Как да преобърнем бункера? Как да използвам шивач: съвети, снимки
Anonim

Истинската любовница през летния и есенния период се занимава с подготовка за зимата. Домашното консервиране винаги е високо зачитано. Несъмнено, запазването в резултат на това зависи от много компоненти: рецептата, качеството на продукта, както и от опита и уменията на домакинята. Основното изискване за запечатани кутии - плътност. Ако под капака остане малка празнина, въздухът и микробите могат да проникнат в съда. Ето защо, как да хвърлите буркан с шивач, всяка домакиня трябва да знае. Не е последното място за консервиране на устройството за запечатване. За да не експлодират затворените кутии, устройството трябва да е с високо качество.

Видове ключове за усукване

Има следните видове машини за зашиване:

1. Автоматично. Машината е доста лесна за използване и не изисква специални умения. Слагаме капака върху него, след това, натискаме, завъртаме лостовете в кръг няколко пъти. Капачката е притисната към гърлото на буркана с пружини, които са разположени във вътрешната част на ключа. Цялата процедура на въртене с автоматичен ключ ще отнеме не повече от половин минута.

2. Полуавтоматично. Такъв ключ винаги е най-търсен, защото е удобен за използване. За преобръщане на дръжката на ключалката с капак на ламарината няколко пъти в една посока, едновременно силно натискане на капака. Работата с такъв ключ е една радост.

3. Ключът - "охлюв" отнема малко повече време при усукване в сравнение с предишните. На такава машина има канали, с помощта на които ключовата сонда се движи към централната ос.

4. Двувалкови закаточен ключ. Когато кутиите са запечатани по този начин, кутията с притискащото устройство се поставя на масата, след което бурканът се довежда до него, закрепен чрез завъртане на винта три пъти. След това касетата се поставя върху кутията. Извършват се чести непрекъснати движения, след което ръбът на капака се прилепва плътно към шийката на кутията в кръг.

Подготвителен процес

За да се запазят заготовките до новата реколта, е необходимо консервите да се приготвят непосредствено преди валцуването. Може би не всеки знае как правилно да навива бурканчето, но да го направи е съвсем просто.

Най-простият метод за приготвяне е следният: старателно измийте бурканчето с кипяща вода, след това поставете шията на каната, която кипва вода и се стерилизира за около 15 минути.

Има и друг начин, за някой ще изглежда още по-лесно. Всяка бурканка се залива с кипяща вода два пъти, след което горещата вода се излива в буркана за няколко минути, докато капакът се вари.

Можете да стерилизирате бурканите и във фурната. Измийте съдовете чисто, поставете ги във фурната, докато стане студена, след което нагрейте фурната до 150 ° C и оставете за 10-15 минути.

В днешно време много стерилизирани буркани преди зашиване в микровълновата печка.

Когато става въпрос за зашиване, поставете капака на гърлото на буркана, след това поставете машината върху нея и се уверете, че капакът е притиснат до банката плътно до максимум. Инструкциите към ключа винаги показват как да се навие консервата с шивачка. След като процесът приключи, проверяваме дали банката е запечатана, затова я завъртаме с капака надолу.

Алтернатива на ключа за зашиване

Всеки знае как да се търкаля банки за зимата, но не всеки знае, че вместо ключ за запечатване, можете да използвате вакуумна помпа със специални капачки. В същото време ние само затваряме буркана, изпомпваме въздуха - и вие сте гарантирана херметичност.

Между другото, кориците също са различни. Има няколко малки тайни как да ги изберете правилно. Например, жълтите капаци от ламарини, покрити с лак, са с по-високо качество, но белите лакове са податливи на окисление, поради което не са подходящи за предене с маринати или консервиращи продукти, направени от кисели плодове, но са отлични за варене сладко. Полиетиленовите капаци могат да се стопят при високи температури, затова могат да бъдат запечатани с буркани, които не се нуждаят от стерилизация. Особени покрития от крехък материал - стъкло изискват специални скоби, но ако се използват правилно, те ще продължат повече от една година.

Полуавтоматична машина за усукване

За да може вашите кутии да бъдат затворени здраво и сигурно, усукванията се поддържат през зимата, ще ви трябва машина за валцуване на кутии с полуавтоматични машини. Когато го използвате, трябва да следвате някои правила:

  • Покрийте бурканите, пълни с горещи продукти, с прясно стерилизирани капаци;
  • инсталираме полуавтоматично устройство на капак;
  • завъртете дръжката на ключа според часовниковата стрелка;
  • правим няколко кръга (7-8);
  • спирането на полуавтоматичното устройство означава, че всички кръгове на усукване са преминали;
  • развийте дръжката на машината и извадете приставката;
  • Проверете плътността на зашиването.

Това са всички нюанси на правилното използване на полуавтоматична машина. Както виждате, въобще не е трудно.

Ако сте следвали всички правила за това как да хвърлите консерва с шивачка, но се оказа, че уплътнителят напълно случайно е паднал от капака, развийте го и го върнете в първоначалното си положение. След завъртане отново започнете процеса на центрофугиране. Между другото, ако използвате полуавтоматични машини за консервиране у дома, можете да сте сигурни, че вашите запаси за зимата ще останат безопасни и здрави.

Плътност на консервите

Друга малка тайна при използване на ключа за усукване - проверка на банките. Когато се затвори качествено, капачният ръб има гладка повърхност без вдлъбнатини или издатини. Можете да проверите качеството на капака по такъв начин: вземете усукания буркан с дъното с една ръка (внимавайте да не изгорите ръцете си!), А с другия се опитваме да обърнем капака. Ако не се измести, тогава всичко се прави добре.

Завъртане на съхранение

След такъв вид проверка ние преобръщаме кутиите с главата надолу, обвивайки ги първо в хартиен вестник, а след това в топло одеяло. В тази форма банките са, докато не се охладят. Можете да запазите този вид детайл при стайна температура или в складови помещения.

Става ясно: ако знаете как да навиете консерва с шивачка правилно и надеждно, можете да предотвратите различни проблеми, които водят до влошаване на домакинските препарати.