Мога ли да забременявам след менструация?
Anonim

Има няколко от най-популярните методи за контрацепция, които включват календарен метод. Обикновено се избира от жените, които са уверени в своя партньор, не искат да излагат тялото на хормонални лекарства и да се натоварват с постоянната нужда да използват презерватив. Смисълът на този метод е да се изчислят опасните и безопасни дни в зависимост от периода на менструалния цикъл. Въпреки това, много жени мислят дали можете да забременеете след менструация?

Този въпрос, по един или друг начин, се издига почти пред всяко момиче, което е сексуално активно. Факт е, че календарният метод предполага, че първите дни след менструацията са безопасни и рискът от оплождане на яйцеклетката е минимален. Но наистина ли е? Разберете дали можете да забременеете след менструация, ще позволи действителния менструален цикъл на една жена. Ако през последните години тя не се е променила и продължителността му е от 24 до 32 дни, тогава вероятността за зачеване е много малка. Той е свързан с периоди на узряване на яйцето. Така със стабилен цикъл, тя е готова за торене точно в средата на него. Ако това не се случи, то тогава напуска женското тяло. Теоретично, яйцето в тялото на една жена все още не трябва да бъде, защото старото вече е напуснало, а новото все още не е узряло. Но това е само на теория, но на практика всичко понякога се оказва различно. Женското тяло е толкова сложно, че малки външни влияния върху него, например, стрес на работното място, нова диета или полет в друга страна, могат значително да забавят цикъла, т.е. яйцето няма да узрее в средата, а в края или началото. Една жена може дори да не забележи това и да продължи да живее нормален живот, само календарният метод на контрацепция няма да работи за нея. В този случай, отговорът на въпроса: възможно ли е да забременеете след менструацията, ще бъде положителен.

Промените в цикъла и деня на овулацията могат да бъдат засегнати от различни заболявания. Те включват не само болести на пикочно-половата система, но също така и ТОРС, ФЛУ, инфекциозни заболявания, поради които трябваше да пият антибиотици. Възпалителните процеси в гениталиите също имат голямо влияние върху живота и растежа на яйцеклетката. Ако е узряло по-късно от обикновено, тогава тя ще напусне тялото, забавя се за няколко дни. Това още веднъж потвърждава, че за жената няма безопасни периоди. По-точно, те са, но не винаги знае за тях. За да може жена да не се чуди дали е възможно да забременее след менструация, в случай на прехвърляне на болести за известно време, си струва да се промени метода на контрацепция на по-надежден.

Друг фактор, който определя дали може да забременеете след менструация, е качеството на мъжката сперма. Някои мъже стават собственици на такава семенна течност, сперматозоидите, в които те живеят и функционират успешно в женското тяло през седмицата след сексуален контакт. Разбира се, има няколко такива случая, но 2-3 дни за постигане на целта, въпреки това, има опашни клетки. Следователно, в случай, че яйцеклетката е узряла по-късно и сперматозоидите имат по-дълъг живот, то торенето може да настъпи веднага след края на менструацията.

Всъщност, не е толкова важно на кой ден се е случило незащитен сексуален контакт, тъй като много фактори влияят на концепцията и могат да променят ситуацията по един или друг начин. За тези, които са загрижени, че може да забременеете преди менструацията, отговорът ще бъде същият, както в предишния случай: Разбира се, че можете! Ако плановете на една жена не включват деца за кратко време, то е по-добре за нея да промени контрацептивния метод на по-надежден, или ако е твърде късно да се направи нещо, използвайте методи за спешна контрацепция до 72 часа след края на сексуалната интимност.