство

През зимата на 1828 г., на едно от социалните събития, Александър се запозна с първата и последната си любов - красивата Наталия Гончарова.

Вероятно, ако не беше за нея, тогава Денят на паметта на Пушкин не би бил толкова трагичен в природата, а литературната светлина би видяла повече от една блестяща работа, но съдбата постанови друго.

През 1831 г. се провежда велико тържество - Александър Сергеевич и Наталия Николаевна се обединяват чрез брак, след което красивата жена му носи четири деца. Но това семейство, за съжаление, бе лошо, а дворът, в който живееше поетът, не го харесваше.

Неминуема смърт

Много хора свързват Деня на паметта на Пушкин с ужасно събитие - дуел между Александър и Дантес.

Първата тревожна звънеца за писателя е анонимно писмо, в което се казва, че верната и обичана съпруга Наталия е била на страната на друг мъж.

Пушкин не загубил главата си и решил да защити своето щастие в дуел. Врагът първоначално приема предизвикателството, но седмица по-късно решава да се ожени за сестрата на Наталия Екатерина Гончарова. Александър заради това събитие реши да се откаже от дуела.

След известно време съпругата на Дантес починала, конфликтът избухнал с нова сила.

Двубоят се състоя на 8 февруари 1837 година. Районът на Черната река в покрайнините на Санкт Петербург се превърна в злополучно място. Пистолети бяха избрани като оръжия, а във втория дуелистите избраха най-добрите си приятели, с които вървяха ръка за ръка в продължение на много години.

Резултатът от тази конфронтация беше смъртоносна рана на стомаха на писателя и Дантес получи несериозно нараняване на дясната си ръка. Великият поет е бил разпределен само два дни, въпреки най-добрите усилия на лекарите. Дантес е наказан: той е понижен като войник, след което завинаги е напуснал страната.

Паметта на потомците

След трагичната смърт на великия поет, приятели и почитатели на творчеството решават всяка година да почитат постиженията на Александър Сергеевич и към календара на събитията добавят „Ден на паметта на Пушкин”. 10 февруари беше важна дата за всеки гражданин, който не беше безразличен към съдбата на този забележителен човек.

Неговите преки наследници - Мария-Маделин Дурново-Пушкина и Александър Пушкин, които живеят далеч от родината на писателя, идват в Москва в този период и поставят свещ за останалата част от техния известен прародител, а също и за събития, провеждани в чест на поета.

Според Александър Александрович може да се разбере, че той е наистина изумен от разнообразието на хората, особено от възрастовата категория, които идват на това събитие, и изненадата му е необикновената любов на гражданите към техния прародител.

В крайна сметка днес младото поколение започва да забравя изцяло литературата. Но все пак на Деня на паметта на Пушкин може да се види голям брой тийнейджъри, които четат стихотворенията му и споделят впечатленията си от творбите.

Традиционни събития

От година на година тези запомнящи се часове започват с факта, че хората посещават къщата на писателя на брега на река Мойка. Там се събират както обикновените граждани, така и творческата интелигенция на страната. От 1925 г. апартамента му се счита за музейна институция. Те внимателно пазят всичко, свързано с великия писател, от старите ястия до непубликуваните ръкописи.

Събитията до деня на паметта на Пушкин всяка година имат значителни различия. Например през 2014 г. всичко отне около 3 дни:

  • На 9 февруари в 7 часа вечер се проведе концерт, посветен на поета.

  • На 10 февруари в храма на Спасителя се проведе панихида, а също така и обиколка на Черната река, където се състоя злощастният дуел.

  • 12 февруари, литературна вечер в памет на А. С. Пушкин. Стихотворенията на писателя са прочетени от Александър Городницки и той е показал откъси от авторски филми, които преди това са били правени за живота на създателя.

Децата също си спомнят

Изглежда, че само възрастни, които вече знаят много за писателя, могат да присъстват с интерес към такива събития, но това не е така.

Децата участват и в мемориални мероприятия, провеждани в Деня на паметта на Пушкин. В библиотеката на младежите "Лик", в рамките на събитията, децата посетиха книжна изложба, където не само отпечатаните произведения, но и адаптирането на много стихотворения на слайдшоу.

В края на програмата, на децата бяха показани карикатури въз основа на приказките на Александър Сергеевич.

Също така в много образователни институции те прекарват специалния „Ден на паметта на Пушкин”. Сценарият за всяко училище или детска градина е индивидуален, но всеки се опитва да се придържа към общата концепция и използва предимно богатство от изображения от творбите на писателя.

Вечер за възрастни

За тези, които отдавна са почитатели на творбата на великия поет, те организират цели концертни програми, където можете да слушате не само стихове и творби на талантливи хора от нашето време, но и да погледнете вълнуващ театрален акт.

В Деня на паметта на Пушкин сценарият се основава повече на житейските ситуации на Александър Сергеевич, а не на неговите измислени герои. Организаторите на това действие се опитват да предадат всички обрати на съдбата, които са се случили на поета, особено тази злополучна любов, която го е унищожила.

Ден на паметта през 2015 г.

Тази година също не е изключение от предишните. Много доброволци присъстваха на различни събития в Деня на паметта на Пушкин в много градове на Русия.

Тематични лекции се проведоха в Михайловския държавен музей, посветени на дуела и смъртта на Александър Сергеевич.

Също и на Деня на паметта на Пушкин, 10 февруари, в Санкт Петербург, всеки можеше да посети Лицейската градина, където се проведе традиционната среща на представители на музея на писателя и обикновените ценители на великия поет.

На мястото на Черната река, където се е състоял съдбоносният двубой, се състоя рали-рекюима, а на паметника на Коломязския проспект прозвучаха стихове на Александър Сергеевич.

Незабравими линии

Всичко, което е написано от великия поет, носи необикновената енергия на любовта, болката и възхищението на своята сродна душа. Едно от известните творби е посветено на неговата "Мадона" - Наталия Гончарова. Пушкин постави своята вековна памет в тези редове. Поемата е пронизана от онези наистина нереални чувства, които поетът има за жена си, тъй като би искал да види нейния образ в скромния му ъгъл в малък апартамент и че няма никой повече и по-красив от нея. Любовта наистина вдъхновява и тласка някои безумие.

Не забравяйте за този красив творчески човек, който е живял не толкова много, и го помня не само на 10 февруари. В края на краищата, той успя да остави зад себе си огромен "багажник" на литературни съкровища и показа на хората, че ако постигнете нещо значимо в живота и най-важното, влюбихте се, тогава смъртта не е ужасна, но трябва да се борите докрай за истинско щастие.