Показания за употреба на лекарството "Augmentin" по време на бременност в различни периоди
Anonim

По време на бременността всяка жена се опитва да избегне ситуации, в които трябва да приемате лекарства. Много е нежелателно да се приемат лекарства от антибактериалната група. В някои ситуации обаче не може да се направи без тях. Лекарството Augmentin ще ви помогне да излекувате много инфекции и да не причините вреда на бъдещата майка и на плода. По време на бременност се препоръчва да се приема само при строги показания. Какво е това лекарство и как трябва да се използва в периода на носене на дете?

Общо описание на лекарството

В основата на антибактериалните средства от пеницилиновата група са отпадъците на някои микроорганизми. Тези лекарства имат широк спектър от ефекти и могат да се използват при лечението на различни заболявания. Пеницилините често се използват при лечение на бременни жени. В хода на многобройни проучвания беше доказано, че тази категория лекарства не оказва неблагоприятно въздействие върху процеса на носене на бебето и по време на бременност.

Един от най-безопасните антибиотици е Augmentin. По време на бременност се предписва в тежки случаи, когато други методи на лечение просто не са ефективни. Тези заболявания включват например тонзилит, пневмония, бронхит в острата фаза, салмонелоза. "Augmentin" ще помогне да се преодолее патологията бързо и в същото време няма да навреди на развиващия се плод. Въпреки това, трябва да се помни, че само един лекар може да предпише такова силно лекарство, като избере оптималния режим на лечение и дневната доза за бъдещата майка.

структура

Комбинираният полусинтетичен наркотик има две активни вещества, които осигуряват терапевтичния ефект на лекарството. Това са амоксицилин и клавинова киселина. Когато се лекуват само с амоксицилин, патогенните бактерии бързо развиват резистентност. Елиминира този дефицит и разширява обхвата на действие на лекарството Клавонова киселина - инхибитор на бета-лактамаза. Веществото има доста силен антимикробен ефект.

Лекарството се предлага в няколко форми. Таблетките могат да съдържат различни количества активни съставки: 250, 500 и 875 mg. Прах за приготвяне на суспензии също се произвежда в три дози - 125, 200 и 400 mg в 5 ml от течния препарат. Също така се освобождава средство за инжектиране в доза от 500 и 100 mg.

Как работи?

Основната цел на лекарството е да потисне жизнената активност на патогенните бактерии, които провокират развитието на тежки инфекциозно-възпалителни заболявания. "Augmentin" по време на бременност е в състояние да се справи със самото заболяване, както и със своите усложнения. Трябва да се отбележи, че по това време жената става особено податлива на различни заболявания поради намаляване на защитните функции на организма.

Цялата имунна система трябва да работи само наполовина по-дълго през всичките 9 месеца, за да може плодът да се развие нормално и да не бъде отхвърлен. Това, от своя страна, прави женското тяло уязвимо на атаката на патогенни микроорганизми, които се намират на всяка стъпка.

Има ли опасност?

Много бъдещи майки, които според показанията са били предписвани с антибиотична терапия, започват да се тревожат за такова лечение. Наистина, има практика на пеницилин, но ще помогне ли и дали е възможно да се използва Augmentin? Бременност Това лекарство не е пречка, ако е предписано от опитен лекар.

Полусинтетичен антибиотик, много експерти смятат, че най-безвредните за бременните жени. Лекарството е преминало всички необходими изследвания, по време на които е установено, че лекарството няма токсичен, тератогенен ефект. Това означава, че бъдещата майка може да вземе "Augmentin" по време на бременност (2 триместър) без страх - лекарството няма да причини аномалии и дефекти на развитието на плода.

В същото време производителят предупреждава, че активните съставки на лекарството са способни да проникнат в плацентарната бариера и в определени ситуации имат отрицателен ефект. Например, в случай на преждевременно разкъсване на мембраните, може да се предпише Augmentin, за да се предотврати инфектирането на бебето, което увеличава риска от възпаление на стените на малките и дебелите черва на новороденото. Ето защо, антибиотик трябва да се използва само след консултация с лекар.

Показания за назначаване

Той предписва антибиотик на бъдещата майка, само ако ползата от лечението значително надвишава възможните рискове за плода. Независимо от това, лекарството е показано за такива сериозни възпалителни процеси като пневмония, плеврит, гноен отит. Да се ​​справят с такива патологии без силни лекарства е просто невъзможно.

Показания за назначаването на "Augmentina" в периода на носене на бебето също са следните заболявания:

  • инфекциозни процеси в УНГ органи (синузит, синузит, фронтален синузит);
  • пневмония, обостряне на хроничен бронхит, абсцес на белия дроб, бронхопневмония);
  • инфекция на кожата;
  • възпалителни процеси в органите на урогениталната система (пиелонефрит, цистит, аднексит);
  • чревна инфекция (дизентерия, салмонелоза);
  • възпалителни процеси в жлъчния мехур.

Противопоказания

През първия триместър на антибиотика Augmentin е строго забранено да се приема. По това време има поставяне на всички вътрешни органи и системи на бебето и следователно трябва да се избягва лечение със силни лекарства. Предписани лекарства само след 12 седмици от бременността.

Производителят предупреждава, че "Augmentin" по време на бременност не е подходящ за лечение, ако пациентът има анамнеза за непоносимост към пеницилини, техните производни и цефалоспорини. Нарушеното функциониране на черния дроб и бъбреците, жълтеницата също са противопоказания.

доза

Дневната доза се избира само от лекуващия лекар. Специалистът предписва и форма за освобождаване на антибиотици, в която той оптимално отговаря на бъдещата майка. Най-често агентът се препоръчва да се приема под формата на суспензия с доза от 400 mg на 5 ml. Един ден "Augmentin" (по време на бременност) може да се приема не повече от 3 пъти.

Дозата на таблетките зависи от тежестта на заболяването. Обикновено в случай на леко и умерено заболяване се препоръчва приемане на антибиотик в доза от 250 mg на всеки 8 часа (три пъти дневно). Продължителността на лечението е най-малко 5 дни.

В инжекционния разтвор ("Augmentin" 1000) по време на бременност лекарството се използва изключително рядко. Обикновено се предписва за профилактика на инфекция след операция, при лечение на възпалителни процеси на репродуктивната система при жените.

Странични ефекти

Антибиотиците са едни от най-мощните лекарства, които често предизвикват странични ефекти. Според мненията, "Augmentin" може да предизвика развитие на алергична реакция под формата на кожен обрив, сърбеж, уртикария. Лекарството влияе върху състоянието на нервната система. Пациентите отбелязват, че понякога след приемане на лекарството се появяват главоболие и замаяност, сънът е нарушен и възбудимостта се увеличава. Това състояние е опасно за жените в ситуацията.

За да се намали проявата на негативна реакция от страна на стомашно-чревния тракт (гадене, повръщане, диария), експертите препоръчват прием на антибиотик преди хранене. В случай на странични ефекти, пациентът трябва да информира лекуващия лекар, който ще коригира дозата.

"Augmentin" по време на бременност: ревюта

Много е нежелателно да се приемат антибактериални лекарства в периода на носене на бебето. Но ако говорим за здравето на бъдещата майка, лекарят може да реши за назначаването на мощни лекарства. Най-често експертите препоръчват приемането на "Augmentin" по време на бременност. 3-ти триместър е най-безопасният период за лечение с антибактериално лекарство. Също така, лекарството е одобрено за използване през втория триместър.

Лекарството е спечелило много положителни препоръки от бъдещите майки. Суспензията и таблетките, като се спазва дозата, се понася добре от организма. За да започнете лечение с лекарството е възможно само след консултация с лекар.